Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко

Държавата вдига екотаксите на старите коли, но с малко
Обновена: 6 апр 2016 13:01 | 6 апр 2016 12:58, Веселина Йорданова
84
Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко
Снимка: архив, Bulphoto

Държавата ще стимулира покупката на нови коли с по-ниска продуктова такса. Ако купите чисто нов автомобил, вече ще плащате с 5% по-малко или вместо 146 лева, ще дадете 138 лева.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че у нас има регистрирани 3.9 млн. коли и голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст на автомобилите у нас е около 16 години.

С промени в Наредбата за продуктовите такси за масово разпространените отпадъци, приети от правителството, ако колата е на възраст до 5 години, намалението ще с 3%. За автомобили над 5 години обаче има увеличение и то също е с 3%. Продуктовата такса се заплаща еднократно за продукти, след употребата на които се получават масово разпространени отпадъци.

В момента за коли до 5 години тя е 200 лева и ще падне с 6 лева до 194 лева. При коли на възраст между 5-10 г. сега се заплащат 253 лева, а след обнародване на наредбата ще са дължими 260 лева. За автомобили над 10 години таксата е 267 лева и ще стане 275 лева.

Стимулира се и покупката на електромобили и хибридни автомобили. За първите новата такса е с 30% по-ниска и вече ще е 102 лева за нова кола.

За хибридните автомобили намалението е с 15%, тоест за нов автомобил тя ще падне с 14 лева.
Целта на този подход е да се стимулира ограничаването на стари превозни средства, които генерират вредни емисии, обясни Василева.

Няма да има промени в таксите за найлонови торбички, за които от 2011 година насам също е дължима продуктова такса. Екоминистърът обаче отбеляза, че за периода 2011-2015 година употребата им е намаляла с около 50% и се отчита положителна промяна в поведението на потребителите, защото се въздържат от използването им.

За миналата година събраните продуктови такси от масово разпространените отпадъци, включени в наредбата, са от порядъка на 2.5 млн. лева. От думите на Василева стана ясно, че ефект от новите цени за бюджета няма да има, защото се получава баланс между намаленията и увеличенията. Целта обаче е да се стимулира екологосъобразно потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47,какво значение има какъв е работодателя , той плаща, той беси ...друг е въпроса колко си нахъсан за развитие за да не забележиш работодателя и да се развиваш без да те интересува ! Мрънкате повече от колкото трябва, оплаквате се в пъти повече от колкото ви боли ! Мързела е много гадно нещо , радвам се , че не съм болен от тая болест!
50
0
 
4
 
! Отговори
Система 4/2/4 преди 8 години
Такси ,данъци,такси ,данъци...ограбвания,заграбвания,недоимък ,мафия и пак:ДАНЪЦИ И ТАКСИ
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност може би застрахователите ни стимулират най-много за по-нова кола. Там имат едни коефициенти за Каско, които нарастват с възрастта на колата и плащаш повече като процент от застрахователната сума на колата си. Е, след известно време, повечето хора спират да правят застраховка Каско ..... което си е стимул да имаш стара кола. Ако ти я откраднат, не губиш чак толкова много. Ако колата е нова и струва 60 хиляди лева, ще платиш примерно 2600 лева за двете застраховки и така няколко години.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платих данък 350 лв за да премина прегледа на колата. Прегледа показа, че колата ми е в супер добро състояние , никакви проблеми! Приятел плати 55лв данък и едвам мина прегледа!немога да разбера едно... защо хората които имаме нови коли , пазим природата малко или много плащаме данък в пъти повече от хора с раздрънкани опели 87г. ?!?! Това ме обърква !
47
0
 
12
 
! Отговори
dominici преди 8 години
Еха, тези 100лв как ми помагат при покупката на хибрид за 60000лв не истина. Сега с тези пари мога да заведа децата на море!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 46То и работодателите едни читави с мед да ги помажеш
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямало работа за младите. Ами като си неграмотен и без никаква квалификация какво ще работиш. Ще се напънеш малко и ако не ти се учи ще се квалифицираш в някакъв занаят . Сега всеки вика няма работа , не има работа ама няма подходящи хора .
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, точно 8 лева не ми достигаха, за да си купя нова кола
43
0
 
