Анулирали изпититие на 38 кандидат-шофьори от 1 април

Московски иска по-високи заплати за инспектори като мярка срещу корупция
13 апр 2016 19:34, Миглена Иванова
15
Анулирали изпититие на 38 кандидат-шофьори от 1 април
Ивайло Московски. Снимка: архив, БулФото

Резултатите от изпитите на 38 водачи са анулирани от 1 април досега. Тече проверка след арестите за корупция в "Автомобилна администрация", обяви транспортният министър Ивайло Московски пред депутатите от ресорната комисия. 

Още по темата
Осъществяват се и комплексни проверки в областните отдели на агенцията в София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

Московски изтъкна, че са правени много опити за въздействие върху работата на агенцията. Той подчерта, че има нужда от увеличаване на бюджета с цел обезпечаване на материално-техническата база и увеличаване на заплатите, така че подкупите да не са изкушаващи за инспекторите.

Законът за движение по пътищата най-вероятно ще бъде разделен на три части във връзка с реформите при обучението и изпитите на водачи на МПС, стана ясно от блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Московски коментира мерките и по-рано днес, след заседанието на Министерския съвет.

Пред депутатите министърът обясни, че още не е ясно точно как ще се процедира – дали ще се пишат три нови закона (за пътните превозни средства, за водачите на моторни превозни средства и за движението по пътищата), или ще има три отделни глави в рамките на един закон. Това е въпрос на експертна дискусия, допълни той.

Законодателните промени са във връзка с корупцията в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, след като ръководителят на агенцията Цветелин Цветанов беше арестуван заради подкупи и злоупотреби. След 18 ареста в агенцията и други структури 9 души се сдобиха с обвинения, а Московски уволни шеф на ресорната главна дирекция заради недостатъчен контрол.

Обмисля се шофьорските изпити да се провеждат от специална шумоизолирана кабина и да се осъществяват по електронен път. Ще се засили и контролът, като ще се организират регулярни преглеждания на записите от камерите в залите за изпитите на регионален и случаен принцип.

Вероятно към края на април ще тръгне процедурата за концесия на Летище София, стана ясно още от думите на министъра.

Първоначалните планове бяха процедурата да бъде обявена до края на март. Според Московски обаче имоти на летището са били с проблемни документи. Министерският съвет вече прие актуването им като държавни имоти и процедурата трябва да приключи до десетина дни, обясни министърът.

Пред депутатите Московски отново подкрепи въвеждането на тол таксите. Според него новата система за плащане за ползването на пътищата ще балансира транспортния сектор и повече товари и пътници ще се насочат към железниците и пристанищата.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски, Московски изрази подкрепа за идеята специална камара на автомобилните превозвачи – по модела на камарата на строителите, архитектите и т.н., да администрира лицензите и разрешителните режими. Той подчерта, че предвид напрежението между отделните асоциации в транспортния сектор най-доброто решение е създаването на камара.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Николова преди 8 години
Оставка на министъра. Не може да се справя, предложенията му са неадекватни.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за логика? Наместо наказание за нарушителят, или престъпника, награда? Да се отмени НК и ЗАНН веднага.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако това му е разбирането за справяне с корупцията.........пази боже
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на портрета е министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии,Освен да крепи портрета на баце на бюрото си за друго не става.
6
0
 
9
 
! Отговори
АВРАМ преди 8 години
ЩЕ СТАВА КАТО В АРАБСКИЯТ СВЯТ НИКОЙ НЯМА ШОФЬОРСКА КНИЖКА ДЕЦА КАРАТ НЕМОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ОТ КОЯ СТРАНА Е ДВИЖЕНИЕТО
5
0
 
8
 
! Отговори
ОУУ преди 8 години
КАКВО СТАВА СЪС СКОРОСТНИТЕ ВЛАКОВЕ
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лиши че си е ***.който взема винаги ще взема независимо от заплатата.100лева или 1000 не са излишни никога.не му стиска да премахне в закона...тоз който дава да не носи отговорност а отговорност да носи само този който взема
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина си е по далаверата . Това е наследството на БКП и Тодор Живков , когато всеки крадеше от държавните фабрики и ТКЗС-тата . Сега продължават кой както може . Никакво правителство или Министър не е виновен , просто всеки краде както може . Българина много мрази далаверата ..., в която не участва .
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по нагли от некадърните български политици, вместо да накарат службите и съдебната система на които българските граждани плащат огромни заплати да ловят и вкарват корумпирани в затвора. Отново се иска от бедния български данъкоплатец да плаща огромни заплати на партийно назначени чиновници. Чиновниците стават все повече и с големи заплати на врата на все по бедните и намаляващи работници.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и по-високи заплати да им давате, корупцията едва ли ще намалее. Кой ще бяга от лесни 100-200 лв? Като за пари са готови и майките си да продадат