Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко

Държавата вдига екотаксите на старите коли, но с малко
Обновена: 6 апр 2016 13:01 | 6 апр 2016 12:58, Веселина Йорданова
84
Стимул: Купи нова кола, плати с 8 лв. по-малко
Снимка: архив, Bulphoto

Държавата ще стимулира покупката на нови коли с по-ниска продуктова такса. Ако купите чисто нов автомобил, вече ще плащате с 5% по-малко или вместо 146 лева, ще дадете 138 лева.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че у нас има регистрирани 3.9 млн. коли и голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст на автомобилите у нас е около 16 години.

С промени в Наредбата за продуктовите такси за масово разпространените отпадъци, приети от правителството, ако колата е на възраст до 5 години, намалението ще с 3%. За автомобили над 5 години обаче има увеличение и то също е с 3%. Продуктовата такса се заплаща еднократно за продукти, след употребата на които се получават масово разпространени отпадъци.

В момента за коли до 5 години тя е 200 лева и ще падне с 6 лева до 194 лева. При коли на възраст между 5-10 г. сега се заплащат 253 лева, а след обнародване на наредбата ще са дължими 260 лева. За автомобили над 10 години таксата е 267 лева и ще стане 275 лева.

Стимулира се и покупката на електромобили и хибридни автомобили. За първите новата такса е с 30% по-ниска и вече ще е 102 лева за нова кола.

За хибридните автомобили намалението е с 15%, тоест за нов автомобил тя ще падне с 14 лева.
Целта на този подход е да се стимулира ограничаването на стари превозни средства, които генерират вредни емисии, обясни Василева.

Няма да има промени в таксите за найлонови торбички, за които от 2011 година насам също е дължима продуктова такса. Екоминистърът обаче отбеляза, че за периода 2011-2015 година употребата им е намаляла с около 50% и се отчита положителна промяна в поведението на потребителите, защото се въздържат от използването им.

За миналата година събраните продуктови такси от масово разпространените отпадъци, включени в наредбата, са от порядъка на 2.5 млн. лева. От думите на Василева стана ясно, че ефект от новите цени за бюджета няма да има, защото се получава баланс между намаленията и увеличенията. Целта обаче е да се стимулира екологосъобразно потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Абсолютни митове и легенди са,че новите автомобили пазят повече околната среда.Най-малкото защото стават много по-бързо стари от преди.Ако ще и Евро 10 да е,като направи 200х.км е пълна развалина и нищо "еко" не работи.Най-важното е всяка кола да има РАБОТЕЩ катализатор,което е въпрос на контрол.Газът е също добро решение за стари коли.Е,вехтите дизели са си направо за забрана.И още нещо-тоя брой автомобили за България е направо абсурден!Ама като липсва свестен обществен транспорт....
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 70И аз спрях да чета след като прочетох"Предприемач съм".На 100 % Предприемачите в България са алчни,нелоялни към работника.За справка ;моловете.Дори да си теглил кредит(всеки 2 -ри го прави) това не те прави човек над човеците.Не завиждам. Лоялността не е присъща на 90% от влагащият предприемач,защото гледа да избие кредита с 1000 % печалба -дали чрез експлоатация или чрез намиране на косури и по-ниски пари.ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ИМА ЛИ!
69
0
 
5
 
! Отговори
Ханко Брат преди 8 години
"Винету" от село Банкя скоро ще отиде при Мишо Бирата.
68
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
да ви таковам и смулите....мислите ли, че човек, който си е купил нова кола, го бОли дали ще плати 200, 150 или 100лв. екотакса?
67
0
 
10
 
! Отговори
111111 преди 8 години
Тук единствения начин да живееш нормален живот е или да си IT ,да си МНЧ(много наш човек) и да си уреден някъде да държавна работа,да се занимаваш с далавери ,кражби и т.н,работата ти да е курупционно обвързана и подобни...Работник ли си за частник на заплата пиши се *** до откат!Ще ти се плаща само и само да не умреш от глад за да имаш сили да отидеш другия ден отново на работа.
66
0
 
13
 
! Отговори
работник преди 8 години
До предприемачаДа речем ,че ти си от малкото коректни работодатели в БГ, но колегите ти в 99% са алчни,некоректни държащи се ужасно с служителите си робовладелци. През всичките тези години тези робовладелци изгониха лоялните ,квалифицираните и хората с желание за работа в чужбина!Сега ревът ,че нямало кадри ами няма и няма и да има докато плащат 500лв а карат кола за 150к бона.Останаха само пенионери и "кадри" от маалата ,но и те работа не хващат държавата ги хрантути!
65
0
 
