Българин да се наричам... Гробницата в Казанлък

Dnes.bg ви представя впечатляващото тракийско наследство
Обновена: 11 апр 2016 09:08 | 11 апр 2016 09:07, Екип на Dnes.bg
17
Българин да се наричам... Гробницата в Казанлък
Снимка: Dnes.bg

Точно преди седмица Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria On Air, стартира специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България. Тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които просто настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Още по темата

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А сега е време да се върнем доста векове назад с едно от най-впечатляващите културни наследства, останали по нашите земи. Запознайте се отблизо с Тракийската гробница в Казанлък.

Всъщност, както всеки казанлъчанин гордо ще ви каже, Тракийската гробница в красивия парк Тюлбето е първото сериозно откритие в Долината на розите, която днес е наричана още и Долината на тракийските царе. А нейното откриване е случайно и то не от археолози, а от войници. Това става на 19 април 1944 г. Според специалистите находката се датира към първата половина на III в. пр. Христа.

Към момента това е единствената гробница, в която освен кости на мъж (погребан в гробната камера) и кости на жертвено животно – кон (погребан в предверието на гробницата), са открити и кости на жена (погребана в гробната камера).

В архитектурно отношение гробницата е типична куполна тракийска гробница. Състои се от три помещения – каменно предверие, тухлен коридор и тухлена кръгла гробна камера, завършваща с купол. Според последните анализие установено, че в гробницата е погребан един от синовете на тракисйкия цар Севт III – Ройгос и една от съпругите му.

Тракийската гробница в Казанлък е уникална със своите стенописи и със сигурност трябва да се види. Трябва да се отбележи, че тя е първият български паметник, включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Всъщност самата гробница е затворена за посетители, за да се запази с времето. За да се даде възможност на хората да се докоснат до този уникален паметник, през 1974 г. до оригиналната гробница е изградено нейно абсолютно точно копие и с изобразени стенописи точно във вида в който са и в оригинала.

И така – насладете се на това прекрасно наследство от траките. И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но същевременно доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче ще имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди – измерват се в инчове. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!

22501 гледания   |  Още видео


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
po kradliv kmet ot tozi,Kazanlak ne e imal
10
0
 
1
 
! Отговори
Тази истина е преди 2 години
До Анонимен
твоя за да ти повярваме артефакти и документи като бакърената книга копие на златната и сребърната които се намират в частните колекции на Ротшилд и рокфелер
9
0
 
1
 
! Отговори
Алоо преди 2 години
До А ти как разбра
Някой може ли да ми посочи поне един артефакт по време на СЕВТ 3 където да пише траки като се изключва гръцкото пренаписване отгоре
ционистите като измислиха една лъжа траки и започнаха да я повтарят като чичко фол много пъти и долупишештите са я възприели като истина така се получи с цялата наша история а и световната история диктувана от ционистите-кабал
8
1
 
4
 
! Отговори
А ти как разбра преди 2 години
До Анонимен
че българите произлизаме от траките и кой измисли тая дума траки в кой артефакт е срещната доколкото съм чул данайците -гърци я измислят за да се откроят от чуждите а иначе в намерените артефакти пише само българи е друг е въпроса че чичко фол изкара че траките били евреи
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че Галина разпродава Казанлък за стотинки на подпопечни Герберски фирми, а малкото влезли пари ги източва през фирми на архитекти, да не назовавам имена... Само куршуми ги ловят тия ***
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само да ви кажа, че българите останали в Казанлък са яко бездетни или с по едно детенце, ромите ги претапят. Това не е бъдещето драги зрители, а грозното настояще.

Мина лошото, почна страшното. Пак за бойко да гласувате
5
14
 
9
 
! Отговори
x-factor преди 2 години
Само не разбирам заглавието на статията? Какво общо имат траките с примитивната хуно-българска пасмина, опустошила завинаги тукашните висококултурни земи? Да, гордея се, че съм наследник на тракийското местно население, вписало се съвършено в света на Антична Атина и Античен Рим, но защо да се наричам с името на Памирските тюркоезични татари (според ИГЕНЕА повече от 50% от гените ни са тракийски, 25 - славянски и 20 - прротобългарски)
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ ПРОИЗЛИЗАМЕ ОТ ТРАКИТЕ И СМЕ НОСИТЕЛИ НА ТЕХНИТЕ ГЕНИ.ТОВА Е ИСТИНАТА И ЗАТОВА ИСТОРИЦИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ПРЕНАПИШАТ ИСТОРИЯТА ,КОЯТО СЕГА СЕ ОБЛЯГА НА НЕВЕРНИТЕ ДАННИ НА ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ,КОЙТО Е ИЗПОЛЗВАЛ (ИСТОРИЧЕСКИ) ДОКУМЕНТИ КОИТО СЕ НАМИРАТ В ГРЪЦКИТЕ МАНАСТИРИ И АРХИВИ,А СЕ ЗНАЕ,ЧЕ ТАМ ИСТОРИЯТА Е ПРЕИНАЧЕНА В ПОЛЗА НА ЕЛИНИТЕ ,ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ ОТ ИСТОРИЯТА НИ И ОТКРОВЕНИТЕ ЛЪЖИ НА ЕВРЕЙНА ИРЕЧЕК ,КОЙТО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ ТУРСКО ОТКРОВЕНО НИ ФАЛШИФИЦИРА МИНАЛОТО
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дошло е времето да се пренапише истинската история на нас българите ,които носим гените на нашите предци траките. Да това е истината ние българите сме носители на гена на този велик войнствен народ ,а не да ни изкарват някакви (татари или славяни).Траките са ни оставили велика култура ,-първото обработено злато в света ,Орфическите мистерии които са толкова опасни за света ,че умишлено е унищожавана писмеността на тракките и се твърди,че те (нямали ) писменост
2
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Тракийската гробница не съществува ли от тракийският период ? Защо де е елинистичен ?
1
7
 
19
 
! Отговори
Димир Косев преди 2 години
Некадърна кметица на Казанлък,но нали е верна на ТИКВАТА.