Внасяме залежали зеленчуци от борсата в Солун

Ядем вносни домати, идващи от Турция, Гърция, Йордания
Обновена: 10 апр 2016 10:44 | 10 апр 2016 07:37, Елка Василева
56
Внасяме залежали зеленчуци от борсата в Солун
Снимка: архив, Reuters

Залежали зеленчуци от борсата в Солун постоянно се внасят в България и попадат по нашите пазари и в магазините. Това съобщи пред „Труд“ Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

„Солунската борса затваря в петък, като практиката е непродаденото да се изхвърля. Тогава там са нашите прекупвачи, които вземат на безценица залежалата стока и тя идва у нас“, обясни Димитров.

Според неговите наблюдения родният пазар почти ще успее да покрие търсенето на краставици преди великденските празници, но това не означава, че няма да има и вносни. Доматите традиционно са от Турция и Гърция, но от два месеца се предлагали и такива от Йордания.

„Винаги зеленчуците са на най-високи цени в София. В провинцията са по-евтини, като изключим големите търговски вериги, които поддържат еднаква стойност навсякъде“, каза още Пламен Димитров.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че 20 дни преди християнския празник у нас има разнообразие на вносни и родни зеленчуци.

Български марули ще има основно в София и околността. В южната част на страната този зеленчук се внася от Гърция, тъй като транспортът излиза по-евтино. Предлаганото обаче е с по-ниско качество. Същото важи и за останалата продукция, която идва от южната ни съседка.

Относно притесненията на хората, че на пазарите има зеленчуци с нитрати, от БАБХ обясниха, че по принцип в българската продукция не се наблюдават често завишени нива. Причината е, че производителите у нас не разчитат на специални торове, тъй като почвата тук е достатъчно плодородна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Гърциязеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Може, но цената трябва да е ниска.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За залежал народ - залежала храна. Милион циггани стоят без работа, вместо да ги впегнат по полета и паланки да копат и да събират плод и зеленчук, ама Великите сили ще тропнат с крак.
25
1
 
10
 
! Отговори
65 преди 8 години
Добро утро,булгари!Пак някой нещо е открил! УРА!!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако може всички разбирачи по форумите да идат на село и да гледат домати и краставици . След това ние от София ще им ги изкупуваме само техните на високи цени .
23
2
 
5
 
! Отговори
демократичендемократ преди 8 години
Колкото повече ,толкова повече ,т.е не само от Солун ,ами отвъд океана ако има и оттам да идват зеленчуци.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някога при Тошо се произвеждаше -ДА !Сега на много мързели не им пука -магазина до тях ,отиват и купуват каквото има.Какво значение след като мисълта я няма,производството е малко за когото стигне ,и повечето се изнася.Това е то качественото.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свобода на словото и интернет на воля. Гледаме ,говорим и ядем каквото има -с нитрати или от Гърция ,от Китаи или Пакистан ,нали сме пазарна икономика ,за какво да произвеждаме....АБСУРДА НА демо България ,такава каквато я направиха управляващите 26 години...
20
8
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Да живее демокрацията. Да живее ЕС - принудил ни да ядем развалената продукция на "демократичните" държави.Мри българино!
19
2
 
10
 
! Отговори
Производител преди 8 години
Ама как ще разчитам на торове аз да не съм луд? Те доматите традиционно са си по кило за брой! Какъв ти тор бе, аз по цял ден седя в градината да им бая и така стават като футболни топки! Ауу *** какви ти нитрати как може такива неща та нали аз ги отглеждам заради черните ви очи! Да бе защо да ги соля с амониева и да сибудвоявам реколтата като може и с по малко печалба! Пфф глупости!
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Внасяме залежали зеленчуци от борсата в Солун"СССР беше 250 милона. През 70те и 80те всяко руско семейство имаше средна дневна консумация един буркан българска селскостопанска продукция - прословутита българска лютеница или консервитани домати които в Русия още помнят с превъзходното качество.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така малко по-малко всичките ни пари колкото и да са малко изтичат в икономиките на ВРАГА!А какво стана с розовия домат, между другото? Затриха ли го вече като вид
16
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 29. Проблемае там, че дори и по-скъпото да купиш, пак може да е новозеландско агнешко и солунски домати. не знаем какво купуваме. Единствено сигурно е от частника на село. И винаги когато ми се отдаде случай си купувам от тях.
15
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА КУПУВАМ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ,ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ КУПИХ БЪЛГАРСКИ БЪРЗОЗАМРАЗЕНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА, МАЛЕ ДАЖЕ В КОКАЛИТЕ СА ВКАРАЛИ СЪС СПРИНЦОВКА ВОДА, ЦЕЛИТЕ БЯХА В ЛЕА,НИКОГА НАША СТОКА
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За нас пазарната икономика е някакво непознато животно . Сега защо сме яли домати от Солун . Ами знаете ли колко е просто , няма да ги купувате и точка . Защо сме яли новозеландско агнешко , пак така не купувайте . Проблема е че Андрешко иска да яде стока екстра качество , ама да плати за трето качество . Затова всеки дава акъл по форумите , но го няма в главата това нещо наречено акъл .
13
6
 
