Живот в непрестанна борба: Да си родител на дете с увреждане

Историята на една жена, превърнала се в заложник на институциите
Обновена: 6 апр 2016 18:06 | 6 апр 2016 18:00,
20
Живот в непрестанна борба: Да си родител на дете с увреждане
Снимка: bgonair.bg

През последните 16 години животът на Юлия Старчева се превръща в непрестанна борба. Една обикновена ваксина преобръща животът на 47-годишната жена и днес тя живее с тежка присъда – да е родител на дете с увреждане.

Още по темата

Всичко започва през 2000 г., когато Георги е едва на две годинки. След поставена ваксина той развива гноен менингит и две години и половина е в будна кома. За щастие успява да се пребори за живота си, но уврежданията са жестоки.

В борбата си Юлия е сама. През последните 16 години тя живее чужд живот – този на сина си. Не може да ходи на работа, защото трябва денонощно да се грижи за детето си. Въпреки това, държавата я задължава всяка година да кандидатства за личен асистент.

"Тези програми трябва да не съществуват. Би трябвало да ме назначат на работа, дали ще бъде към министерството на здравеопазването, или към социалното, защото ние се превръщаме в болногледачи, в социализиране на човека с увреждания, ако щете вярвайте - във фризьори. Просто идва един момент, в който ние се превръщаме в заложници вкъщи", разказа майката.

Юлия се чувства и като заложник на институциите. Признава, че системата е тромава и е обидена на държавата.

Затворени са вратите и на обществото. Това е и най-голямата болка за 47-годишната майка.

"Навън хората се обръщат, поглеждат го, тези които не ни познават си дърпат децата. За мен той си е моето дете... аз си го обичам такъв, какъвто е!", сподели Юлия.

И въпреки непрестанната борба, понякога Юлия има време и за мечти. И ако повечето хора мечтаят за слава и пари – тя иска нещо просто - инвалидна рампа във входа на блока. Затова не пропуска шанса да се обърне към политицитe.

"Независимо кой от всичките, които са в НС, просто да дойде два дена да живее моя живот и след това да мислят", предложи Юлия.

По-рано майките на деца с увреждания протестираха пред Народното събрание с искане за повече подкрепа от дуржавата. Социалният министър Ивайло Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията на деца с увреждания.

"Проблемът е тежък за родителите на деца с увреждания, много трудно се отглежда такова дете, това не е тайна и не е ново. Държавата отделя значителен ресурс за тях, но е далеч от нужното, за да им осигури нормален стандарт на живот", каза Калфин.

Вижте целия репортаж във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Що ми изтрихте поста? Нищо лошо нямаше в него-предложих да се дават по 10-20 000 лева на такива.....
16
2
 
2
 
! Отговори
Auset преди 8 години
До МунчоКолко от твоята заплата ще дадеш ти за това? Иначе и децата-сираци, и инвалидите, и чакащите операции - на всички искам да дадем по много, ама .. парите не растат по дърветата!
15
4
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
На всяка майка на дете с увреждания- 5000 лева заплата плюс 5000 лева социално подпомагане от джоба на НОИ!
14
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 8 години
ТЕЗИ МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ,СА ИСТИНСКИ ГЕРОИНИ!ДЪЛБОК ПОКЛОН!
13
1
 
6
 
! Отговори
Auset преди 8 години
Но знайте, че не сте сама, Юлия! И ние имаме в семейството човек с увреждане. За щастие се грижи сам за себе си - почти изцяло. Но изисква постоянен контрол и съблюдаване, както и ежедневни лекарства. Обществото ни сега е много по-отворено към различните и той има дори приятели. Те го приемат с тях въпреки мозъчното увреждане.
12
4
 
6
 
! Отговори
Auset преди 8 години
В момента обществото ни е много чувствително на тема вреди от ваксини. И не само нашето - по цял свят се появяват отново болести, изчезнали от години. Защото родители отказват ваксини. За това не намирам за коректно да се правят изказвания като: "След поставена ваксина той развива гноен менингит"Моя много близка приятелка преживя ада едногодишното й детенце да е с гноен менингит. Симптомите се влошиха след ваксината, но се оказа, че то е било болно преди това. Няма как от ваксина да го развиеш
11
0
 
4
 
! Отговори
polo преди 8 години
До 11, ти прочете ли кога е станал инцидентът !
10
1
 
6
 
! Отговори
Николай преди 8 години
До 11, нито в конкретния случай става дума за конгенитално заболяване, нито конултациите могат да диагностицират огромната част от възможните заболявания.
9
2
 
4
 
! Отговори
от 2 допълнение преди 8 години
Ако детето не посещава учебно заведение няма право на наследствена пенсия.2015г
8
0
 
4
 
! Отговори
от 2 преди 8 години
До 6Имаш грешка миналата година го въведоха герб .Дори получихме бележка от НОИ.Въведоха го заради ромите ,но влезна във сила и за болните деца с 1 родител !Трябва по рождение да е болно детето за да се оспорва наследствена пенсия и дори това не е регламентирано!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3,4,5 коментари ,благодаря за съпричастността.Болното дете на такъв родител ако оцелее въобще след смъртта на родителя ще бъде в ада.И аз съм се замислял -дори да има къща няма да я запази ,ако има храна ще го ограбят ,ако е на легло ще умре и няма да го намерят с месеци...Може би въобще не е трябвало да се ражда....
6
2
 
16
 
! Отговори
redordead преди 8 години
тя България не става за живеене за здравите хора, пък какво остава за такива със специални нужди...
5
2
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Не Герб въведоха наследствената пенсия да се получава при учене. От личен опит знам че и през 1998-*** беше така, но незнам дали не е и от преди това.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живот ли е това тука. Оцеляване. А тези хора те са най-силните в нашата страна. Поклон пред майката че не го е изоставила. Плюя на Държавата че от крадене онези горе я разсипаха.
3
0
 
13
 
! Отговори
redordead преди 8 години
Искам да попитам, ако има тук родител на такова дете, какво ще се случи, когато някой ден хората, които се грижат за него си отидат? Виждалс ъм такъв човек да се разхожда в Борисовата, и майка му беше доста възрастна, и си представих как някаквки измамници му визмат апартамнет и де каквото има.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-вата е мащеха за такива деца.Знаете ли колко е инвалидната пенсия в България.Герб дори я намалиха със закон ако детето не учи няма право на наследствена пенсия.Ами ако е инвалид ,как ще учи.. Сам родител съм и затова ,това ме касае.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Които не го е преживял няма как да разбере ,дори да съчувства.Дано има сили да се справи жената с изпитанията си.Самият аз имам болно дете и знам - колкото повече расте ,толкова ситуацията излиза извън контрол. Де да беше като на филм ,всичко щеше да се развие добре накрая.