ЕК ни готви санкция-рекорд: Много милиони заради селските райони

Според няколко източника България ще бъде глобена с ?250 млн.
8 апр 2016 07:00,
107
ЕК ни готви санкция-рекорд: Много милиони заради селските райони
Снимка: Reuters

България е застрашена от рекордна финансова корекция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция за около 250 млн. евро. Държавен фонд "Земеделие" призна, че има риск, но само за 33 млн. евро. Яснота няма, защото в момента тече одит.

В сряда в ДФЗ започна спецакция на ДАНС. Няма официална информация какво точно се проверява. Предупрежденията за крупни нарушения и предстоящи колосални санкции по агропрограмата за изтеклия програмен период, която разполагаше с 2.6 млрд. евро от ЕК, предизвикаха политическа буря и вероятно ще доведе до смени по върховете на фонда.

Информацията за наложена огромна санкция по ПРСР за стария програмен период се върти от дни, пише в. ”Сега”. Депутати от опозицията дори твърдят, че санкциите могат да стигнат 500 млн. евро. В сряда по време на парламентарния блиц контрол с вицепремиерите депутати от левицата обявиха официално, че имат информация за наложена финансова корекция в размер на 250 млн. евро и попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали това е вярно. И Дончев, и ДФ "Земеделие" отказват да потвърдят сумата.

Още по темата

ДФ "Земеделие" призна, че е имало претенции за налагане на санкция в размер на 235 млн. евро по общинските мерки, финансирани от програмата, но с намесата на фонда те били сведени до 33.3 млн. евро конкретно при тези проекти. Вицепремиерът Томислав Дончев отговори уклончиво, че няма информация за санкция в такъв зловещ размер и че отказва да коментира страхове и слухове.

Налагането на финансова корекция в размер от 250 млн. евро ще е абсолютен рекорд, ако се случи. Досега на България бяха наложени две плоски корекции - по програма "Околна среда" и по програма "Развитие на регионите". Корекцията при ОПОС бе в размер на 152.9 млн. лв. и възлизаше на 9.5% от проверени 239 договора. По ОПРР бе наложена плоска корекция за близо 133 млн. лв.

И двете наказания бяха за сметка на бюджета, защото се приема, че нарушенията при тях са със системен характер и бенефициентите не следва да носят вина. Особеното е, че все пак хазната не загуби финансов ресурс от ЕС, тъй като предвидените за проблемните проекти пари бяха пренасочени към други проекти.

С Програмата за развитие на селските райони обаче подобно пренасочване е невъзможно, защото старият програмен период приключи. Прехвърлянето на вината към общините пък ще е равносилно на фалит за огромна част от тях.

Новината за огромни санкции идва на фона на ударно харчене през последната година за усвояване на средства по стария програмен период и хвалби за рекордна усвояемост на средствата, припомня изданието. В края на 2015 г. от ДФЗ ежеседмично обявяваха колко стотици милиони са разплатили, по окончателните им сметки усвояемостта е стигнала 94%.

В същото време отдавна е ясно, че това е една от най-проблемните програми, с най-висок процент на грешки и периодично спиране или оттегляне на плащания. Общинските мерки, които сега се сочат като проблемни - за обновяване на развитието на населените места и за предоставянето на основни услуги в селските райони, бяха посочени като проблемни и в последния доклад за дейността на ресорната генерална дирекция в Брюксел. Общата им стойност е 1.1 млрд. евро.

През годините ПРСР бе периодично санкционирана за различни типове нарушения - купуване на скъпи суперлуксозни джипове и яхти за селски туризъм, двойно финансиране на малки ВЕИ обекти с европари - от ПРСР и от друга европрограма, прахосване на големи ресурси за реклама и т.н.

Още вчера в интервю за bTV Румен Порожанов обяви готовност да се оттегли от поста. Той не се притеснявал от проверката на ДАНС. Онзи ден Порожанов допусна, че е обект на натиск заради засегнати икономически интереси заради спрени проекти. ДФЗ отказал да разплати редица проекти за къщи за гости, както и плащане на две скъпи яхти по програмата за развитие на рибарството. Не били платени и 3-4 големи общински проекта. Порожанов допълни, че фондът е бил редовно проверяван.

