Пенсиите "скачат" – от 1 юли с около... 7 лева

Точният процент ще каже Надзорният съвет на НОИ
12 апр 2016 21:03,
50
Пенсиите "скачат" – от 1 юли с около... 7 лева
Снимка: архив Булфото

Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли, обяви управителят на Института Бисер Петков.

Колко точно ще е процентът, с който ще се индексират парите на пенсионерите, ще реши Надзорният съвет на НОИ следващия месец. Решението се взима на базата на отчетните данни за инфлацията и ръста на средния осигурителен доход.

Още по темата

Средната пенсия сега е около 340 лева, така че увеличението от 2,6 процента, означава увеличение в порядъка на 7 лева и няколко стотинки, но то не е показателно, защото става дума за средна величина, посочи управителят на НОИ, цитиран от БТА.

Бисер Петков припомни, че предвиденото увеличение от юли тази година беше 2,5 процента, но данните показват, че може и да е по-високо.

След десет години новоотпуснатите пенсии ще бъдат в порядъка на 36-40 процента по-високи спрямо сегашните, пресметна още той. Така Петков отговори на въпроса до какво ще доведе промяната в механизма за индексация на пенсиите от 2017 година, с която се увеличава тежестта на година осигурителен стаж.

От 1 юли 2017 г. пенсиите ще се увеличат с 1,6%, през 2018 година - с 3,1 на сто, а през 2019 година - с 2,9 на сто, сочат новите прогнози на финансовото министерство.

Осигурителните вноски за фонд "Пенсии" ще се увеличават с по 1% всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
вук от проклетия преди 8 години
Все пак не всички ще доживеят дотогава
36
1
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Разбирам ги управляващиге.Тези многомилиардни заеми едва им стигат за крадене.А ние, наглите, очакваме увеличение на пенсиите.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След около 100 години може и да стигнем пенсиите в нормалните страни в европа.
34
1
 
6
 
! Отговори
Внучка преди 8 години
До къде докараха възрастните хора, срам и позор. Как живеят с тези пари, като сигурно само лекарствата им струват толкова?
33
1
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Бачкаш 40г. с трудов стаж и хващаш европейска пенсия-157 лв.
32
1
 
13
 
! Отговори
богат пенсионер преди 8 години
Благодарим ви български политици за трогателните грижи за нас, българските пенсионери!Пожелаваме ви и вие да получавате 170 лв. пенсия и да умирате всеки месец от глад, унижение и срам!Много поздрави и на вашите дъщери, жени и майки!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето защо три месеца пишат глупости за хиляди лева , хвърлени от балконите от пенсионери
30
1
 
7
 
! Отговори
НЕ... преди 8 години
НЕ ВЯРВАМ НА НОИ ТЕ СИ ВЗЕМАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПРЕМИЙКИ И ОТ ПЕНСИИТЕ КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА СА УВЕЛИЧЕНИ С МНОГО ПОВЕЧЕ И ТО НЕ ОСТАНА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ
29
1
 
13
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
А защо си траете и пишете по форумите бе! Ако искате достойни пенсии изринете политическия *** от последните 27 г.група кан Телериг
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да блин . жаль этих людей . Бойко Гоблинов очень старается угодить ЕС и пиндосам а о этих людях видимо забыл. Тут на днях мне ваш соотечественник под ником Shopр говорил что мы в России уже через год ноги протянем с голоду,он наверно лучше меня знает как сейчас в России.Скажу вам одно в России у пенсионеров (обычных) пенсия сейчас около 350 долларов в месяц а ветераны войны и герои получают около 550-650 долларов в месяц. Вам ЕС на пользу не пошл однако...А вы вс Россию хороните.
27
4
 
23
 
! Отговори
Гого преди 8 години
*** дядо цял живот е работил и сега от340 ще взима 347 а бежанците ви струват по 1000 на месец без да знаят дори Български език.
26
1
 
15
 
! Отговори
Тонко преди 8 години
Сега трябва да мислим какво да си купуваме с това голямо увеличение.
25
2
 
19
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
С тези мижави проценти на увеличение на пенсиите става безпределно ясно, че така и ще си умрем като най-бедната държава, вече не само в ЕС.7 лв. = 7-8 кофички кисело мляко /засега/.
24
1
 
19
 
! Отговори
запрян преди 8 години
защо затруднявате пенсионерите??как да ги изхарчят толкова много пари няма да могат да спят по цели нощи от тежки мисли
23
1
 
11
 
! Отговори
111 преди 8 години
И ако не е тайна къде ги търсят нещо линк ,сайт ,обява??Заплата??Търсят добри специалисти на бачкотят за без пари....Особенно в прованса....Сигурно живееш и работиш в голям град,но не забравяй ,че България не е само София ,Варна .....
22
3
 
22
 
! Отговори
1111 преди 8 години
До Анонимения колега...Колега от всички тези професии единствено със заплата на IT може да се живее нормално...Всички останали професии са с мизерни заплати(стругари,фрезисти,ел.техници шофьори и т.н)....Те затова и лекари и доктори мед.сестри едвам чакат да завършат и да бягат от тук, освен ако не са мазохисти и им прави кеф да бачкат за смешни пари ,да ги бият диви двукраки животни ....
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни ядат фасул други пържоли и средното е свинско с боб.голяма статистика
20
2
 
4
 
! Отговори
да преди 8 години
До Анонимен 21,ами стегнати ще са,цял живот шапка на тояга,да не са си мръднали пръста да работят,да не са пили потни вода,тези изедници съсипаха държавата,живяха като бейове и сега продължават по същия начин,пенсионер да си в българия
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички големи пенсии, с малки изключения, са в резултат на твърде голямият незаслужени, незаработени заплати на. номенклатурчици.
18
2
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
БОЖЕ КАК СА СЕ ОХАРЧИЛИ ГЕРБ! ДА ВДИГНАТ ПЕНСИИТЕ С ЦЕЛИ 7 ЛВ. ВМЕСТО ДА ГИ ОТКРАДНАТ. ГОРАНОВ И БОКИЧА НАПРАВО ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕДЛОЖАТ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА. ТЕ НАПРАВО КЪСАТ ЖИВО МЕСО ОТ СЕБЕ СИ.