Лазаре, излез! Моми пеят за берекет и сполука

Православната църква отбелязва Лазаровден
23 апр 2016 07:48, Анисия Иванова
32
Лазаре, излез! Моми пеят за берекет и сполука
Снимка: архив Булфото

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Със силен глас Христос му казва да излезе от гроба с думите: "Лазаре, излез вън!"

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Като цяло още в средата на Великденския пост се събират девойки при някоя възрастна опитна жена и започват да разучават лазарските песни, които винаги са свързани някакво благопожелание - за берекет, за добра женитба, добра сполука.

На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Като пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: църкваЛазаровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРСКИ НЕ РАЗБИРАМ ЛЬОЛЬО
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕРЕКЕТ - ПРЕВОД МОЛЯ....
17
1
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Да!В началото е словото, а писаните книги, са били предназначени за тази, които притежавайки и развивайки притежаваното, са можели да обърнат застиналото писано, в Живо. Днес, в зародиш притежаваното се потиска ментално, подпомагано от физическо. И малцина са тези, с помощта на притежаваното, имат чуваемост, да обичат клетките си, тялото си, Живота. В мътно време живеем, в висините е чисто, но в мътното е нужна днес Светлината. Притежаваното ни е дадено, да го развиваме и даваме.Както и Живота
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където няма мъдрост Лазар не излиза.
15
1
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
22, моето "евала" e с толкова снижени вече критерии, обаче въпреки това тези с лупа да ги търсиш:Евала не се казва на:- пушачи на тютюн, треви, всякакви крекове, дроги и тем подобни- хора, които не могат да живят повече от 3 дни без какъвто и да е алкохол- вманиачени към неща, които аз, на нивото, на което съм, не мога да приема. Да се "***-ш" по 5 пъти на ден в молитва! Приемаш писана книга за ИСТИНАТА! Не знам дали е "сделка", аз му викам "любов към клетките, които изграждат тялото ти".
14
3
 
2
 
! Отговори
колегата преди 7 години
Лазаре ,излез че не уцелихме пътя къде да застанем,никой не минава оттука,ще умрем от глад
13
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
21, центъра на София. Затова и набрах много. Посред бял ден.
12
1
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Там където е Светилна няма мрак. И ЕВАЛА то ти е сделка. А който с сделка дава, той с сделка получава. И Страх е това /да се не прекараш/. А където има Страх, Свобода няма. А където Свобода няма, и Любов /Творчество/ няма. А който търси...намира.Честит празник!
11
2
 
2
 
! Отговори
Jesus Christ преди 7 години
Лазаре! Стани бе, Лазаре! Не се излежавай мързел такъв!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жено, по к'ви сокаци скиташ, че попадаш на такива тревомани?
9
1
 
4
 
! Отговори
Жена преди 7 години
17, едно време, венчета, цветя, мълчани води, китки, сега .... градските тарикатчета мноооо модерни станааа(х)а! Миналата седмица, посред бял ден имах поне четири случая, в които вонящи на мър-ша мъже пушеха тревуляците си на улицата! Е, на тоя ли ЕВАЛА да правиш?
8
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Като прочета "хипопотам" и ми се доспива.Намери статия в някоя търсачка за онези германци парашутисти и 15 секундното им "млатене" в небесата да се събудиш.
7
1
 
4
 
! Отговори
PD преди 7 години
Природата се е събудила и е готова за поредния цикъл на тържеството на чудото Живот. Човеците като част от тази Животворна вибрация, празнуват. Млади жени, показват в рамите на общността си, готовност за приемане на висшия дар, по продължение на рода. Млади мъже правят щуротии за да бъдат избрани. А специалния род, богоподобни-Хора, играят дружно, за да се подстроят и реализират по големи дела, изпълнявайки завета Творчество. Просто е, и толкоз непостижимо, за цивилизационно ментални роби.
6
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Я тичай към татковия си да се правиш на пораснал! Аман от ***-вци!
5
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Какво да ми обясняваш? Как се трови "църв-ул" мислещ се за мъж? Няма нужда. Това го знае всяка жена.
4
3
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
7, не разбрах какво точно трябва да правя в "кухнята"? Ако е, за бъркане на "смески" (вчера се сетих, че едно време като бъркахме храна на животните на село, баба ми им викаше "смески") позволи ми да ти дам малко акъл, че виждат не ти достига и то в огромно количество. Когато пращаш някой, който и да е той, в "кухнята" е добре да помислиш, че най-лесния начин да убиеш един човек това е с храна. Така, че внимавай какво ще ти сготви животното, до което си се събудил.
3
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
7, явно си първият, който се е възползвал от това, което предлагам в коментара си! Личи ти много!Забравих да напиша, че на другите над описаните от мен съвременни "долни" желая прекрасен ден!
2
5
 
3
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Добро утро!Предлагам на долните и на "долните" да си сипят първата доза със съответния алкохол за деня или пък да си вземат кафето и цигарите, да се заредят малко с отрицателно вирбрираща метъл и рок музика или долнопробна ч-алга, да хванат и събудят женскОго пар.цала, който не могат да познаят, но са забърсали вчера или забърсват от години, щот "друго нЕма" и да отидат да се изпуснат във вецето. Мисля, че е добър план за събота сутрин на едни истински съвременни жители на планетата.
1
2
 
10
 
! Отговори
Drobeca преди 7 години
До 1Че защото да са селски бе човеко?Дане би защото си градски?