Еднодневните договори стават електронни?

Предложиха го от Инспекцията по труда на депутатите
13 апр 2016 19:03, Надежда Бочева
0
Еднодневните договори стават електронни?

Еднодневните трудови договори, с които от миналото лято фермери наемат безработни за събиране на реколтата, да станат електронни - това предлага Главната инспекция по труда (ГИТ). Идеята е да се създаде информационен продукт, който да даде възможност за автоматично изготвяне на договорите.

Още по темата

Така няма да се налага работодателите да получават бланки и да ги регистрират в инспекцията. Заявяването ще става онлайн, така по-бързо ще се отчитат пред ГИТ и НАП сключените договори, заяви пред депутатите от две парламентарни комисии - социална и земеделска, директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова.

За лятото на миналата година са сключени 81 000 еднодневни договора между фермери и безработни. Най-много работници са наемани от производителите на грозде, малини, картофи, пипер, сливи, яблки, праскови и домати.
Доходите от работата на полето не спират изплащането на социални и енергийни помощи, както се опасяват безработните, припомни Михайлова.

Николина Узунова от Асоциацията по етерични масла изтъкна, че социално слабите държат да си ползват обезщетенията и затова не искат да подписват каквито и да е документи. Те не дават личните си данни или дават грешни данни. Асоциацията иска по тази причина масова разяснителна кампания.

Розовата кампания е 20 дни, секторът наема от 500 до 1000 души на ден. Технически ние не сме в състояние да попълним и осчетоводим 1000 договора дневно. Предлагаме да се опрости правното основание и процедурата, по която наемаме, заяви тя.

Асоциацията предлага списъкът с работници и обраната продукция да са единственият документ, който работодателите попълват.

Според Николина Узунова електронната система няма да реши сегашните проблеми. Наемаме толкова труден контингент, защото в условията на демографска криза е цяло чудо, че идват хора, за да работят. Ние не ги избираме, те избират нас, каза тя.

Ако не разберем какви са били ефектите върху бюджета, няма как да знаем доколко са били работещи тези контракти, изтъкна Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Социалният министър Ивайло Калфин посочи предимствата на тези договори - хората са имали здравна застраховка и застраховка за трудова злополука. Работодателите са направили законни раходи, които да отчетат. Той се обяви категорично против предложението на полето да се работи без договори.

Работодателите, ако имат затруднения с попълването на множество документи всяка сутрин, могат да сключват обичайните контракти. В противен случай ще се работи на черно, изтъкна социалният министър. Той не е съгласен такива договори да се въвеждат в туризма.

Димитър Байрактаров от ПФ разкритикува работодателите, които искат облекчен режим. Вие предлагате стимулиране на сивия сектор, заяви той.

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира, че през юни 2015 г. са влезли в сила промените в трудовото законодателство и много фермери с по-ранни култури не са могли да се възползват от тях.

Председателят на земеделската парламентарна комисия Румен Христов посочи, че направеното е стъпка в правилната посока, но има изисквания, които затрудняват фермерите. Той е съгласен отчитането на договорите да става на края на месеца, но заяви, че е против да отпадне авансовото плащане на осигуровките. Христов смята, че обхватът може да бъде разширен и за друг вид краткотрайна работа в земеделието.

Социалистът Георги Гьоков отговори, че преди да се иска разширяване на обхвата, трябва да е ясно какво е постигнато. Работата с еднодневен договор не се признава за трудов стаж, това е пробив в законодателството, каза депутатът. Според него това ще рефлектира и върху други сектори.

В рамките на този сезон парламентът няма как да помогне за решаване на проблемите, защото няма внесен законопроект, заяви Радан Кънев.

"Секторът трябва да бъде изсветлен, а работодателите - да бъдат облекчени. Трябва да работим в спешен порядък, без да чакаме статистиката", каза Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Не трябва да поставяме под въпрос еднодневните договори. Това беше огромна крачка напред в изсветляването на земеделския сектор", коментира на заседанието агроминистърът Десислава Танева. Тя смята, че единствената промяна трябва да е в посока опростяване на правилата. Безработните обикновено нямат трудови навици, не са информирани, трябва да се създаде сигурност и за едната, и за другата страна, заяви министърът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари