130 учители по ислям с дипломи от Саудитска Арабия

Не ползвали помагала на мюфтийството, а свои на арабски
Обновена: 15 апр 2016 08:46 | 15 апр 2016 08:30,
26
130 учители по ислям с дипломи от Саудитска Арабия
Снимка: Reuters, архив

130 човека у нас са имали дипломи за преподаватели по ислям, издадени от учебни заведения в Йордания, Саудитска Арабия и други държави. Дипломите им не се признавали, но нито един не поискал да придобие правоспособност в България с мотива, че са взели най-доброто от исляма и тук нямало с какво да го допълнят, пише Монитор.

Въпреки това продължили да проповядват, като не ползвали помагалата на мюфтийството, а свои, на арабски. Това разкри бившият служител на Главно мюфтийство Николай Панков, който бе свидетел по делото за проповядване на радикален ислям в пазарджишкия Окръжен съд. 

Според Панков Ахмед Муса бил в Германия, а там се учел от Метин Каплан, по-късно осъден доживот за пропагандиране на халифат-държава с религиозно управление. При проверка в Пазарджик било установено, че  когато Ахмед Муса се върнал от Германия, той проповядвал в няколко незаконни месчита-молитвени домове, сектантска идеология, за което през 2003-та бил осъден условно.

Пазарджишкият съд отказа да измени мерките за неотклонение на 9-ма от подсъдимите с по-леки, тъй като според наблюдаващият прокурор по делото Недялка Попова имало вероятност да избягат в чужбина или да се укрият, защото имали финансови възможности.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.