Реколтата застрашена, ракетострелците готвят протест

Недоволни са от ниски заплати и лоши условия на труд
5
Реколтата застрашена, ракетострелците готвят протест
Снимка: Булфото, архив

Служители на ракетните полигони за борба с градушките протестират срещу обявените съкращения в Агенцията за борба с градушките и унизителното според тях трудово възнаграждение.

Още по темата

150 ракетострелци се заканиха да бойкотират служебните си задължения в навечерието на сезона за борба с градушките.

Пред БНР Георги Михайлов от полигона в Голям Чардак, началник отдел "Технически" и председател на синдикалната организация, който се грижи за повече от 20 ракетни площадки, обясни, че хората работят на минимална заплата и в рискови условия, включително за живота си.

"Част от ракетните площадки останаха с по двама души, така на нощните смени се налага ракетострелците да дежурят сами", алармира Георги Михайлов.

Той даде пример с площадката, на която работи, и пресметтна, че за 9 бройки са нужни 4 хиляди лева на месец, за да не бъдат подлагани хората на такова унижение и страх.

Георги Михайлов разказа, че работещите на ракетните площадки зареждат установките с ракети при страшни метеорологични условия и при пряка заплаха за живота им.

"В колективния трудов договор е разписано, че на нощните смени стрелците трябва да бъдат по двама, а в момента този договор се нарушава", подчерта Михайлов.

Протестиращите настояват съставът да остане с по трима служители на площадка и да бъдат увеличени заплатите им.

"Пътят на срещите, разговорите и декларациите отдавна е извървян. Тези проблеми не са от вчера, а са трупани с години. Хората обявиха това гражданско неподчинение, защото вече няма накъде", обобщи направи Светла Василева, председател на независимите синдикати в земеделието.

Инж. Ваньо Славеев, директор на Агенцията за борба с градушките, определи ситуацията като патова. Той подчерта, че минималните заплати от 420 лв. са увеличени с по десет процента, съкращенията са спрени, а площадките, които разполагат само с по двама ракетострелци са седем-осем. Площадките, на които работят по трима стрелци са 16-17. Според Славеев, нещата малко се драматизират.

Той изрази надежда, че ще се намери компромис и отхвърли тезата, че първо ще се съкращават вече обучени хора, а след това ще трябва да се търсят нови, които тепърва да се квалифицират.

"Поставяме за обсъждане проект за споразумение с конкретни точки за изпълнение", каза още Славеев.

Като изход от ситуацията той вижда превръщането на Агенцията за борба с градушките в държавно предприятие, чийто бюджет да се формира от таксите на зърнопроизводителите. Това по думите му ще позволи на ракетните площадки да има по трима работещи. Ваньо Славеев смята, че това може да се случи още тази есен.

Всичките 52-ма ракетострелци от полигона в Долни Дъбник за борба с градушките са в гражданско неподчинение, съобщи Цветослав Христов от екипа. Причината са ниските заплати и лошите условия на труд. Те отказват да приемат техниката, с която ще работят през новия сезон и няма  да отидат на ракетните  площадки.

"От площадката в Долни Дъбник се защитават милион и 300 хиляди декара обработваема земя с реколта, която се оценява приблизително на 600 милиона лева", каза Светослав Христов.

"Хората са обезверени тотално, защото са лъгани години наред. На полигона в Долни Дъбник е идвал и изпълнителният директор на агенцията инженер Ваньо Славеев", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора работят в нечовешки условия за адски мизерни заплати. Хайде сега дайте как стоят нещата с тези бази в пропадналата Гърция, Италия, Испания и др. страни с развит аграрен дял на икономиката.Това, което видях вчера по новините беше покъртително....
4
0
 
7
 
! Отговори
Бати Бойко преди 7 години
Не ни трябва тази агенция. НАТО ни пази и от градушките.хахахахахахМа МВРто не го пипат, там си държат рантутниците, доста от тях в някви престъпни схемички. Тия двамата нарко дилари ги хванаха, щото си мислеха че могат да карат сами и да не дават дето трябва
3
3
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
420лв мин заплата е висок доход за мизерниците в Бьлгария.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ГЕРБ взеха 16 милиарда заем Къде са парите и за какво са взети!?
1
2
 
10
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Момчета, какво очаквате да се случи под управлението на Баце, има само милиардни заеми и крадене, вдигане на данъци и замразени заплати. Между другото от Агенция по борба с градушките още не са си пуснали радарите, сигурно и ракети няма....