МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...

Задава ли се най-голямата кражба на парите ни в историята?
25 апр 2016 13:37,
131
МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...
Снимка: архив Булфото

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях. Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надеждата да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото.

Още по темата

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация.

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента. Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националния осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 7 години
Разбира се,че е пладнешки обир от безскрупулните политици-и раните пенсионни фондове и НОИ и НЗОК-в които внасяме, сякаш ще си слагаме силикон или уж ще ни наследят децата ни, се оказаха поредния и не последен кьорфишек, с който ни радват предпразнично-празник произхожда от думата празен, а едни от най-големите християнски празници, следващи един след друг-Великден и Гергьовден ще са поредното доказателство колко са празни софрите и душите ни-бедно паство след бедни духом пастири.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Вучев, адмирации за чудесната статия.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление държавата отива на закриване!Ще се населят индийци,пакистанци,китайци,сирийци и това ще бъде България.Нормалните хора от тази страна се изнасят не защото не си обичат страната,а просто защото не са в състояние да преживяват нормално.В следствие на това няма кой да работи,няма кой да плаща осигуровки,деца не се раждат и от държавата изтичат мозъци.И не е вярна прогнозата,че към 2070 г.в България ще живеят 5 млн.българи!Ние на година се стопяваме с 48,000 души,още 40-50 000 се изнасят
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не се случва случайно на този свят хора. Всичко се планира внимателно за десетилетия напред с цел унищожението и поробването ни. Ето статия от преди няколко дни относно пенсионния фонд в САЩ:zerohedge/news/2016-04-20/going-be-national-crisis-one-largest-us-pension-funds-set-cut-retiree-benefits
89
0
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До До 57И най-вече ... държавните пари не се инвестират в икономиката на България. Например в Америка голяма част от пенсионните фондове се инвестират във фирма като Microsoft и други .... Пенсионерът има доходност 4-5% на година, създават се работни места и куп екстри. Тук не се прави това и затова държавата е обречена за съжаление. И по една друга тема за здравето: Здравеопазване се прави с пари с много пари. Заблуждаваме се тук.
88
2
 
8
 
! Отговори
България преди 7 години
Измислените частни пенсионни фондове дето уж трябва да ни менажират пенсиите всъщност са направени някой редовно, законно да си живее за наша сметка... обаче живота свършва, защото наближава пенсионната възраст на родените след 59-та, ама тия фондове се пръкнаха да цоцат не да дават и ся НОЙ, Държавата трябва да мисли от къде да вземе парите дето ги нема :)
87
0
 
10
 
! Отговори
1234567 преди 7 години
Защо е нужно да има осигуряване за втора пенсия при това положение. Нека цялата осигуровка да отива в НОИ и да се получава една пенсия. Или пенсионните фондове са само за осигуряване на огромните заплати на собствениците им. И това ако не е порно, здраве му кажи!
86
0
 
25
 
! Отговори
МАРСИАНЕЦ преди 7 години
Гласувал съм за ГЕРБ няколко пъти, но ако ми сложат моите парички в общ кюп ще загубят не само моя глас ! Когато сключих договора с ПОК през 2000 г. и през ум не ми мина мисълта ,че само след 16години ще бъда ограбен от някакъв си глуповат министър , който изпълнява нечия поръчка ! Разбирам ,че държавата няма пари за пенсии и се чуди от къде да ги вземе, но този пладнешки обир ще има сериозни последствия не само за народа......
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО, национализирай всичко, вземи го при теб, у Банкя, само така българите ще умрат. Заслужихме си го !
84
0
 
38
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Да, задава се кражба, огромна кражба ! Тази кражба идва за да запълни дупка, породена от досегашния грабеж !!!!Искам да поздравя Димитър Вучев за тази статия !
83
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 7 години
не трябваше ли политиците да защитават интересите на избирателите си,нещо не виждам защита
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кои от МФ са гласували за това,кои са го приели,моля публикувайте им имената,искам да направя стена на позора,да ги окача там и да ги показвам на децата си,да учат история,да знаят заради кого те не могат да бъдат осигурени,защото в учебниците по история няма да ги впишат,а аз искам да знаят децата от кого да се срамуват и кои наследници да избягват
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дело на БКП-ДС Това ще бъде нещо като КТБ в социалната сфера! Но народецът ще изтърпи и това, докато тези негодници не го затрият тотално.
80
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
слабоУМНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБРА БУДАЛИСОВ ЗА ДА ГО КРАДЕ И СЪСИПВА !!БУДАЛИСОВ ПРАВИ ТОЧНО ТОВА ЗА КОЕТО Е И ИЗБРАН!!!!!ТЪЙ, ЧЕ БЕЗ ПРОТЕСТИ ТАКАВА ВЛЯТА НА МНОЗИНСТВОТО!!!!!!!
79
1
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Оправляват ни некадърници и това е проблемът
78
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква държава, какви прогнозни числа...Ако до 5 години не тръгнем в положително развитие с бързи темпове - тука няма смисъл да се живее.Нищо не е както трябва, всичко е като за последно и бъдещето изглежда по тъмно от черна дупка /е поне не за всички - но ако има роби да останат или да не могат да избягат/.Кое точно поддържа някакъв стандарт и вдъхва сигурност???Как се постига стандарт - работа, образование,семейство,сигурност,медицина, почивка, бит , социално културен живот???Да ама не!!!
77
0
 
12
 
! Отговори
До 100 преди 7 години
Коя страна на Запад в Европа е ориентирана към капиталонатрупващ модел без да използва и разходно-покривния? Аз не успях да намеря такава. По-точно казано, разходно покривния модел е основния, а другите, ако ги има го допълват.
76
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите за пенсии в частен пенсионен фонд, са реално загубени пари. Голяма част от тях се губят по пътя, а вероятността те да бъдат откраднати и фонда да фалира за България е много голяма. Засега фондовете ни прилагат друга тактика - обезценяване на дяловете на хората, което си е вид кражба.
75
5
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Твърди се, че около 30-35% от доходите в България са в сивата икономика, т.е. пенсиите могат да са по-високи с 40-50% при плащане на осигуровки върху целия доход. Сега осигуряващите се на минималната заплата, а те са много, като се пенсионират имат пенсии под минималната, т.е. за да им се плаща на тях минималната пенсия, трябва да се вземат пари от останалите пенсионери и ето ти 20-30% по-ниски пенсии. При капиталовопокривната система, трябват много натрупвания, което скоро няма да го има скоро.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата стоят така: "трябваше да се направи". Трябваше да се направят промени още през 1992 година, годината след приемането на новата Конституция, която узакони вече завършилия преход от планова икономика към пазарна икономика. Тогава демографската катастрофа беше току-що започнала и още не усещахме силно последиците от нея. Тогава по-безболезнено можеха да се направят промени - как да се плащат пенсиите на съществуващите и на новите пенсионери. Тогава това трябваше да се направи. Сега е късно.