Българин, учил в Харвард, откри уникална, полезна бактерия

Опра Уинфри я препоръчва в САЩ
Обновена: 1 май 2016 17:18 | 1 май 2016 16:20, Петя Славова
49
Българин, учил в Харвард, откри уникална, полезна бактерия
Снимка: bTV

Българин, завършил в Харвард, се връща у нас и създава нещо, което понастоящем се продава на Пето авеню в Ню Йорк, а световноизвестната телевизионна водеща Опра Уинфри го препоръчва на цяла Америка.

Лактобацилус булгарикус е бактерията, с която България е известна в цял свят. Само че тук не става въпрос за прословутото кисело мляко, а за същата бактерия, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик, който пие цяла Америка.

Кирил Петков, екип от учени на Софийския университет и проф. Контратенко, успяват да открият уникална по рода си полезна бактерия, която се бори с вредните такива в човешкия организъм, съобщава bTV.
 
„ Може да се намери на кокиче в България, а расте и на други цветя. Тази бактерия, тъй като е растителна в природата, расте в биоморковен сок . Идеята е да се изцедят биоморкови, да ферментираме сока с тази бактерия, махаме влагата от течността и прахът, който остава, е 100% био морков с лактобацилус булгарикус . Уникален е заради това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което по някакъв начин да вреди на организма, а едновременно самата бактерия е уникална в това, че побеждава болестотворните бактерии”, обяснява Кирил Петков.
 
Той завършва образованието си в Харвард, но за разлика от много други българи не остава в чужбина, а решава да се върне в родината си България.
 
През 1994 година родителите му са емигрирали в Канада. След 7 клас той отива там, но се връща всяко лято в България.
 
„Тук ми беше много хубаво да си изкарвам летата и когато завърших Харвард, имах 3 опции - можех да работя за Обединените нации, можех да работя за една голяма финансова институция в Ню Йорк или намерих един мой съученик, който е от доста заможно семейство, който беше готов да инвестира в някакъв тип по-рискова инвестиция в България. На мен ми се стори невероятно интересно да се върна тук и да започна нещо мое на базата на това, което бях вече понаучил и натрупал опит”, разяснява Кирил.
 
Той използва вече изградената връзка с Харвардския университет, като им показва уникалната българска бактерия, а те остават озадачени.
 
„Харвардски професор, който е шеф на микробиологията в Харвард 35 години, не беше виждал такава бактерия. Той ни се обади след около 6 месеца проверки на самия щам и каза: За 35 години аз не съм виждал нито един път една бактерия, да бъде толкова силна срещу болестотворни бактерии, но въобще да не докосва добрите бактерии. И каза: Вие сте намерили може би нещо съвсем уникално”, отбелязва Кирил.
 
Решават да сложат продукта като добавка в сокове. Така той стига до широкия потребител в цяла Америка. Не след дълго идват и успехите.
 
„Например на „Вог” моделите започнаха да го пият, започнаха да се снимат, да си правят селфита с него, стана популярното нещо в Манхатън за топмоделите”, допълва Кирил.
 
Следва признание и от самата Опра Уинфри, която включва продукта в списанието си.
 
Кирил казва, че когато имаш добра идея, не трябва да си я пазиш за себе си, а напротив - да направиш всичко възможно тя да се осъществи. Независимо дали си в чужбина или в България, невъзможни неща няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъхАми платена реклама, това е. Тази е 2 или 3 статия за този продукт. Просто платена реклама под формата на статия, нали Петя?
28
1
 