11
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ако можех да си подволя нова кола ,дали щях да карам 16 годишен ситроен. Като си купиш нова кола ,започва едно "дране" от оторизираните сервизи и застрахователите , иначе гаранцията отпада и ще ти откраднат колата. Всички ние явно сме доволни от тази ситуация ,като я търпим такава. Политиците ни са виновни ,но най-виновни сме ние ,които ги търпим.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво да работят младите като няма работа???
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема ни е , че в България се сравняваме с развитите държави по заплатите , а не по работата . Отидете в което си село искате и ще видите тълпи от млади хора играят карти по цял ден и не работят . В градовете кафенетата са пълни с млади хора по цял ден . Същевременно всички искат заплати като в Германия и то хора без никакво образование или професия . Е няма как да стане .
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните винаги плащат най много! Колкото по беден е човека, толкова по голям процент от доходите му отиват в държавата под формата на данъци и такси. А богатите не само че плащат по малък процент, но и в повечето случаи укриват по голямата част от парите си в чужбина и реално данъци не плащат.
39
1
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 8 години
Данъкът, за който пишеш, не е екологичен данък, а е данък собственост. Не е нормално за кола, която струва 100000 лева, да плащаш само 200 лева, данък, а за кола, която струва 3000 лева, да плащаш примерно цели 100-150 лева данък. Второ, в България още от преди 40-50 години колата не е лукс, а необходимост. Ти като нямаш кола, не искай и останалите също да нямат като теб. Така че коли ще има и ще се карат. Въпросът е,че доходите в България не са тези, които ни обещаваха демократите след 1989-та
38
2
 
6
 
! Отговори
българина преди 8 години
Ясно е какво караме... И защо! Ама ясно ли ти че новата тесла 3 за всяка бройка сащ дава директна субсидия 30 000$. А завода им го построиха с 50% държавна субсидия... САЩ и не само те субсидират всичко от производство на храни банки заводи.
37
0
 
8
 
! Отговори
КОЙ преди 8 години
А КОЙ ПРИБИРА ПАРИТЕ ОТ ЕКОТАКСАТА КОЙ????? НЕ Е ДЪРЖАВАТА ОТ КОЙ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ
36
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 8 години
До 36: Добре, де а защо от всички световни марки ние - държавата, де реши да произвеждаме не друго, а точно Great Wall? Какво значение има къде са произведени и колко струват, като са калпави? Какво ще стимулираме купувайки ги, освен китайската икономика, да произвежда в рекордни срокове нови, и нови ***?
35
1
 
3
 
! Отговори
До 34 българина преди 8 години
Я сега си сложи ръка на сърцето и си признай ТИ лично как стимулираш БГ производството? Ловешка кола ли караш или някой дърт VW? Щото ловешките вече втора ръка има и за по 5000лв. Телевизора и пералнята ти българско производство ли са (да има и такова) и т.н.? ...ама май по лесно да искаме от другите и от държавата.
34
11
 
3
 
! Отговори
Данъчци преди 8 години
Тези 8лв са прах в очите само, променете данъчната система не може нова кола да има 500лв годишен данък а 20 годишен комтор само 100лв. За да се стимулира карането на по нови автомобили данъчната тежест трябва да се прехвърли на шофьорите на стари коли, ако нямат пари още по добре да ползват обществен транспорт.
33
0
 
14
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Егати стумула! Тя държавата същата, като българските работодатели, бе! После се чудим откъде ни дошла тая мизерия! Ами, от най-високо място!
32
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 8 години
Нещо не мога да разбера! Да дадем стимул да изнесем повече пари навън!?!? Имаме единство Ловеч за него защо няма стимули питам аз! Да стимулиране пак чуждите. Е за това сме бедни! Кога българското производство ще бъде стимулирано? Кога защо не стимулиране връщането на българите. Всеки завърнал се 5 г да не плаща данък доход! Той и сега не плаща като не живее тук! Дайте му и пари да се върне 10000 лева еднократно който ще дължи ако замине и т.н