Не съм призовавал някой да бие, връзва, отсече Борисов

Премиерът заподозря опити да чуят в Европа, че тормозим бежанците
82
Не съм призовавал някой да бие, връзва, отсече Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че никой няма право да арестува извън закона. Повод за коментара му по време на днешното правителствено заседание са т.нар. "граждански арести" на бежанци по границата.

Боирисов подчерта, че не е толерирал и няма да толерира паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона.

Още по темата

"Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани", подчертава премиерът, според стенограмата от заседанието.

Борисов западозря, че се цели "в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата".

"Изрично искам да подчертая, че не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме на тази огромна територия – и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България", коментира премиерът.

Той напомня, че на уязвимите места по границата ще бъдат пратени още 300 души, за да бъдат подсилени местата, където има малко по-голям натиск.

"Не случайно по време на Студената война цялата сухопътна българска граница беше оградена с кльон, ограда, изтеглена на 7 км навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата. Това в днешно време е невъзможно. Тази голяма граница, която имаме, е невъзможно да я наситим на всеки метър с граничари и с армия. Ползваме съоръженията, които строим, ползваме техника, ползваме армията, променихме закона", коментира премиерът.

Министър-председателят обявява още, че да се иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски е некоректно.

"Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието", настоява той.

Борисов посочва, че е поискана оставката на Московски от Реформаторския блок, докато вицепремиерът Меглена Кунева уточнява, че не Блокът иска оставка, а "една партия". Икономическият министър Божидар Лукарски я посочва – ДСБ.

"Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от Блока. Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката", коментира Борисов.

Лукарски уверява премиера, че оставката на Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок.

"Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок", допълва министърът.

Премиерът заявява още и че намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и "Кинтекс".

Финансовият министър Владислав Горанов и икономическият Божидар Лукарски предлагат двете предприятия да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация. Впоследствие те обявиха решението на кабинета и пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Ставри преди 8 години
При липсата на читава армия и полиция на границата , е нормално да има организирани групи от патриоти, които за я защитават.Върховен дълг на всеки гражданин е за защитава Родината и границите и.Длъжни сме да се предпазим от "тихата ислямизация",която пълзи към Европа.Ех, Меркел .....за какво заслужаваш....
62
0
 
0
 
! Отговори
Моньо преди 8 години
Този индивид,помни колкото маймуните.Какво е казал вчера,това вече е забравено.
61
0
 
4
 
! Отговори
идеалист преди 8 години
ББ нали те чухме какви ги говореше по радиото.Дръпнаха ти ушите от Америка! А
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко много скоро ще усетите народната любов и няма да ви спаси ни Нато, ни Тато, ни американските бази в България. Всички народни изедници и продажници ще бъдете съдени от народен съд.....
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бият, връзват и си заминават,упс и с качулки.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тоя юнаци по границите защо не ходят да ловят сутеньори и наркодилъри? Да не би защото и те са такива?
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Trqbva i bulgarite da budat pretursvani i biti zad granica,vsichki sutenyori kradci na bankomati sa ot tozi etnos
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може да каже, че мигрантите бягат от мизерията, но много се извинявам, зад мизерията се крият алчност, безсилие и простотия на съответната нация.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гражданите са длъжни да оказват съдействие на органите на МВР, нали? Е, защо като окажат съдействие срещу нарушителите на границата сега са лоши, а преди МВР , в частност ГВ ги награждаване с парично-предметни награди?
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става като предадат мигрантите на полицията?Защото, ако ги регистрират и им дават БГ паспорти, по-добре да ги оставят да минават транзит.
53
0
 
3
 
! Отговори
случаен преди 8 години
До Анонимен , а от какво бягат от България?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма граждански арести, а предаване на престъпник, или престъпници на органите на реда. Такива случаи са стотици хиляди в България. Обикновено граждани задържат престъпниците на местопрестъплението и полицията идва след това за да ги арестува.
51
0
 
3
 
! Отговори
проС шоп преди 8 години
това си ти
50
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ех,Бойко, кога ще си държиш на първото казано или все *** я увърташ ,само и само да се харесаш на врага и защо го правиш........искаш мир с всички ,но ще получиш война и пак оставка и пак избори..умориха се хората да правят нещо за Родината ,а някой казал небива така..А КАК...на всаеки да се дупиме като РОБИ аааааа....май такава е участа злощасна на повечето БЪЛГАРИ
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От какво бягат от Афганистан?
48
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Баце, този път ти изневери усета и интуицията, за това, какво иска народа, какво желае. Или не ти е изневерила още, но много здраво те държат отгоре за макарите, няма мърдане.Вярно, имаше и кльон, но имаше и ГВ, стратегия, държава....А сега-нито стратегия, нито ГВ , нито държава...А за тези, които се изживяват като фактори, в тази територия, остава само да стискат зъби, да им падне пердето за настроенията на народа, да притъпят съвестта си, та дано понамали малко болката от стискането на макари
47
0
 
7
 
! Отговори
Изход преди 8 години
Бърза промяна на НК - 20 години затвор за заловен каналджия, табели по границата на 20 метра, осветени указващи пътя към КПП и предупреждение за стрелба при преминаване на границата извън КПП-тата.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАЙДЕ, ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИШ!БЕШЕ ИНТЕРЕСНО ДА ТИ СЛУШАМЕ "БИСЕРИТЕ", КОИТО РЪСИШ НЕУМОРНО ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ,НО ВСИЧКО ОМРЪЗВА. А ПЪК И МНОГО ЧЕСТО НАПОСЛЕДЪК ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗКАЗВАШ В "ОБЯСНИТЕЛЕН / ОПРАВДАТЕЛЕН" РЕЖИМ.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
борисов по добре престъпници да я пазят защото знаят как, отколкото недоказани престъпни началници и управници я разграждат
44
0
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Не му е лесно и на наш Тиквун!От една страна трябва да изпълнява нарежданията отвън,за да може да влачи от еврофондовете.От друга обаче,трябва и да поддържа определено ниво на популярност,за да е във властта и да има достъп до облагите и!Обаче рейтингът хич не расте от анти-български действия...Дори и костинбродските номера не са достатъчни-дават предимство,но не могат да държат властта до безкрай!Така че много котешки каваци може да очакваме от Него!