15
 
! Отговори
ОФФ преди 8 години
*** ПАРИТЕ ОТ ЕКОТАКСИТЕ НЕ ВЛИЗАТ В ДЪРЖАВАТА А В МАФИЯТА . ТАКА Е В БГ НЯКОЙ БЕЗ НИЩО ДА ПРАВИ ПЪЛНИ ГУША НА НАШ ГРЪБ ЕСТЕСТВЕНО С ПОМОЩТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ А НИЕ ТЪРПИМ
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90% от Българите карат над 15 годишни автомобили. Масово хората работят за 420 лева на месец. Малцина могат да си позволят нов автомобил.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 67Съгласен съм с развитието.Самият аз се развивам и съм специализирал в няколко работи да ги наречем така.Проблема е,че когато имаш много отговорности ,ти трябват и много пари.Работя съвестно както го правя и за мене си. Но отново проблема е ; в свита България има само няколко отрасъла в които се печелят три цифрени суми.Второ стандарта е нисък,а хората с възможности малко.Трето -толерират се мошеници. И дори да избереш маркетингово добра работа ,конкуренцията е голяма спрямо населението.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли на моето IP в gol.bg кода за защита да не е толкова грозен, защото не мога да го прочета и напиша. При регистрация също е така. Благодаря предварително и съжалявам за спама.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 62прав си с мошеничество се изкарват добри пари ... но то е до човек .. аз искам да съм честен и да изкарвам добри пари ..и да може ама трябва да си събереш акъла, да решиш какво искаш в живота си и да не спираш да работиш и да ИСКАШ РАЗВИТИЕ! аз от 12 години нямам почивен ден .. може би седмица в годината макс ... бачкам по 12 - 16 часа , почти не спирам да пътувам а съм тръгнал от 110лв заплата на месец без почивен ден! Но аз обичам мчетите си!! Оплакването приятел е за слабите!
60
1
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Понеже си шеф ще ти споделя моят скромен опит.Бях консултант продавач преди години ,работех и не обръщах внимание на сплетни и задкулисни игри ,обаче точно когато си съвестен се появява някои (в моя случей ,шев -издигнал се със връзки) и подлива вода на "НЕ неговите хора. Надявам се не си такъв.А за грамотността - хора всякакви ,дали се цени от управителите или се гледа друго е друг въпрос от родната картинка.
59
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван Хлопела преди 8 години
ахахаххахах,каква нова кола.....добре ,че излязоха вече марулите,лапада ,охлювите,сметката за ток и парно ще падне...Автомобила е необходимост ,както едно време коня и магарето!С масовото заплащане от рода на 400-500-600-700 лв макс за страната означава оцеляване ден за ден и нова кола е когато смениш стария опел 93г.,с опел 99 полицейските и то задължително на газ!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 59Няма как да робувам след като не трупам пари за сметка на здравето ми !А пък ти го каза за мързела и се мислиш за работен.Колко изкарва човек с труд и колко с мошеничество ! Отговори честно без да използваш християнството с ръка на сърце . И тогава говори за мързел .
57
0
 
13
 
! Отговори
старата истина преди 8 години
Ясно е защо се купуват коли над 10год- цените.А колко могат да си позволят чисто нови коли- интелигенция,мафия,офшорки.Е законите не са в полза на екологията ,а в полза на супер богатия - това ако не го разбира някои има проблеми !
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 56ти сам го каза, робуваш ..явно отдавна си роб !
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имате общо с Gol.bg , кодовете за защита под коментарите са грозно написани и човек не може да напише коментар или да се регистрира. (Всъщност може, ама трудно) Съжалявам за спама.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 52Ти пък робуваш колкото си искаш,мачкат се ,ти пак се изправяш ,мачкат те повече и накрая си сринат в земята.Как ли ще се изправиш.С кражби или ще избягаш да чистиш ***...Затова света е такъв ,защото не мислите а само защитавате каквото ви наредят отгоре...
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 53приятел , едвали някога си карал и имаш книжка щом говориш пълни глупости. Моята кола е 239 конски сили, А6 2010 година ..данъка в моя град е 350лв ! Точка !
52
1
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Поредният неразбрал. Данъкът е данък собственост, а не е данък за състоянието на колата ти.При това няма как да си платил 350 лева данък, ако колата ти е по ЕВРО 5 или ЕВРО 6. За да е толкова, трябва мощността й да е примерно над 1000 к.с. Да не излезе, че раздрънкания опел от 87-*** година наистина замърсява по-малко от твоята кола?