По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"

70% от читателите на Dnes.bg подкрепят законодателната мярка
27 апр 2016 20:08, Красимир Ангелов
80
По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"
Снимка: Булфото

Наказания за гонки, задължителни зимни гуми от 1 декември до 1 март и нови, доста по-високи глоби за превишена скорост. Това са част от промените в Закона за движение по пътищата, които целят да бъдат ограничени инцидентите на пътя.

Още по темата

Като цяло идеята на парламента е глобите за висока скорост да се увеличат двойно. Сега например за превишаване на скоростта до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лв. С промените тези глоби стават двойни.

Преди окончателното приемане на промените на второ четене, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Подкрепяте ли двойното скачане на глобите за висока скорост на пътя? В традиционната ни анкета взеха участие 1916 души.

Оказа се, че повечето от участващите в анкетата твърдо подкрепят скока на глобите за превишена скорост. Всеки трети (32%) е категоричен, че глобите трябва да скочат, защото българинът разбира от правила само когато му бръкнеш в джоба.

Други 38% са още по-крайни, като искат освен по-високи глоби, да има и отнемане на книжки за подобни нарушения.

Противниците на по-високите глоби са 9% от анкетираните, според които тази мярка няма да спре хората да карат с бясна скорост, особено ако имат пари.

Други 10% като цяло намират мерките за половинчати и според тях в крайна сметка няма да има особен резултат.

За 8% от читателите ни мерките са част от общия скок на цените на всичко, свързано с автомобилите – винетката, гражданската отговорност и други.

3 на сто от анкетираните посочват къде на шега, къде на истина, че им се налага да пътуват по селски разбити пътища, където така или иначе от много дупки няма как да се вдигне много висока скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
16
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
90% от нарушенията по пътищата са пряко следствие от факта, че КАТ не работи. Това най-често са са превишената скорост, шофирането пиян, неправилните изпреварвания, не даването на предимство, но и много други. Друга голяма част от нарушенията са заради пътни знаци и маркировки несъобразени с пътните условия. Голям принос за увеличението на катастрофите имат ограниченията на скоростта под безопасната скорост за пътя, за което по света отдавана се знае, че увеличава катастрофите.
53
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Депутатите можеха да приемат поне едно разумно нещо - да закрият КАТ като особено вреден за безопасността на движението. Вместо това, те дадоха още по-голяма власт на КАТ, което няма как да не доведе до още повече нарушения, катастрофи, ранени и загинали, както и още по-голям рекет от страна на КАТ, разбира се.
52
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Един умен човек е казал:Ефективността на наказанията не се измерва с размера им, а с неизбежността от прилагането им.В България КАТ, депутатите и доста коментиращи тук, смятат, че не е така и че може като се запишат в закона огромни наказания, които почти никога не се налагат, това щяло да има ефект. Как пък не. В България всеки ден има поне 200 милиона нарушения за превишена скорост. Оня ден КАТ се похвали, че при акция за това са санкционирали 2700 и нещо нарушители. 2700 при 200 милиона!!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Сбъркана работа преди 7 години
Сега КАТ ще глобява два пъти по-малко нарушители и пак ще си изпълни плана за глобите. Вместо да глобява за едно на 100000 нарушения, както досега, сега КАТ ще глобява за едно на 200000 нарушения, заради тази промяна в закона. Съвсем естествено е броят на нарушенията да се увеличи след промяната
50
0
 
6
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
Толкова ли е сложно да схванеш, че проблема в България не е в размера на глобите и останалите наказания - те от години са прекалено високи, но нарушенията се увеличават? Сещаш ли се защо?
49
1
 
9
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Единствено последното ти изречение е много вярно. В Европа не огромните наказания спират шофьорите да правят нарушения, както си мислят някои без много ... в главата, а това, че там за нарушенията се наказва - правиш нарушение и е почти сигурно, че ще бъдеш наказан за него. В България е точно обратното и затова тези промени само ще увеличат нарушенията.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10% от собствеността за всеки.Имаш 200 в глоба 20 лева,имаш 200 000 глоба 20 000 и така нататък.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За радост на КАТ депутатите пак им дадоха още по-мощен инструмент за рекет.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактМинаха всички граници корумпетата. Както и тези, които захранват корупцията.Е и мигрантите минаха всички граници, но това е друга тема :)Да попитам защо същите *** по пътищата на Европата карат нормално, защото там им бъркат яко в джоба? Мисля, че не стават по-умни само поради новите си кооординати. Не им се дават пари просто.И тук ще стане така, ако почнат ДА ПРИЛАГАТ законите.
45
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Депутатите пак демонстрираха, че по интелект са на равнището на КАТ. Вместо да променят закона така, че шофьорите да не правят нарушения, КАТ и депутатите правят кеф на част от тълпата, която иска да има нарушения, за да се кефи как после след катастрофата се наказват шофьорите.
44
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Не знам колко хора си дават сметка, че с повишаването на наказанията, нарушенията и катастрофите ще се увеличат, както при всички досегашни повишавания на наказанията.Не знам и колко хора осъзнават, че размера на наказанията за нарушенията по пътищата отдавна преминаха всички допустими нива на сравнимост с останалите наказания в България.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На такава анкета, такива отговори.Как не се научиха да правят смислени анкети, при които въпроса да не предрешава отговорите, а и в отговорите да има и един "Друго", защото винаги възможните отговори, покриват малка част от възможностите.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Естествено, че не ти дреме, щото си задрямала уфтсъ.Сигурно си мислиш като Лалко шашавия от панелката в Ботунец, дето и той се брои за софиянец, щото са го правили в Борисовата градина на бутилка шльокавица, че си умен, щото си чел плакатите по улиците на Софията. :))))
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gost 45Не ми дреме за село Ловеч!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gostТрябва да почнат от всеки шлапугер, който докопат. Няма възрастова граница в пpocтотията.
39
2
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
и аз съм за писна ми от *** по цял ден са го обърнали на сафари гледам днеска един какво троино изпреварване направи в ловеч вие бедна фантазията и то да кажеш да е лапе *** човек на 50 а сега деи тия зели да анулират ми аз като гледам трябва да почнат от дъртите маи а
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Като не се съберат - отнемане на колата. Ако я е продал - затвор или обществено полезен труд, пропорционален на престъплението. И на видно място - пред очите на всички!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лицемери долниПрав си. Загледай се кои го правят, с какви коли са и как изглеждат. Отговора на въпроса ще стане очеваден. Нормален човек такива пpocтoтии не прави.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете ги по 5000 лева след като не мое ги съберете ги дигнете феокно - циркаджии
35
2
 
5
 
! Отговори
Лицемери долни преди 7 години
Искаме по-високи глоби, ама като ни спрат за превишена скорост бутаме 20лв в ръцете на катаджиите, за да не ни пишат акт.Искаме по-високи глоби, но ревем като ощипани госпожици, че катаджиите се криели в храстите и не били поставили знак "Радар".Искаме по-високи глоби, ама караме като бесни когато знаем, че няма камери. А като видим полицейската кола сме по-кротки от агънца, намаляваме с 20км под ограничението и за около 100м спазваме правилата. После пак газ до дупка.