Психичното здраве у нас – в задния двор на медицината

Докато няма единен регистър на болните, нищо няма да се промени
9
Психичното здраве у нас – в задния двор на медицината
Снимка: Булфото, архив

По традиция отделяме малко време за здравето си, а психичното здраве въобще не се възприема като част от здравето на човека, смята психиатърът д-р Цветислава Гълъбова от Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски".

Още по темата

Според нея обществените нагласи към психично болните са все още силно негативни. Към негативните обществени нагласи по думите й се наслагват активни съпротиви на самата психиатричната общност срещу промените.

Психично-здравното обслужване у нас е в задния двор на медицината, коментира тя пред БНР.

Д-р Гълъбова настоя, че за да се подобри психиатричната грижа и тя да влезе в 21 век е необходим регистър - единна информационна система, която да ползват професионалистите и мениджмънтът на системата.

Тя обясни, че това ще помогне да се планират здравните разходи, а освен това ще се направи един анализ, който пък ще позволи да се намерят решенията на проблемите в системата.

Според нея системно връщане на пациенти означава системен отказ за прием.

"Връщането на психиатрични пациенти с мотивация "Няма легла", не звучи сериозно. Ако няма легла, ръководителят на структурата ще освободи своя кабинет. Говоря съвсем сериозно. Връщането на пациент, който по медицински индикации дали сам или е доведен от близки или полиция, търси помощ, за мен е недопустимо", настоя психиатърът.

80% от болните са с тежки патологии, това означава, че те се нуждая от лечение поне няколко седмици.

Заместник-кметът по здравеопазване и финанси в Столичната община Дончо Барбалов заяви, че подобно връщане на пациенти, които се нуждаят от психиатрична грижа е недопустимо и увери, че то няма да се случва в бъдеще в София.

Той увери, че за психиатричната грижа има достатъчно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Психичното здраве у нас в задния двор на медицината" - Този "заден двор" вече е препълнен
4
0
 
1
 
! Отговори
3615 преди 8 години
До Анонимен 3Ти не си ли от последните като гледаш и рекламираш такива неща? Кабала доколкото знам си е юдаистки.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не е застрахован,видимо лудите са по-безопасни от невидимите и прикрито луди,особено страдащи от всевъзможни форми на агресия
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, шефа ще освободи кабинета, идва друг пациент, къде го слагаме? Сестрите освобождават манипулационната, идва следващ и.тн докато персонала си отиде в къщи и остави на болните да се лекуват сами...
1
0
 
1
 
! Отговори
упорит профан преди 8 години
Държавните и общински служители масово са със заразни прически заболявания, хем заразяват колегите си хем и данъкоплатците които ги хрантутят!