Ще има ли еднодневни договори и в други браншове?

Бизнесът поиска опростени процедури за сключването им
11 апр 2016 17:00,
2
Ще има ли еднодневни договори и в други браншове?
Еднодневните договори засега са само в земеделието. Снимка: архив, БулФото

Бизнесът поиска опростени процедури за еднодневните договори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Общо 1004 са земеделските производители, които са използвали еднодневни трудови договори за миналата година, стана ясно от представения анализ на Главната инспекция по труда. Те основно са били в лозарството, брането на малини и производството на картофи или в почти всички земеделски дейности, въпреки че са разпределени неравномерно.

Още по темата

По информация на Главната инспекция по труда от 20 юли 2015 година до края на годината има закупени 81 хиляди дневни трудови договора и върнати около 9 хиляди такива, тоест реално използвани са 72 хиляди договора.

"Това не са реално хора, които стоят зад тях. Става дума за трудодни“, уточни социалният министър Ивайло Калфин пред журналисти в Министерския съвет. От началото на годината вече има 15 хиляди дневни договора, които са използвани от работодатели", допълни още министърът.

От Инспекцията по труда отчетоха, че все още много работещи не знаят, че не се губят социални права с еднодневните договори, има и много случаи на отказ да се сключи такъв, да се предостави лична карта от страх да не се загубят социални плащания.

Синдикатите поискаха повече информация за това колко души стоят зад сключените договори. Те посочиха, че имат данни, че зад много договори стои един и същи работник. Двата синдиката поискаха данни колко души са използвали един договор, което обаче е в задълженията на НАП, откъдето нямаше представител.

Синдикатите изразиха и притеснение еднодневните договори да не се разширяват в други браншове – нещо, което поискаха работодателите. Профсъюзите разкритикуваха анализа на ГИТ като непълноценен и заявиха, че представените резултати са много далече от очакваното.

От АИКБ поискаха много по-опростени процедури по наемане с дневен договор, защото земеделските стопани нямали достатъчно административен капацитет. Отправиха и бележки по настоящата процедура по внасянето на осигуровки, като поискаха внасянето им да става след приключването на кампанията, за да е посилно.

От Българската стопанска камара се обявиха освен за разширяване на секторния обхват и за възможност за гъвкава заетост в сезонните кампании.

От КТ "Подкрепа" категорично възразиха срещу предложението за разпростиране на договорите за други икономически сектори.

Същата позиция защити и министър Калфин. Той посочи, че исканията за сектори като туризъм, хранителна промишленост, строителство не са основателни, защото няма никаква логика. Става дума за промени при срочните договори, уточни министърът и допълни, че това е отделна тема, която няма връзка с еднодневните договори.

"Не виждам никаква причина еднодневните договори, така както работят, да бъдат разпрострени в други сектори. Никой не иска всеки ден да си назначава служители", заяви Ивайло Калфин.

На заседанието стана ясно, че социалните партньори приемат нееднозначно предложените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР.

Всички страни заявиха желание да има реформа в системата на МВР, разликите са по конкретни текстове. Като цяло работодателите подкрепят промените с уговорката, че търсят по-голяма ефективност в работата на МВР и на публичните средства за сектора и по-голяма сравнимост в условията на труд в тази система и останалите системи на икономиката.

Синдикатите в МВР остават в готовност за протести, ако орязването на социални придобивки на служителите се потвърди в законопроекта.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Boho преди 8 години
Ko stana s referendumite? Tea gi hvana demenciata pak...:-) na sledvastite izbori - suverena s demencia?!:-)