Катаджиите същи касиери – плащаме фишовете с карта

Патрулки с ПОС терминали увеличават събираемостта на актовете
13 апр 2016 09:07,
23
Катаджиите същи касиери – плащаме фишовете с карта
Снимка: архив БТА

ПОС терминални устройства да се монтират в патрулките на Пътна полиция. Това е поредното предложение за справяне с корупцията в КАТ след идеята униформените да прибират процент от глобите, които налагат на провинилите се шофьори.

Още по темата

Предложението е на депутата от РБ и председател на Комисията по транспорт в парламента Настимир Ананиев.

По думите му, възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея заимствана от Румъния, където е въведена и има положителен ефект.

Поставянето на ПОС-терминали в колите на КАТ пък ще даде възможност глобите да се заплащат веднага на място и така ще се повиши събираемостта им, обяви Ананиев пред "Стандарт".

В момента се обсъжда и вариант общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите. Ананиев подчертава още, че повишаването на пътния контрол и засилването на превенцията по пътищата е в пряка връзка с реформата в МВР.

Предложенията се обсъждат от работна група за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, направени между първо и второ четене.

Настимир Ананиев припомня, че той и негови колеги от ДБГ и РБ внесоха промени, които касаят категорията "нов водач".

Сред другите изменения е предвидено, тези които не са си платили глобите, да не могат да минат годишен технически преглед, както и да сключат задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
лас вегас преди 8 години
Спряха ме за превишена скорост полицаи.Попитах дали може да платя с карта.Казаха, че може.Седмак спатия свърши работа.
16
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Единствената възможност да се спре с масовото нарушаване на правилата за движение и паркиране е КАТ да се закрие, като структура особено вредна за безопасността на движението и на всички работили в КАТ да се забрани със закон да работят в областта по контрол на транспорта. След това да се създадат нови структури с нови хора, които да вършат работа. Целта е в България да е като в нормалните държави - всеки шофьор да бъде убеден, че извърши ли нарушение държавата неизбежно ще го санкционира.
15
0
 
3
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 8 години
Не са ме спирали, но по някой от форумите се коментираше този проблем, но не от специалисти а от форумджии, които не са юристи.
14
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Един въпрос. Имат ли право от КАТ като те спрат на пътя и да ти ровят в колата (по-точно да седнат на дясната седалка и да ти чекат с нокти винетката), без да имат специално разрешение от съда? И какво ще стане ако ти повредят винетката, защото всички знаем, че като тръгнеш да я махаш и се разпада на парченца.
13
1
 
4
 
! Отговори
КАТ е вреден преди 8 години
ВСЕКИ ДЕН в България се правят над 200 МИЛИОНА нарушения, като почти всичките остават ненаказани от КАТ. Нормалното е катаджиите да плащат, че не си вършат работата, както закона изисква от тях, а не обратното. Убедеността, че КАТ няма да ги санкционира е единствената причина за огромния брой нарушения по пътищата на България. Ако КАТ работеше, нарушенията щяха да са примерно 10000 пъти по-малко.
12
0
 
5
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
КАТ пак умело ни подвеждат. Събираемостта на глобите не е проблем, ама никакъв проблем не е. Проблем е, че КАТ не работи, КАТ не изпълнява закона, КАТ не санкционира нарушителите за всяко нарушение. Примерно на всеки 1 милион нарушения, КАТ санкционира 10 нарушители, а от тях да кажем половината не си плащат глобата, т.е. при 1 милион нарушения има само 5 платени глоби и само 10 санкционирани, но има 999990 несанкционирани от КАТ нарушители. Това е проблема - 10 нарушители от 1 милион, т.е. нищо
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните малоумщини. Все си мислех, че са стигнали дъното, но явно може и още. Примерно: "Сред другите изменения е предвидено, тези които не са си платили глобите, да не могат да минат годишен технически преглед, както и да сключат задължителната застраховка "Гражданска отговорност"." Драган като шофьор, може да не си е платил някаква глоба, но застраховката е за някаква кола, а не за шофьора, ГТП също е за колата, а не за шофьора. Каква е връзката между Драган и ГТП и ГО на една кола?
10
0
 
2
 
! Отговори
Името преди 8 години
11 Един ден някои ще дойде да събере непълнолетната ти сестра като десятък, защото си дишал... Офертно?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора докога ще се дават *** идеи и докога некадърници ще измислят правилата. Има къде, къде по ефективен начин за това.Първо защо не върнат както беше преди, глобите ако не бъдат платени в срок там да кажем 1-2, 3 дори, директно да отивът във данъците. И там вече няма бягане, ако не си платиш данъка няма каране на колата, спира се от движение спират се всякакви административни услуги от КАТ и готово. Хванат ли спряна кола затвор и готово, знаете ли как бързо ще се увеличи събираемоста!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С гербови марки е по добре
7
2
 
10
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Престъпниците от ГРОБ засилват геноцида и гаврата над този глупав и зомбиран народ. Жалки юдео-масонски ***!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги знаем какви мафиоти са,сега ще се преквалифицират в банкови измами. Айде няма нужда. Направо разтуряй корумпетата.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време, в цяла Европа можеш да си платиш на място и да не се занимаваш с глупости после. Дават си ти касовия бон и си продължаваш.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очакваме глоби и за най-дребните неща.
3
2
 
9
 
! Отговори
Фонд преди 8 години
Идеята не е лоша, но въпросът е къде отиват парите от глоби - фонд за безопасност на движението /камери, радари и други средства за контрол/... Ако наистина парите отиваха з а безопасност, щещше да е по-добре /дупки, липсваща маркировка, конуси, осветени предупредителни табели и тн/
2
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 1. Много си прав, не се знае какво сканиращо устройство ще сложат в ПОС терминала и памет за паролата. Наистина и аз никога няма да си дам картата та тея оли....
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей сегинка си дадох картата на някой ушев да ми направи някое друго копие междувременно