Не съм призовавал някой да бие, връзва, отсече Борисов

Премиерът заподозря опити да чуят в Европа, че тормозим бежанците
82
Не съм призовавал някой да бие, връзва, отсече Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че никой няма право да арестува извън закона. Повод за коментара му по време на днешното правителствено заседание са т.нар. "граждански арести" на бежанци по границата.

Боирисов подчерта, че не е толерирал и няма да толерира паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона.

Още по темата

"Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани", подчертава премиерът, според стенограмата от заседанието.

Борисов западозря, че се цели "в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата".

"Изрично искам да подчертая, че не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме на тази огромна територия – и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България", коментира премиерът.

Той напомня, че на уязвимите места по границата ще бъдат пратени още 300 души, за да бъдат подсилени местата, където има малко по-голям натиск.

"Не случайно по време на Студената война цялата сухопътна българска граница беше оградена с кльон, ограда, изтеглена на 7 км навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата. Това в днешно време е невъзможно. Тази голяма граница, която имаме, е невъзможно да я наситим на всеки метър с граничари и с армия. Ползваме съоръженията, които строим, ползваме техника, ползваме армията, променихме закона", коментира премиерът.

Министър-председателят обявява още, че да се иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски е некоректно.

"Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието", настоява той.

Борисов посочва, че е поискана оставката на Московски от Реформаторския блок, докато вицепремиерът Меглена Кунева уточнява, че не Блокът иска оставка, а "една партия". Икономическият министър Божидар Лукарски я посочва – ДСБ.

"Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от Блока. Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката", коментира Борисов.

Лукарски уверява премиера, че оставката на Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок.

"Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок", допълва министърът.

Премиерът заявява още и че намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и "Кинтекс".

Финансовият министър Владислав Горанов и икономическият Божидар Лукарски предлагат двете предприятия да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация. Впоследствие те обявиха решението на кабинета и пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** кой си ти ,че да чакаме ти да презовеш някого за да пази държавата,ти си един предател и слуга на ердоган бе Бойко,кой си ти бе ?Таз държава е и наша и ние гражданите имаме право да я защитим със твое или без твое съгласие опълчение ще има
2
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Абе ное чухме точно какво каза. Говорил с едно от момчетата и всички трябва да сме им благодарни. Че и оная уфсъ Бъчварова вчера му пригласяше с "някакви начини".
1
0
 
25
 
! Отговори
Комедиант и... преди 8 години
Фурнаджийска лопата :)