Запълнен е 1/3 от капацитета на Агенцията за бежанците

673-ма души са настанени в поделенията й
Обновена: 7 апр 2016 18:26 | 7 апр 2016 18:14, Веселина Йорданова
13
Запълнен е 1/3 от капацитета на Агенцията за бежанците
Снимка: БТА, архив

От началото на годината са подадени 4267 молби за закрила, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред "Фокус".

В териториалните поделения на Агенцията в цялата страна към 5 април са настанени 673 души, търсещи закрила. Към настоящия момент е запълнен 33% от наличния капацитет.

Общо 165 души са получили бежански статут от началото на годината, 150 от които са сирийци. Хуманитарен статут - субсидирана закрила, са получили 106 души.

Агенцията за бежанците разполага с общ капацитет от 5130 места за настаняване на чужденци, търсещи закрила. При необходимост от допълнителни места имаме готовност в изключително кратки срокове със собствени сили да разширим капацитета до 6 000, обясни Първанова.

По думите й убежище у нас търсят най-вече лица с произход от Ирак, Афганистан, Сирия, Пакистан и Иран, които са с най-много подадени молби за закрила от началото на годината.

За 2015 г. например в ДАБ са подадени 20 391 молби за международна закрила, като само за първото тримесечие молбите от сирийски граждани са били 45% от общия брой, а тези на иракчани - 14%. За сравнение от началото на 2016 г. сирийските молби са 11% от общия брой, а молбите от граждани на Ирак са 48%.

"На национално ниво страната ни има разработен план за справяне със засилен миграционен натиск и евентуална промяна на миграционните маршрути след затварянето на „Балканския коридор". На този етап обаче нямаме поводи за сериозно безпокойство. По данни на Европейската комисия в края на март тнелегалният трафик на мигранти от Турция към гръцките острови в Егейско море рязко е намалял", коментира Първанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Какъв Аушвиц, където ги сварим там ще ги палим
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Валентин:пич ти ли ще ги караш до аушвиц щото билета е скъп до там.Те котлите оше си седят и чакат сега еврейте се изместиха в пустинята и стези ще трябва да ги горнем да си отиват всичките.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То да имаше някоя хубава да си избереш ама месните бразилки не са таквиз бе :(
9
1
 
5
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Интересно като как става този номер - всекидневно през границата ни минават по около стотина, а центровете за бежанци стават все по-празни????????????Разселват ли ги из страната?Колкото и много от тях да минават транзитно през страната ни, все пак би следвало центровете да стават все по-запълнени.Или някой ни лъже?От друга страна, би следвало тогава и сумите за тяхната издръжка да намаляват?Защо ли питам, никой няма да каже истината.
8
2
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Запълнени са само че не с "бежанци", а с ислямски б0клук. А какво се прави с б0клука? Изгаря се.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези освен да се е..т и правят деца нищо не могат да работят. хранете ги ***..
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депортация за "бежанците".Агенцията за бежанците да се трансформира в Агенция на българския пенсионер.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хрантутници и дезертьори.Кога ще си ходят?
4
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 8 години
това нашенски ли са или вносни римляни?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това е много - да се редуцира до стоина и няколко фургона. Другите да ги пращат на мути - тя им се радва!
2
3
 
35
 
! Отговори
Една Българка преди 8 години
Какви бежанци, какви помощи, Къде отиваме....Веселина, Веселина!? Каква е тази снимка дето си качила - на жени и малко деца! Общия брой на мъжете в тази инвазия на исляма в Европа е над 90%! Кого, за Бога, заблуждавате! Какво "Запълване с бежанци" ни промотираш? Докога ще наричате "бежанци" варварите на исляма, дошли да ни завладеят, изнасилват и изколят? Вие ще плащате, вие и децата ви господа толераcти! Анатема вам!
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хафтеее...