Далавери за половин милион около арестанта Александров

Пари от родители за лечение не са искани, но пращал лекари в чужбина
46

Намерените 16 000 евро и скъпи колекционерски монети. Снимка: МВР

Арестуваният директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е сключил неизгодни
договори за близо 500 хил. лева, обявиха на брифинг от прокуратурата.
Още по темата
Александров е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца.

Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно по-висока спрямо пазарните във Франция.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства. Това каза ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова, цитирана от БТА.

Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, той подновил контракта.

Освен това Павел Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, които били описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили, е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са. Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така освен НЗОК за лечението на децата плащал и фондът.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани.

За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

Павел Александров е роден в Долни Дъбник, Плевенско. От там били и повечето служители в администрацията на фонда, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на Александров били намерени 16 000 евро, както и скъпи колекционерски монети. Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Акцията на МВР и прокуратурата била вчера, защото Александров се върнал от чужбина на работа само за един ден, след което щял да излезе в отпуск. Даниела Попова заяви, че арестите по никакъв начин няма да попречат на лечението на децата, както и на процедурите, които вече са започнали.

Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения.

А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНС ТОВА ДАЛИ ГО ЗАСЕКОХТЕ Съпругът на депутатка от ГЕРБ печели обществена поръчка за спирки за градския транспорт. И според експерти общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки, съобщи НТВ.На снимки, изпратени от зрители, се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков. Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София де
35
0
 
2
 
! Отговори
Попов преди 8 години
Да. Публичното убийство бе извършено. Спусъкът го натиснаха Москов, ГДБОП и Спец. прокуратурата.Поръчителят - ...Колко лесно може да бъде очернен един човек. Клеймото е сложено и след това с години не можеш се оправдаеш. В очите на другите си белязан. Ако не друго, то поне мръсните номера нашите служби ги умеят. Битовата престъпност - кой да ти се занимава с нея. Бесен съм как един достоен човек може да бъде унищожен. Животът ни мина в мръсотия и тя се превърна в норма в тази държава.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАТИ ДАНС ЗАЩОТО НЕ СЕ Е ОТЧИТАЛ,ВЕДНАГА НАЗНАЧИ НОВ ФИЛОСОВ В КРАЖБИТЕ ЗНАЕЩ КЪДЕ ДА СЕ ОТЧИТА АГЕНТ НА ДС.БРАВО ПРОФЕСИОНАЛНА РАБОТА.ЩО НЕ ПРАТИШ ДАНС НА НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ А А АМА ТОЙ ДОБРЕ СЕ ОТЧИТА НАЛИ,ЗНАЕ НА КОЙ.МАФИЯ
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си беше акция по учебник. Ако не се отчиташ на когото трябва следва омаскаряване. Хайде сега друг да се опита да не се отчете навреме..... и на когото трябва.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България заприлича на бананова република , в която ние сме маймуните!
31
2
 
6
 
! Отговори
39595 преди 8 години
Да се готвят колекционерите на стари чайници и шевни машини.Милост няма да има за никого. Подпис: Цар Боко, Цецо Милиционера и Пепи Готиното.Ама как им се вписа последният!Направиха чудно трио
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо трябваше да арестуват 8 ? Значи поне 3-*** невинни са били 24 часа в ареста,щото вчера не са знаели срещу кого имат улики и срещу кого нямат.Няма гаранция ,че и днес знаят,но ще се разбере след няколко години.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ, ЕС и мафията тоя път са зад Бойко. Няма да има падане. Бойко е по-нисък от тревата и ще включи ЦЕЛИЯ милиционерски апарат, но протести за сваляне НЯМА да има.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И съвсем случайно всички от центъра са от Долни дъбник! Просто случайност - долни мръсни геп***джии!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мдааа... и пак полицейски филмчета... и пак вчера има подкупи, днес нема ама пък биле друг вид... Цвинокио колко пъти ли си мисли че може да мине с тоя номер?
26
1
 
4
 
! Отговори
Боко преди 8 години
Всички колекционери на монети ина часовници да се стегнат; и да са нясно-че са потенциални престъпници! Ще ги следим със СРС-та с месеци.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акцията била "избродирана", увери Специалистът по всичко;Преди месец прокуратурата приключила проверката на Фонда и не открила НИЩО....Да ви намирисва на зрелищната акция срущу КТБ?!
24
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Сега сравнете с обвиненията по "информация от прокуратурата" от първите няколко статии.Апартамента на Маргарита Мунос се споменава и в проверката от 2012-та, споменава се цифрата 83602 лв. за две години или 435 евро седмично, което отговаря на пазарната цена в спокоен квартал, подходящо за семейство 400-450 евро на седмица. В кварталите на африканците може да се намери и доста по евтино естествено, но там не е за бели.Познат ми е споменавал, че за студентска стая плаща 800 евро на месец.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешници. Пликовете с пари днес вече не са такива. Пари от родители не са искани (за разлика от вчера). Но пък имало "скъпи колекционерски монети"- И кога ви мина експертизата на тези съвременни монети, че да давате дълбокоумни заключения ? Много точен коментар на 20. Абе да му се чуди човек на акъла на П. Александров. Повечето служители били от района на Долни Дъбник! Не можа ли да назначи поне един от Горни Дъбник или в краен случай от Банкя ? ПР Фарс в пълния му блясък.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за 500,000 им пращат барети с качулки и ги проскат на земята? Че то Влади Горанов само строи къща за милиони
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този на челото му пише , аз съм достоен крадец и наследник на Плевенските мандраджии . Сега почват ходатайствата на адвокати , прокурори и съдии .
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смЕхАко не беше от ГЕРБ, веднага щяха да наблегнат на партийната му принадлежност.Но понякога и мълчанието дава информация ... И кара хората да се досетят, че въпросното лице НЕ Е ОТ "АТАКА", например.Смешни "новинари".
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно другари червени тикви , защо Станишев или Орешарски не си правиха такива пиар акции . Много просто заедно крадяха с всички крадци в държавата . Браво на генерал Борисов , насмете червените крадци и сега вият като карпатски мечки .
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиар акция на Бойко със зрелищни арести и с финал, като на Николай Цонев в Страсбург.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата постановка срещу тоя грозник беше, че просто спря да снася в партийната каса на Тиквите. Явно се съгласил да плаща редовно за напред и го пуснаха.