Дните на страданията за Христос – Страстната седмица

Православният свят очаква със смирение Великден
25 апр 2016 09:30,
52
Дните на страданията за Христос – Страстната седмица
Архив: Булфото

Днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Това е последната седмица преди Възкресение Христово.

Седмицата е посветена на възпоменанието на последните дни от земния живот на Спасителя. Нарича се "страстна", тъй като коренът на думата е славянски - от "страст", значещо страдание, пише БТА.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

Всички служби през Страстната седмица се отличават с особено дълбоки религиозни преживявания за православните християни. В богослуженията през тази седмица се възпроизвежда историята на страданията на Исус Христос, както и неговите последни наставления.

Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и доколко сме се приближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. В този ден се отслужва Света Василиева литургия.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т. нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т. нар. опело Христово. На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Смг преди 7 години
Защото Бог толкова възлюби,света че даде Своя еднороден Син, за да не погине нито един,който вярва в Него,но да има вечен живот.(Йоана 3-16)
25
0
 
2
 
! Отговори
е? преди 7 години
Целта на евреите винаги е е била да унищожат православието -истинското християнство , факт !
24
4
 
1
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Да ме извинява спасителят, но тази година, ще си боядисам перашките СИНИ.Той ще ме разбере!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ви е срам? Нищо свято ли няма за вас? В първия ден на Страстната седмица да плюете! Всеки си има гледна точка относно вярата, щом сте атеисти, добре, но недейте да осмивате вярванията на християните!
22
1
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
41, чудесно.Аз питам кой, ако не Висша сила може да съживи един човек, пратен в моргата и обявен официално от някой познавач на химията и биологията "лекар", кой, ако не Висша сила, може да върне в тялото на един йога душата му, кой, ако не Висша сила връща в тялото ти съзнанието ти преди да отвориш очи и да се събудиш? Химия?. Не мисля. Вика му се Висша сила. Какво име й дават пъплещите по земята хорица, различни по кожа, цвят на очите, генофонд и вярвания, няма никакво значение.
21
0
 
1
 
! Отговори
PD до 41 преди 7 години
Да!Това е ключа, за разбиране на тайнството известно като тайната вечеря
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖенаВсяка част от живото същество може да бъде сменена с изкуствена, сърце, крака, ръце, може би скоро и глава. Само една част неможе да се смени - кръвта. Знаеш ли защо, защото кръвта това е душата С изкуствена кръв няма живот.Духа на човека е в главата а душата в кръвта. При смъртта те се разделят. Весели празници и повече добри емоции
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЛечителството Исус го е наследил от майка си. Като младеж той е бил в Индия и Египет където се е учил да лекува. Грамотен начетен и умен човек е бил. Това го разправят и коптите, араби приели християнството на които Исус и майка му са помагали. Самия Исус не е роден християнин, но неговия братовчед Йоан с 6 месеца по-възрастен от него е правил микве пречистване и покръстване с вода покрай Кенерет на север от Назерет.Християнството възниква от последователите- 300 години след Исус
18
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Въпросът ми беше към номер 23. Вмъкването на Христос и Лазар беше просто вметка, не е нещо, в което вярвам, че се е случило. Когато някой твърди, че дишането и сърцебиенето е "химия", защото с едно вещество можело да ги спре, е, аз питам за обратния процес, защото спирането е лесно, когато е имало започване, я да видим как се почва отначало след като си спрял... живота (дишане+сърцетуп):"23, а имаш ли химическата добавка, с която можеш да започнеш туптенето ми след това отново?"
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смъртно наказание чрез разпъване на кръст е бил римски метод за тежко изтезание и умъртвяване. например братовчед му на Исус, по майчина линия Йоан Кръстителя син на Елисавета от Назерет е бим обезглавен от римляните и главата му е поднесена като подарък зя рождения ден на любовницата на кейсаря. Зацо Йоан/Йохана/ е бил затворин? За това че е бил против прелюбодеянията и се опитал да разоблечи римския Кесар на източното средиземноморие. Тази история комунистите я криха затова българина не знае
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
исус е съществувал. Самите евреи не го отричат. Майка му Мариям /Мария/ се е занимавала с народна медицина. Лекувала е не само евреи, араби, копти и римляни с билки. И до днес има една билка кръстена на нейно име. Зелина с кадефени листа, арабите и казват - мърмие от Мария /Мъриям/, а при нас я наричаме Мърва. чай от мърва помага при грип, простудни заболявания, възпаления. Първородния син на Мария, Исус също се е занимавал с лечение и е помагал на хората. Той е съществувал, не е измислен
15
4
 
3
 
! Отговори
Керем преди 7 години
Самото християнство е заченато от грях( Не прелюбодействай !) А какво е станало. Бог отишъл(въпреки че не е бозайник) и оплодил първата семейна жена и сложил рога на мъжът и. После доброволно се оттеглил в старчески дом и доброволно предоставил двоя трон на наследника си Исус. А Исус яздил магаре :) Де и поповете по света да яздят магарета вместо скъпи лимозини. :)Питал съм се ИД се финансира от петрол,а християнска държава Ватикана как се финансира? Някой запознат ли е?Нищо не произвежда а разполагат с пари...явно и като прелюбодейството на Бог и това е божие дело.. :)
14
1
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Целия сюжет, от около 1000 реални години преследва едни и същи цели. Да буди спящите синове на Бога. Страхливите го предават, доволните порицават и съдят, а спящите му се кланят робски. И илюзията, че някой друг, ще се жертва и така ще свърши вашата работа е наивна. До Сина, ще застанат само синовете, любещи Истината,Свободата и Правдата страстно.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До е?Исус също е бил евреин, роден от майка еврейка, по закона на стария завет на осмия ден му е било направено обрязване а на 30-тия ден откупване от Бога. ( при евреите всяко първородно ако е момче на 30-тия ден му правят пидион- откупване от Бога ),Исус е бил много религиозен и не е искал святите места, по време на празници и молитви да бъдат използвани за търговски цели. Затова неговите съграждани от Йерусалим решили да го наклеветят пред римляните и да поискат смърта му. Лоши хора са.
12
5
 
0
 
! Отговори
Жена преди 7 години
23, защото Христос бил възкресил Лазар... казват в приказката и той живял после още 30 години. С каква химия го е направил?
11
4
 
1
 
! Отговори
е? преди 7 години
Исус победи евреите , които го разпнаха , като възкръсна от мъртвите , за истината !
10
3
 
2
 
! Отговори
Жена преди 7 години
23, а имаш ли химическата добавка, с която можеш да започнеш туптенето ми след това отново? Химия?
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 22:Прочети какво си писал
8
1
 
3
 
! Отговори
анонимендо 13 преди 7 години
А ти как провери историята,че Иисус Христос е плод на фолклор?Има толкова свидетелства за съществуването на Христос,и неговите ученици.Ако пък не вярваш на писменните доказателства,как изобщо вярваш на историята?
7
3
 
0
 
! Отговори
Жена преди 7 години
17, а ти в какво вярваш? Кое, тоест как наричаш това, което те кара да дишаш и сърцето ти да тупти без да спира?