Лаконичен коментар за влизането на ДАНС във фонда вчера направи и премиерът Бойко Борисов. "По случая работят най-добрите експерти от ДАНС и прокуратурата. Борбата с корупцията се прави по най-високите етажи, там, където са парите", коментира Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Ето пример че надминаваме Румъния. Я кажете кой има ПО ГОЛЯМА САНКЦИЯ. А А КОЙ.КОЙ СЕЕГА Е НОМЕР ЕДНОООООО.
56
2
 
15
 
! Отговори
фермер преди 8 години
Слуховете са абсолютно верни и управляващите смятат да компенсират загубите като лишат биопроизводителите от полагащите им се субсидии за миналата година. Така няколко хиляди български семейства остават без доходи и без средства да отгледат продукцията си. Открито призовавам за активни протестни действия срещу МЗХ и фонда
55
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Боце каза, че тва са долни инсинуации...
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво, правителството ще си отиде, за да дойде пак на власт. Най-добре да врътнст кранчето изцяло, та тогава да заиграят тоягите.
53
16
 
4
 
! Отговори
Валерия преди 8 години
Комунистите са гадни,защо сме в това състояние,20 години кой,,управляваше" страната, а ?То се съчетаваха с кого ли не и накрая нищо,сега обвиняват тази кооалиция,те не бяха ли в коалиция,крадоха заедно с партньорите си.Дори и да не са крали щом не са ги спирали кражбите значи са били съучастници.
52
1
 
21
 
! Отговори
Пирея преди 8 години
Парите не са в обикновените хора ,а във върхушката там трябва да се следят и контролират,до нас нищо не стига.Преди да ги усетим те вече са разпределени по канали и пътеки,така че ако има далавери да се стопират и върнат парите при хората,няма прошка и за кокошка,депутати,магистрати и т.н.,,умници" да си платят за мръсотиите.Безбожници и аморални типове долу в низините първо да се научат как се работи ,печели и чак тогава как се харчат особено готови, изпотени пари.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 80Кви комунисти ти бръмчат в главата, драги? Сляп ли си та не виждаш, че това е банда криминални престъпници? Откога криминалните престъпници станаха комунисти? Или хей така, просто да дрънкаме по форумите колко са гадни тия комунисти?
50
16
 
2
 
! Отговори
Милица преди 8 години
То пък другите не теглиха заем, само че обявяваха малките суми.Цял свят тегли заеми и домакинства теглят и кой ли не.Когато е необходимо ще се тегли затова е измислено да има варианти.ТодорЖивков ни остави с 10 милиарда заеми преди да го свалят от власт и какво ,живота продължава.Важно е хората да живеят добре със или без не е важно.
49
0
 
25
 
! Отговори
Роси преди 8 години
Не искам да плащам кражбите на депутати и съмнителни бизнесмени при условие че не съм откраднала и една топлиика ,а само внасям данъци на държавата,който краде да връща и да влиза в затвора поне 10 години,толкова .
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път лъсна некадърността на тези управляващи.Те са най-големият позор!То не бе фукане, не бе теглене на заем след заем.Съответно унищожаване на останалото от държавата.Дошли отново на власт чрез фалшифицирани избори, тези българоубийци нямат равни по лакомия и наглост.Ликвидиране по най-мъчителен начин!За разбитите държава и милиони човешки съдби.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нали трябва да има пари по сделката с Турция - кого е най-лесна да скастрят - България естествено. Ние винаги трябва да сме виновни и без вина.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малцина имат шанс с нередностите в ПРСР- подкрепяни от най висши фигури в политическия живот и няколко технически лица - 2014година излезе този проблем. Доста сериозни корекции има при обикновенните бенефициенти. Порожанов е изпълнител, него трябва да го разпитват,пазят и да го оставят да си върши работата - кадър с управленска практика от над 6 години - физически бит, безброй пъти заплашван, политически и икономически притискан и още и още...
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До социолог1."чехлю"-комунист2."тиквата"-комунист3."леля Цецка"-комунист4."цвъ-цвъ"-комунистПитам от кой първо да започнем да чистим.Направо в редичка и като Чаушеску, аз друг начин не виждам.
44
3
 
14
 
! Отговори
Снежина преди 8 години
ДПС с далаверите си и кражбита са докарали нещата до там,сега излизат всички мръсотиии кражби на тази порочна партия с крадливи депутати.
43
1
 
7
 
! Отговори
Радослав Димитров преди 8 години
Тези пари бяха поискани още през 2014. Как така точно сега това стана новина????????
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако възстановим тези пари на ЕС,излизаме точно 0:0 за всичките тези години(или,каквото сме дали,това сме получили)
41
1
 
13
 
! Отговори
адф преди 8 години
Тази новина не мислите ли че трябва да е водеща вместо някъде между категория "десерти" и "изневери".
40
2
 
11
 
! Отговори
тактика и стратегия преди 8 години
Ся Боцко спешно трябва да се самосвали,дава властта за 6 месеца в ръцете на някой наивник,после идва пак на бял кон,ще има виновни,колкото искаш,коалиционните партньори,Орешарски,новият проектоуправляващ
39
1
 
8
 
! Отговори
boby преди 8 години
Тъй де, 250 милиона Евро са даже нищо на фона на злоупотребите, дето се вършат там.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К'во искате от човека,бре,вижте,какви хубави магнолии има,истински земеделец!