Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко

Държавата вдига екотаксите на старите коли, но с малко
Обновена: 6 апр 2016 13:01 | 6 апр 2016 12:58, Веселина Йорданова
84
Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко
Снимка: архив, Bulphoto

Държавата ще стимулира покупката на нови коли с по-ниска продуктова такса. Ако купите чисто нов автомобил, вече ще плащате с 5% по-малко или вместо 146 лева, ще дадете 138 лева.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че у нас има регистрирани 3.9 млн. коли и голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст на автомобилите у нас е около 16 години.

С промени в Наредбата за продуктовите такси за масово разпространените отпадъци, приети от правителството, ако колата е на възраст до 5 години, намалението ще с 3%. За автомобили над 5 години обаче има увеличение и то също е с 3%. Продуктовата такса се заплаща еднократно за продукти, след употребата на които се получават масово разпространени отпадъци.

В момента за коли до 5 години тя е 200 лева и ще падне с 6 лева до 194 лева. При коли на възраст между 5-10 г. сега се заплащат 253 лева, а след обнародване на наредбата ще са дължими 260 лева. За автомобили над 10 години таксата е 267 лева и ще стане 275 лева.

Стимулира се и покупката на електромобили и хибридни автомобили. За първите новата такса е с 30% по-ниска и вече ще е 102 лева за нова кола.

За хибридните автомобили намалението е с 15%, тоест за нов автомобил тя ще падне с 14 лева.
Целта на този подход е да се стимулира ограничаването на стари превозни средства, които генерират вредни емисии, обясни Василева.

Няма да има промени в таксите за найлонови торбички, за които от 2011 година насам също е дължима продуктова такса. Екоминистърът обаче отбеляза, че за периода 2011-2015 година употребата им е намаляла с около 50% и се отчита положителна промяна в поведението на потребителите, защото се въздържат от използването им.

За миналата година събраните продуктови такси от масово разпространените отпадъци, включени в наредбата, са от порядъка на 2.5 млн. лева. От думите на Василева стана ясно, че ефект от новите цени за бюджета няма да има, защото се получава баланс между намаленията и увеличенията. Целта обаче е да се стимулира екологосъобразно потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи стимулират продавачите на нови автомобили.
30
1
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
50% от хората НИКОГА няма да могат да си купят нова кола,па ако ще и да няма никаква такса,дори и да има стимули за това!Други 40% могат да си позволят нов автомобил*,но няма да е такъв,отговарящ на нуждите им,т.е. няма да го направят.Остават едни 10%,които могат да си позволят всичко.И какво правим тогава?Тия такси са само за пълнене на нечий джоб и донякъде на хазната!Нямат пари хората и това си е!*Има доста малолитражки за 3000-5000 начална вноска и ежемесечна 200-300лв
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това закъсняла първоаприлска шега или...
28
3
 
13
 
! Отговори
Скитник преди 8 години
Прекрасен стимул за връщане на Българите обратно в България, ***!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
брех чак получих ерекция от тоя "стимул".
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука има някакви много сбъркани шофери, които мрънкат. Духачи. Карайте си трошките, тровете въздуха и мрънкайте.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има нов начин за плащане на данъци и такси за колите. В сегашния са смесени неща, които не трябва да се смесват. Първо, трябва да има данък който да е според цената на колата. Тук може да се прави отстъпка само за първа кола, както е при жилищата. Второ, трябва да има екологичен данък, според това, колко колата ти замърсява въздуха. Минаваш ГТП, там ти мерят замърсяването и пращат данните ти в общината, която ти определя колко да плащаш. Може и според ЕВРО стандарта и дали има катализа
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата вдига екотаксите на старите коли, но с малко===Стига лигавщини, забранете ги. И без това едва се диша в големите градове.
23
0
 
17
 
! Отговори
SA преди 8 години
Стимулирайте ме с добра заплата и махнете измислените "шефове"!!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най масовите автомобили - на скъпа такса. Т.е. като си беден и не можеш да си купиш нова кола плащаш повече. Абсолютно нормлна политика за България, не можаха ли да го вържат с кубатура на двигателя, разход на гориво. вид гориво и такива неща?
21
0
 
12
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 8 години
Къде отиват парите от така наречената екотаска? # Кой прибира крупната сума и за какво я харчи? Дано се задавите долни гербаджийски тикви с кървавите пари които са събрани от най бедния европейски и глупав народ
20
3
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Бъркаш стимулирането да се шофират по-нови коли, с данък собственост. Съвсем естествено е, собственика на по-скъпа кола да плаща по-голям данък за колата си, а по-новата кола винаги е по-скъпа от същата по-стара кола. За стимулирането на закупуването на по-нови коли трябва съвсем други неща, вкл. данъци и такси. Сега нещата са доста омешани и стимулирайки едно нещо, което искаш да стимулираш, често стимулираш и нещо друго, което не искаш да го има. За товарните джипове също бъркаш има с 140к.с.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това трябва да е някаква гавра.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехеееее цели ОСЕМ лева! Ще вдигна банкет с тази колосална сума.
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако имам пари за нова кола, тези 8лв ще са ми последната грижа.
16
0
 
20
 
! Отговори
Мишо бирата преди 8 години
Помня я тая Василева с един микрофон като репортер на скат..гладна с облещен поглед...Сега обаче е гербаджийка - министър..пука ли и на нея, че хората бачкат на минимална заплата с която не могат да си купят хляб,пък камо ли 15 годишна кола! Мене гербаджийски ***!!! Стадо от тикви и тиквеници!
15
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
Когато заплата ми стане двойна може и д си позволя дачия
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нужда от такива стимули защото нямаме родно производство. тя и меркел даваше така 5000 евро през 2006г но кризата не мина
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да не купиш нова кола с такъв стимул? Супер изгодно.
12
2
 
31
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Купи си нова кола с "европейската" заплата от 200 евро, карай я по "прекрасните" пътища направени от Боко Тиквата, плащай по 97 лв. винетка на престъпниците от ГРОБ и си мисли, че дъжд те вали.Няма по-глупав и зомбиран народ от народа на Тиквенландия - страната на *** герберски тикви!