По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"

70% от читателите на Dnes.bg подкрепят законодателната мярка
27 апр 2016 20:08, Красимир Ангелов
80
По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"
Снимка: Булфото

Наказания за гонки, задължителни зимни гуми от 1 декември до 1 март и нови, доста по-високи глоби за превишена скорост. Това са част от промените в Закона за движение по пътищата, които целят да бъдат ограничени инцидентите на пътя.

Още по темата

Като цяло идеята на парламента е глобите за висока скорост да се увеличат двойно. Сега например за превишаване на скоростта до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лв. С промените тези глоби стават двойни.

Преди окончателното приемане на промените на второ четене, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Подкрепяте ли двойното скачане на глобите за висока скорост на пътя? В традиционната ни анкета взеха участие 1916 души.

Оказа се, че повечето от участващите в анкетата твърдо подкрепят скока на глобите за превишена скорост. Всеки трети (32%) е категоричен, че глобите трябва да скочат, защото българинът разбира от правила само когато му бръкнеш в джоба.

Други 38% са още по-крайни, като искат освен по-високи глоби, да има и отнемане на книжки за подобни нарушения.

Противниците на по-високите глоби са 9% от анкетираните, според които тази мярка няма да спре хората да карат с бясна скорост, особено ако имат пари.

Други 10% като цяло намират мерките за половинчати и според тях в крайна сметка няма да има особен резултат.

За 8% от читателите ни мерките са част от общия скок на цените на всичко, свързано с автомобилите – винетката, гражданската отговорност и други.

3 на сто от анкетираните посочват къде на шега, къде на истина, че им се налага да пътуват по селски разбити пътища, където така или иначе от много дупки няма как да се вдигне много висока скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С високи скорости и "бурещи" опашките са само късопишковците, защото няма с какво да се покажат и избиват комплекси, за съжаление, често с цената на живота на читави хора и деца.Затова наказанията за тези *** трябва да са сериозни.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бг ТурчинНе може да съдиш от няколко *** за всички. И аз по цял ден съм по пътищата и като изключим диагнозата "БМВ", "турски ТИР", блондинка зад волана на джип и още няколко подобни, останалите са читави.Докато не се въведат камери навсякъде, да се ограничат гонките, да се вземат книжките за високи скорости и да се вкарват в затвора пияните и друсаните с отнемане на возилата, работата няма да се оправи.Ама нали тия дивотии ги правят властимащите и наследниците им...
32
1
 
0
 
! Отговори
Вдади преди 7 години
Ако законът е един за всички, да! Но ако някакви лай.нета ме изпреварват на червено , на светофара? Кво праим?
31
6
 
1
 
! Отговори
Бг Турчин преди 7 години
На Балканите сме животни. Писна ми разни джипове да пускат мигач и да се залепят зад мен. Аз си карам бавно. 90 км. на завой джипа се залепя ако ударя спирачки ще стане фал. В Истанбул карах веднъж. Дънките се залепиха за зад.ни.ка ми. Тия хора мигачи не познават. В София ме изпреварват от ляво дясно. Един ми показа среден пръст. 5000 лв. трабва да стане глобата.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото сега се активира полицията ,толкова и при вдигнати глоби . Парлама . . Нищо няма да се промени .До болка познатите балони на *** и Червеният Тюрлю гювеч- Герб.
29
0
 
