Българин да се наричам... Паметникът на Левски край Буново

Едно кътче по средата на пътя, което си струва да посетите
25 апр 2016 11:35, Екип на Dnes.bg
29
Българин да се наричам... Паметникът на Левски край Буново
Снимка: Dnes.bg

В началото на април Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria On Air, стартира специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България. Тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които просто настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Още по темата

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А след него видяхте и величествената Тракийска гробница в Казанлък. В третата седмица от нашия проект е време за един по-малко познат, но много величествен монумент - паметникът на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Всъщност каквото и да се каже за Апостола ще бъде малко, но все пак нека припомним накратко житейския му път.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя и две сестри.

От 1855 г. е послушник на чичо си и учи две години в класно училище в Стара Загора, изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 24 ноември 1858 г. приема монашеството под името Игнатий, а през 1859 г. става дякон. През 1861 г., под влиянието на Георги Раковски, той захвърля расото и се посвещава на революционното дело.

Година по-късно заминава за Сърбия и взима участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там получава и прозвището си Левски, с което остава в историята.

През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов, а малко по-късно става част и от Втората българска легия на Раковски. В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ заедно с Любен Каравелов. За кратко живее заедно с друг голям революционер – поета Христо Ботев. През 1870 г. се завръща в България и изгражда мрежа от революционни комитети.

На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Осъден на смърт и на 19 февруари 1873 г. е обесен край София.

Днес няма български град, в който да няма паметник на Васил Левски. И все пак ние избрахме един по-нов, но за сметка на това много красив монумент. Мемориален комплекс "Васил Левски" се намира на подбалканския път София – Карлово в непосредствена близост до прохода "Гълабец" срещу село Буново. Комплексът е изцяло посветен на Васил Левски и неговата дейност в селото и региона. Той е нов – издигнат е преди по-малко от 10 години, затова като че ли не е особено известен в наши дни.

Паметникът не е труден за намиране, защото се намира точно на шосето. Така всеки, който има желание и малко време, може да спре за почивка от своя път и да се наслади и помълчи, както от монумента, така и от гледката към най-високия железопътен мост на Балканите.

"Времето е в нас и ние сме във времето". Това е една от най-величествените и вечни фрази на Апостола. Но намираме ли ние самите, неговите наследници, дори минута време, за да спрем и помълчим пред величието му? Ако никога не сте спирали на този паметник, Dnes.bg ви дава възможност да видите гледката от и към него от въздуха!

И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но същевременно доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Доброжелател преди 1 година
Редно е да пишете и кой е авторът на паметника.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Левски възкръсне ще забрани на 90% от сегашното население да се наричат Българи. Ще предпочете да се върне обратно в гроба си.
17
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До Анонимен 16Е ние поне знаем какви сме,не разбрах ти какъв си?Срам ли те е?
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво пък чак толкова си струва да го посетя? Ще ми излекува бъбреците? Ще накаже хората, които са се отнесли зле с мен и семейството ми? Ще ми плати сърдечната операция? Ще ме извиси духовно ли? Пълни глупости!!!
15
3
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 7 години
На който не му харесва се нарича българин предлагам му да се обеси на някое дърво , но в дън гори- за да не вони сред останалите българи ,или да си направи сюнет и пътя за капъкуле е по магстралата.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки по света като чуе че си българин и ще седи на 10 метра от теб ве Никой не ви счита за хора."Ами ти като уж не си българин, нещо много добре знаеш български и пишеш в български сайт. Странно... Колко трябва да се мрази човек, за да не може сам да се счита за човек. Пък по света единственото, което се знае за България, е че има море и там може да се ходи на почивка.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ПОДОБНИ СА СИ МИСЛЕЛИ, ЧЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО ЗА НАРОДО БЪЛГАРСКИ А ТОЙ СИ Е ЧИСТА ***!!!НЕ НАРОД А *** И С ТУЙ ЩЕ ДА СВЪРША!!! ПРЕИЗБРАХМЕ НАЙ-ГОЛУМИЯ *** ПЛЮС ИНАНСОВ РАЗСИПНИК НАЙ-ГОЛЯМ БУДАЛИСОВ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ВЗЕЛ 4 МИЛИАРДА НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ ТОГАВА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!!!!
12
7
 
7
 
! Отговори
Э преди 7 години
Въпросният паметник е невероятно грозен и мегаломански. Има доста по-добри начини да си спомним за героите от това да накичим цялата страна с паметници ....
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин да се наричам, пълен абсурд е за мене
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Край Буново имаше и друг паметник, доколкото си спомням. Или нямаше? Българските турци трябва да го знаят, понеже беше издигнат в резултат на отговора им на квотите в българските университети. Щото с изпитни тестове не ги приемаха и затова им пускаха квоти. Като на децата на активните борци, дето никога не се бяха борили никъде.Ама да лаят тука ги бива много...
9
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До Анонимен 8Ами като си ***,не се наричай българин,обидно е за...българите.
8
4
 
12
 
! Отговори
до Стамболов 10 преди 7 години
Прав сте, и тук в Германия постоянно ни се промиват мозъците от подобни кухи фрази, но ние отстояваме нашите истински консервативни ценности, обичаме и се гордеем с Българските национални герои. Да живее България !
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметниците определено не ни оправят житието и битието. Ако Левски възкръсне и види дереджето на държавата ни дали ще му е до това че сме му вдигнали паметник?
6
2
 
15
 
! Отговори
Стамболов преди 7 години
Я, и как са го разрешили този проект разните НПО-та, които управляват България? Възхвала и памет на "крайнодесни елементи", "популисти", в случая с Левски и "сепаратист", а с Ботев "терорист", всичките те грам незачитащи ценностите на мултикултурното и толерантното "съжителство" и без капчица "политкоректност?! Браво на инициаторите! Значи има още надежда за България!
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме народ, който поставя паметници на националните си герои "на мачу пикчу в царевичака", а в същото време пред народното събрание на суверенна България сме побили статуя на чужд император на кон и на пъпа на столицата паметник на армия която ни е окупирала /създаден с указ на националния предател и алкохолик Гошо Тарабата, под вещото ръководство на двама видни съветски "другари"/.
4
7
 
15
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Тука има нещо особено и символично - паметникът да символизира българщината точно при Буново, където Депесарите взривяват вагон с майки и деца през 80-те години.Не е лоша идеята.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметниците ги акат птиците. И какво от това че Левски има паметник?
2
2
 
15
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Вечна памет на не канонизираният светец. За щастие народа сам го е канонизирал и назовал Апостола.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста пъти съм го виждал този паметник.БРАВО