1
 
! Отговори
@ преди 7 години
До БДЖНевъздържаният език няма да коментирам, не става въпрос за стари лаври пак лежи ме на този лош комунизъм и берем позитиви. Годината е 2016 айде се похвали сега !
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Откри начин да комерсиализира нещо с български произход".Важното в случая е, че нещо се произвежда в България и се реализира на западния пазар!Няма значение какво е то, щом стимулира производство и работни места.Иначе в Япония от години заквасват мляко с оригинални лифофилизирани щамове от България и продават в голяма част от Азия кисело мляко, което се нарича "България".Преди години японците инвестираха няколко милона в LB. Сега и да търсим киселото мляко в стъклени бурканчета вече го няма!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До факт33.Нещо се заблуждаваш. Прекарах преди 3 години лек инсулт, и ме лекуваха от последствията му с нивалин. Действа, да знаеш, а мисля че не беше и българско производство. Така че, не само соц медицината го е оценила, а още се използува, и то-не само у нас.И още нещо-за всяка болка си има билка.Въпросът е, да се разбере коя е билката. Мой познат се излекува от потвърдена три пъти левкемия, с елементарната билка "овчарска торбичка", която се среща навсякъде, пиеше я като чай.Невъзможно????
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....която пие цяла Америка.==================================================Хахахаахахааха, може ли да си такъв *** за да напишеш подобна глупост?
24
0
 
6
 
! Отговори
инж.технолог преди 7 години
Дилемата бацилу3с булгарикус или лактобактериум булгарикум , все още не е разгадана ,другарко професор Конратенко!Може да се биете в гърдите но аз българският инж.технолог не съм съгласен с вас!
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо от кокиче вместо кисело мляко? Каква е разликата? Лекува ли патологичен синдром на грандомания и чувство за малоценност?
22
1
 
8
 
! Отговори
ъх преди 7 години
Само дето не са дали линк в статията от къде да се снабдим с това чудо на природата. В интернет не намерих никъде статия където Опра да хвали въпросния илач - Провиотик. Ето един линк към списанието за великото българско откритие pdf-magazine-download/28226-the-oprah-magazine-usa-january-2016.html . Свалете файла и ще го видите на 36 страница. Точно до четките за зъби. Сто и кусур страници, а на проВиотик с екстракт от кокиче и балами българи отделена само една картинка.
21
3
 
19
 
! Отговори
Севодя преди 7 години
Да беше учен в БАН, щеше да открие как се краде държавна тоалетна хартия за домашни нужди!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моделите на Вог да доидат във фермата на Минко 47 - има и от пиле мляко , и от мандолина ;) пълно е с бактерии :D
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли че след 40 повечето чиновници от Хамерика от Харварт вече не са потребни на обществото повечето от тях не издържат защото ги заменят със по нови кадри които имат потенциал на гледно те са изцедени лимони които вече нямат нужда от тях след може да са най умните но никога след това не могат да намерят работа която досега са работили и заплащане което е било до момента така че Америка дава но и Взема !! От мен да знаете
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Димитров играе в Истанбул срещу един аржентинец...ЗА НЕГО ЛИ СМЕ ВСИЧКИ ИЛИ ПАК СЕ ДЕЛИМ НА АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ????
17
4
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
след търговскто споразумение със САЩще ви продават изкуствени витамини за витаминит.е. ще ви баламосватона и шопската салата съдържа полезни бактерии
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е предателите на България- новите *** да омаловажат този успех и да се скарат за нещо.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак да погъделичкам русофилите... Как един от успелите българи не завърши в Москва, а все в омразния "краварски" Харвард ;)Бъзикам се пичове Христос Воскресе и мир вам.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинЗатова еничарите ви са били Българи защото сте много умни хаха *** !!Защото сте много умни вие сте *** затова сте изгубили войната защото обичате *** и все още е така ;)
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на човека! "Който пие цяла америка", как ми напомня на думите на Пурко - цяла америка е луднала по яйцата.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е че кадърните кадри заминават извън БГ остават само тези които са си взели всичко с пари и не могат да работят с апаратура която е била в Германия преди 10 години и сега е внесена тук хората които разбират са извън България и може би никога повече не ще се върнат тук защото държавата дава едно нищо ! :)Можем да се гордеем с този Българин !! Браво
11
2
 
30
 
! Отговори
БДЖ преди 7 години
До @"Нивалин" е препарат от кокиче с който от десетилетия лекуват детски паралич и много други болести. Изобретил го е д-р Пасков през 1960г, възпитаник на ВМА София, после специализирал в Русия, има над 30 изобретени лекарства.Но болестта "неграмотно балканско ***" от която ти страдаш не се лекува с нищо
10
4
 
6
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Агент на ЦРУ.