За Великден: Българска блокада на границата с Гърция!

Превозвачите ни ще спрат движението към южната съседка на 29 април
20 апр 2016 17:37,
186
За Великден: Българска блокада на границата с Гърция!
Снимка: архив Reuters

Границата с Гърция ще бъде затворена за Великденските празници. Блокадата този път няма да дойде от гръцките фермери, а от българските превозвачи.

Това стана ясно след среща на превозваческите съюзи. Блокадата ще започне в 10 часа на 29 април – Разпети петък. Това е първият от четирите празника за Великден. Традиционно тогава хиляди българи се отправят към южната ни съседка. Миналата година го направиха рекорден брой сънародници – над 100 000.

Още по темата

"Блокадата ще бъде за всички видове превозни средства. Ще бъдат пропускани само автомобили, превозващи болни хора и живи животни", съобщи зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че блокадата ще е пълна - по цялата българо-гръцка граница. "Ще правим режим на пропускане по 4 часа, 20 часа ще са затворени, така както правиха гръцките фермери", каза още Филипов.

Блокадата на българските превозвачи е в отговор на гръцките фермери, които в началото на годината затвориха границата между двете държави. Земеделските производители направиха това в знак на протест срещу новите закони за пенсионирането, намаляването на пенсиите и повишаването на данъчните им ставки.

Заради блокадите им на ГКПП Кулата – Промахон, пунктове Илинден - Ексохи, Златоград – Термес и Маказа – Нимфея българските превозвачи понесоха огромни загуби.

Още тогава българите се заканиха да затворят границата около Великден и Гергьовден. Целта им е да ударят туризма на Гърция като блокират вноса и износа на храни в страната.

Гръцката блокада през зимата падна, след като българите организираха контраблокада. Преди това българската държава опита с всички средства на дипломацията да принуди Гърция да възстанови трафика. Не помогна и сезирането на Европейската комисия.

В парламента премиерът Бойко Борисов призна, че е безсилен и поиска помощ от всеки, който би могъл да я даде.

Контраблокадата на българските превозвачи тогава бе подкрепена и от транспортния министър Ивайло Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
sda преди 8 години
До АПОСТОЛУС ПАНАЙОТИСi nie ne iskame
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано наистина да има блокада 10 дена! Трябва малко повече самочувствие! Стига сме били роби! Прави са хората. Кой го интересуваше че загубиха милиони левове и работни места а? Възстанови ли им някой загубите? Не, нали?
101
2
 
7
 
! Отговори
Николай Цеков преди 8 години
Нито през февруари бях съгласен, нито го разбирам това сега. Обявили били. Аз да не съм длъжен да следя какво са обявили от всяко сдружение в България. Ако обявя днес, че после ще им заградиме границата от двете страни, така че камионите им да останат там, докато не се махнем - вероятно ще ме вдигнат с все колата, нали?
100
4
 
3
 
! Отговори
БГ гражданин преди 8 години
хей Панайотис, прояви уважение, когато пишеш в БГ форум ! Ние сме БЪЛГАРИ, а не както си го написал !Няма да коментирам защо си го направил, то е ясно...
99
2
 
6
 
! Отговори
АПОСТОЛУС ПАНАЙОТИС преди 8 години
АЗ СЪМ ГРЪЦКИ УЛТРА-ПАТРИОТ И НАЦИОНАЛИСТ. И ПОДКРЕПЯМ ВУГАРИТЕ..НЕ ИСКАМЕ ДА ИДВАТЕ В НАШАТА ГРЪЦКА ДЪРЖАВА. ПРАВЕТЕ БЛОКАДИ, ВДИГАИТЕ БЕТОННИ СТЕНИ--- НИЕ ГЪРЦИТЕ ВИ ПОДКРЕПЯМЕ НАПЪЛНО.
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички,които са решили да ходят в Гърция,сами си вкарват автогол, защото още Февруари, БГ превозвачите обявиха,че ще блокират границата.Сега да не рИват много.
97
7
 