10
 
! Отговори
Astarot преди 7 години
Мислете малко! Ушев пише "несъобразена скорост" винаги, когато е твърде *** и мързелив да търси реалните причини за ПТП. Всички катастрофи идват от неадекватни действия. Дали ще влезе с висока скорост в завой, дали ще влезе в чуждото платно, дали ще изпревари джедайската...За сравнение, глобата за неправилно изпреварване е 30-40 лева. Защо никой не засяга темата, а всички пишат глупости за скоростта?А не се ли сещате, че тези глоби няма да са за скорост 130 при ограничение 90, а за 100 при 60?
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като начинаещ шофьор вдигнах по едно надолнище 140 км.ч. с на баща ми ЗАЗ-а. По-голяма простотия, като водач и до ден днешен не съм правил, макар, че вече имам добър личен автомобил и при идеални условия съм си позволявал да вдигна над 200 км.ч.
27
5
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
толкова ли ви е важно дали ще карате с 90 км, или със 150? За къде бързате със тези 3 минути по-рано с???
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако на 28 февруари имаме 30 градуса и асфалта *** М Тракия се е напекъл и аз се хвърля в канавката защото зимните гуми са омекнали?А?Ко праим ся/
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези гонки са организирани от Сорос с цел увеличаване на ПТП-тата и съботажа на България
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен всичко е как се държиш на пътя,поемаш ли рискове за сметка на другите шофьори,навлизаш ли при завой в насрещното,отнемаш ли предимство и др. Има участъци,позволяващи скорост над допустимата. По-скоро начинът за регулиране,в този цифров век е камери навсякъде,също така и мобилни. Като ти дойде честитката,придружена с клипче,че си карал застрашаващо себе си и околните,няма къде да ходиш.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големите нарушители,при това системни,незачитащи никакви правила и закони са милиционерите. Само днес без да се напъвам съм снимал сто петдесет и трима в нарушение. Като само десет са с патрулни автомобили,другите са някакви с по пет мъди, гледащи лошо и правещи се на хорейшо, закичили по един буркан или лампа на таблото и газ с картата напред. Говорене по телефона, без колани, опасни маневри на забранени места,четири тъмни стъкла и още и още. Скоро ще ги видите по медиите,какви са наглеци.
22
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Не е важна сумата чак толкова, а това ДА СЕ НАЛАГАТ НА ВСИЧКИ И КАТАДЖИИТЕ ДА НЕ СЕ ОБРЪЩАТ ПРИ ЛЪСКАВИ КОЛИ, ДЖИПОВЕ И СПЕЦИАЛНИ НОМЕРА. Т.Е. ДА ГЛОБЯВАТ НАРЕД НЕ ИЗБИРАТЕЛНО.
21
1
 
5
 
! Отговори
манчо преди 7 години
който няма култура на шофиране да си купи въртолет ,или колело!
20
2
 
9
 
! Отговори
инстуктор преди 7 години
Всеки може да вдигне 200 км/ч., но малцина са тези, които имат нерви да карат 2 часа с 10 км./ч.
19
5
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
Ако няма закон и съответно страх от него ,всеки ще си кара колата със 100 в града и 200 извън него,какво го спира,всяка кола може да вдигне тая скорст? Имате ли идея колко Българи ще останат живи и здрави ,ако за 20 км над ограничението ти олекват няколко заплати,или колата ти замине за държавата? При липса на страх какво ме притеснява да си карам на 12 бири и кило водка,със цигарка трева..нищо?
18
1
 
7
 
! Отговори
демограф преди 7 години
Вместо импровизации и тичане според хрумванията на публиката, да се изучи задълбочено световната практика.Да се създаде национален регистър на водачите на МПС, свързващ машинката на полицая с всички институции. Когато някой настъпи закона, информацията да стига до всички.Пример- натрупах глоби в една страна, като си мислех, ще ми хванат цървулите.На летището ме дръпнаха и учтиво ми казаха, че ако река пак да вляза обратно, ще платя с лихвите. Платих като поп. Размера е без значение.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз между другото катастрофи от превишена скорост не съм видял.Според КАТ всичките са от насъобразена.Понятието превишена скорост е само за събиране на глоби.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този, който си е купил книжка може и със сто км. да направи объркване на магистралата, и да причини огромна трагедия! Господа законотворци
15
3
 
5
 
! Отговори
ZAKON преди 7 години
МНОГО просто - за нарушение се взима книжката за 1 месец .Защо трябва да има глога ?