Строг пост, смирена молитва... Дните на Дядо Добри!

В стаята на "светеца от Байлово" има само иконостас и печка
12 апр 2016 17:07,
18
Строг пост, смирена молитва... Дните на Дядо Добри!
Снимка: архив Булфото

Строг пост, скромна килия и смирена молитва. Така минават дните в Кремиковския манастир на Дядо Добри – символът на доброто, живият светец от Байлово.

Добрият старец заживя в светата обител наскоро. Светецът взел решение това да бъде мястото, където да дочака сетния си час. Църковни служители се грижат за неговата топлина и уют.

101-годишният светец рядко напуска килията си. Излиза в двора на обителта само когато потокът от туристи секва. И категорично отказва да бъде сниман по примера на Светогорските монаси.

Единственото, което благият старец приема, е вода и по 2 филийки хляб за закуска и вечеря. Досегът му със света вече е само прозорецът на килията му, който гледа към София.

Още по темата

"В стаята му няма нищо друго освен иконостасчето, една печка и спи на земята - на черга. Всички, които са в манастира. се грижат за него. Има си хора, които почистват стаята му, помагат му в ежедневните нужди, като го развеждат в манастира и църквата...", разказва пред БНТ и.д. игумен на Кремиковския манастир протойерей Серафим Янев.

Според него този човек ни е даден на всички, за да ни покаже, че има нещо много по-важно и по-ценно отколкото са материалните неща, които гоним в живота си.

Дядо Добри е роден през юли 1914 година. Той е добрякът, който години наред събира милостиня, а после дарява всички пари за църкви и манастири. Едно от най-големите му дарения е това за храм-паметника Александър Невски, на когото през 2009 година дари сумата от 35 000 лева.

До неотдавна белокосият светец можеше да се види всеки ден с касичка пред храм-паметника "Александър Невски" и църквата "Свети седмочисленици". Така той е успял да събере парите, нужни за реставрацията на Байловската черква "Св. Кирил и Методий" – 10 000 лева.

Направил е дарения за обновяването на черквите в Калофер и Поибрене. Общо 25 000 лева е предал старецът за реставрацията на Елешнишкия манастир и на храма в Горно Камарци.

И това са само известните добрини на Дядо Добри. За другите... знае само Бог, за срещата с когото светецът се готви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Логичен преди 8 години
До ФактТи да не си го виждал, говориш ли си с него, отговаря ли ти ? ***, ходи се прегледай - съществувал бог хахаха
11
2
 
10
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Дядо Добри е светец ! Приживе е вече свят човек за православието ! Поклон дядо !
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднъж го засякох и му дадох няколко левчета. Много приятен и симпатичен старец. А щом е извършил и много добрини значи би могло да бъде канонизиран за светец след време. Атеистите и хейтърите да се скрият някъде. Като не харесват статията и темата да отидат да четат такава каквато харесват.
9
0
 
10
 
! Отговори
Бай Добри преди 8 години
А Иван Костов какво направи? Защо никой не разказва за него и за четата му?Нима са маловажни тенхите "подвизи",чийто резултат ще сърбаме поне още сто години?Дано има Ад,защото вече знаем за Кьоравата Темида!
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно има ли или няма Бог! Важното е човек да вярва в нещо! А дядо Добри вярва и това го прави човек! Човек, който се е отрекъл от всичко светско в името на това, в което вярва! Да е жив и здрав и вярата му да му дава сили да поживее още...
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Radvaite se 4e vse o6te ima hora kato dqdo Dobri,koito ejednevno se moli na Gospod za nas .za6toto blagodarenie na takiva hora kato nego tozi svqt sa6testvuva . Komentirate bez da mislite ,jalko e naistina .
6
5
 
30
 
! Отговори
Факт преди 8 години
До ГошуВсички,които казват,че Бог не съществува са луди!
5
41
 
5
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Абе те хубаво го развеждат из манастира, дават му храна но да вземат и да го окъпят малко.
4
1
 
29
 
! Отговори
художника преди 8 години
До ГошуГоше, никой човек не избира кога да се роди и кога да умре, но може да избере как да живее и какво ще остави след себе си.В твоя случай излиза, че Ти въобще не си се раждал.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГошуТи да не си мъртъв, че говориш от опит, че няма ;) хахаха. Все пак - такива, които са се върнали по някаква случайност - казват, че има ;) Мисли му.
2
21
 
3
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Този е от Моите. Даде ми книжка.
1
55
 
9
 
! Отговори
Логичен преди 8 години
Така живеят психопатите ...