8
 
! Отговори
БГ гражданин преди 8 години
БГ превозвачите, да си уредят сметките с гръцките фермери по законен път - да се оплачат където трябва, а не да пречат на хората да пътуват и да празнуват. Защо компетентните органи позволяват подобна бизнес саморазправа за сметка на хиляди граждани на БГ?Всеки ли има право да затваря, да отваря и да минава незаконно нашите граници ???
96
2
 
6
 
! Отговори
Бокотиквоча преди 8 години
Танкове и огнехвъргачки за тея нещастници.
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси тaпака...Дреме му на фермера, че *** затворил границата, даже няма и да научи, щото на никой не му дреме, за вас и какво си причинявате, само и само да направите мръсно на някой!
94
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Границата бе блокирана от фермери и земеделци, а не от гърците! Гърците също пострадаха не по-малко от това! Заради 10-тина ***, които си мислеха, че с неадекватни действия, могат да повлияят на правителство и Европа, пострадаха всички!Ако българите затворят границата, ще е единствено от злоба, завист, мъст и безкрайна глупост! Отново ще докажете думите на Чърчил, за българите, като народ! Целия свят ще ви се смее!Но това няма как да го разбереш, ако слушаш чалга!!!
93
5
 
5
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Да видим дали следващият път,ако има такива протести ще оставят фермерите да болкират границата.Също има и гърци с бизнес у нас.Те са най-прекарани от протести и от двете страни на границата,така че ще видим как ще протече блокадата,ако я има и кой как ще реагира.
92
5
 
11
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Аз съм за болкиране.До хората където не разбират.Да ще има загуби за България във всяко естество от блокадата,но тя е необходима.Трябва са се покаже на мързеливите гърци,въпреки че нямаме държава има хора,които са готови да дадът отговор на гръцките блокоди,които знеме,че ги правят само когато им е кеф и нито гръцката държава,ЕС или нашата правют нещо по въпроса да не се повтаря своеволно този цирк.Гърците също ще търпят загуби,особено хотелиерите им.
91
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
подкрепям блокадата, браво
90
18
 
18
 
! Отговори
x5 преди 8 години
Баси ***.и.т.е! Февруари гърците блокираха, ама прецакваха чуждите граждани - т.е. нас. Сега българите блокират, ама прецакват своите си съграждани - сиреч, отново нас. Някой да ми обясни логиката, моля?
89
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В къщи ще си стоя, но няма да пръскам пари по наши заведения и да пълня портфейлите на червени милионери и мутри!У нас туризма е пълно менте, само бедняците могат да го харесат.
88
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И понеже сме абсолютни калпазани и тази блокада няма да се състои ;)Тъпите камионджии ще прецакат много българи отиващи в Гърция, но и много български фирми очакващи стоки от Гърция.Нищо не печелим, само губим ние, не ми пука за гърците.
87
9
 
6
 
! Отговори
чрд преди 8 години
*** Пуллев не е ли чел ДЕС чл.2, за свободното двинение на .. в рамките на общноста? що пак плашите бг гражданите, че ще нарушавате правата им? още навремето великият Остап Бендер се произнесъл по делото на удавника, защо го праите общонародно дело? и нема ли да спрете цъц цпекулациите? и не е ли съдът, този който решава за щетите? блокадата е болшевишки метод! днес е в 2016-та година, не в 1917-та!
86
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите предплатили са родоотстъпници. В Гърция биха ги убили.
85
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименхахахахахха абе ти нормален ли си! Ще изгорят българите, които са си предплатили ваканцията, онези няма да им върнат капарото 100%! Типично по българско: не е важно на мен да ми е добре, важното на Вута да му е зле! Абсолютно ненужна в момента е тази глупост, ама кой да мисли за по-подходящо време!
84
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, и аз дето съм платил и обещал на децата, и вие нема да ме пуснете, идааа , чекайте ме, слагайте каските!!! и русняците нема да ви помогнат!