След фалит на фирма – заплатите до два месеца

КНСБ видя бели петна в законите, иска спешни промени
3
След фалит на фирма – заплатите до два месеца
Снимка: Булфото, архив

КНСБ предлага пакет законови промени, който да гарантират по-бързото изплащане на забавени заплати.

По данни на Главната инспекция по труда, за миналата година от просрочени 42 милиона лева за заплати след намесата й са изплатени 19 милиона.

Въпреки тенденцията от последните пет години забавените заплати всяка година да намаляват като сума, от КНСБ смятат, че има бели петна в законодателството.

Те позволяват на бизнеса да продължава да дължи заплати с месеци. За това предлагат с поправка в Кодекса на труда да се регламентира, че при финансова криза в дадена фирма може да се поиска официална отсрочка за плащане на пълния размер на заплатите, но само за два месеца.

"След това парите да се изплатят", посочи вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов, цитиран от БНР.

Като тромава определят от синдиката процедурата, по която се плащат заплати от Фонда за гарантиране вземания на работниците при фалит. 270 милиона лева са натрупани там към момента.

Между 3 и 6 заплати са получили 280 работници. Средно те са взели по 4 000 лева. За това КНСБ предлага и работници да могат да искат започване на процедура по несъстоятелност.

"Ако това се случи, то тогава лесно може да заработи и Фонда. Ако ние възприемем тази поправка, тогава ще може от Фонда за гарантиране на вземанията да се търсят неизплатени заплати", посочи Христов.

Когато фирмата няма пари и активи, а дължи заплати се предлага собственикът да отговаря за издължаването и с лично имущество.

"Ако вашата крава изяде люцерната в съседния двор, тя ли ще отговаря, или вие като нейн собственик? Може и да е циничен примерът, може и да е абсурден, обаче в правото онзи, който има собственост, той трябва да понесе отговорност", мотивира се синкидалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
3
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Много ви е лесно на вас от КНСБ,защо не застанете на страната на работодателя за да видите как се плащат заплати и данъци,така отстрани мнатга лесна се дава акъл.
2
0
 
2
 
! Отговори
ДО 2 преди 8 години
Личи си че си * работник* , парите се изплащат от Държавата , а не от Чорбаджията .И в фиша за заплата има една *малка* удръжка - Безработица .Демек от Данъците ни , а не от Фирмата .Хаха
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, как си мислят тия, че за два месеца нещо може да се промени в толкова положителна посока, че да се и изплатят задълженията, абе то защо ема фалит, само някои да носят проблема, защото държавата не носи, работника не носи, управителя не носи, ами то да спираме и изобщо бизнеса.