29
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Пълни глупости!!! Гръцката стока е много по качествена от БГ(поне в пролетния сезон, дори и летния ама това е друга тема...) Сега, представете си на тия температури тука как се отглеждат домати(НАСИЛА) с торове, затоплящи изкуствено пространсва и т.н. Докато в Гърция е много по топло и домата има естествен начин на зреене. Никой не споменава, че 90% от гръцката стока идва от о. Крит, а там е още по топло.. А вие кат нямате акъл си купувайте БЪЛГАРСКИТЕ ТОРОВЕ... БИЛ СЪМ В ТОЯ БИЗНЕС И ЗНАМ КАК Е
12
4
 
10
 
! Отговори
Й преди 8 години
АЗ ДОМАТИ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ НЕ СЪМ ЯЛ И НЕ СЪМ УМРЯЛ!!! ТО НЕ СА ДОМАТИ А ТИКВИ-БЕЗ ВКУС,ТВЪРДИ,А И ЗАЛЕЖАЛИ АКО СА,КАКТО ПИШЕТЕ,ПРОСТО ГЪРЦИТЕ ДА ЗАБРАВЯТ,А И НАШИТЕ БОЖЕМ НАБЕДЕНИ ТЪРГОВЦИ!!!!!!!
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо като не достига(и не ти харесва чужбинското), почваш да си го произвеждаш и няма какво да хулиш по чуждото производство. Щом има недостиг и търсене - естествено се прави внос. С всичко е така - произвеждаш, ядеш. Не произвеждаш - чукаш по чужди врати.
10
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внасяме залежали зеленчуци от борсата в Солун. ПОЗНАВАМ САМО ЕДНО ЖИВОТНО КОЕТО ЯДЕ ПРОКИСНАЛИ И ЗАЛЕЖАЛИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ. НЯМА ДА МУ КАЗВАМ ИМЕТО НА ЖИВОТНОТО ДА НЕ БИ ДА СЕ ПОЗНАЯТ НЯКОИ И ДА СЕ РАЗСЪРДЯТ. ПОНЕЖЕ НЕ ВИ ХАРЕСВАШЕ ПО ТАТОВО ВРЕМЕ ДА ЯДЕТЕ БЪЛГАРСКИ КАЧЕСТВЕНИ ДОМАТИ КРАСТАВИЦИ СИРЕНЕ КАШКАВАЛ ХЛЯБ ГРОЗДЕ ЯБЪЛКИ КРУШИ И ДР. СИ ИЗБРАХТЕ ДА ЯДЕТЕ ВНОСНИ ОТПАДЪЦИ. Е КОЙ КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ ЦЕЛО СЕЛО НЕМОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ. АЙ ЧЕСТИТО ХАПВАНЕ! АЗ СИ ПРОИЗВЕЖДАМ ДОМАШНИ ДОМАТКИ!
9
2
 
13
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Освен всичко и много злобни простаци дращят по форумите. Ужас....
8
13
 
28
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Нали искахте демокрация, те ви демокрация. Имате си и евроатлантически ценности. Така че няма да мрънкате и ще ядете *** внесени оттук и оттам. При лошия комунизъм привеждахме всякакви плодове и зеленчуци и то качествени, сега имате демокрация и ще ядете каквото ви кажат господарите от Брюксел. Ясно ли ви е?