Великденската заря – "one man show"-то на Дионисий

Фойерверките и маршът за Възкресение - зад гърба на Синода
Обновена: 3 май 2016 07:39 | 3 май 2016 07:37,
28
Великденската заря – "one man show"-то на Дионисий
Снимка: архив Булфото

За Ботевия марш и мощните илюминации над катедралния храм "Св. Александър Невски", с които за първи път бе възвестено Възкресение Христово, няма решение на Светия синод. Фойерверките са самоинициатива на председателя на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий.

Пред "Труд" той обясни, че подобна практика има в Русия, Гърция, Сърбия и Румъния. Имало я и в България до 1946 г. Архимандритът призна, че лично той е поискал разрешение от министъра на отбраната Николай Ненчев за участието на гвардейския духов оркестър в ритуала.

Дионисий има версия и за триминутното прекъсване на пасхалната литургия с Ботевия марш:"Това е, което имат гвардейците като репертоар за най-тържествената част на зарята, друго не е подготвяно."

Според шефа на гвардейците ген. Боян Ставрев въобще не ставало дума за заря, а за тържествени илюминации. "Зарята е нещо по-обширно. Там има строй, блокове и т.н.", поясни той. И допълни, че илюминациите били изпълнени от частна фирма.

На свой ред Дионисий бе категоричен, че синодът няма да плати и стотинка за зарята. Собственикът на фирмата му бил приятел и дарил фойерверките за светлия празник.

Висшият клир обаче не е единен по темата за зарята. Оказа се, че тя е направена зад гърба на Синода. "Светият синод няма нищо общо със зарята. Подобно нещо не е гласувано на последното заседание на висшия клир. Това е самостоятелно решение на патриаршията", заяви главният секретар на Светия синод отец Герасим.

"Ако наистина Дионисий е поръчал зарята, това е трябвало да бъде съгласувано със Светия синод, а такова нещо не се е случвало на последното заседание на висшия клир. У нас няма такава традиция", каза и митрополит Гавриил. Очаква се висшият клир да излезе с официално становище след заседанието си на 17 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До ф 22 - само дето изглежда, да е стъпил на двата бряга. Това не е техно парти на Слънчев бряг. И активното Християнство не зависи от възрастта. Не бива да се бърка "действеността" с "шутовщината". Активно християнство? Като видя колко бедни и ровещи в *** българи нахрани Българската Православна Църква, тогава ще говорим за активно християнство. А сега видях един двойнствен, арогантен млад поп. Извини, но това не е младостта в действие.
13
1
 
3
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Дионисий не е ли бог на виното? Ако е така, не му се сърдете на човека! Просто зарята започна малко по-рано. Сигурно е била предвидена в края на светата литургия след Великденското послание на патриарха като край. Ама явно така му е казал "началника".............. отгоре!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по-малко се показва Дионисий по телевизията, толкова по-малко хора ще бягат от църквата!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С една дума ще опиша случилото се - ЦИРК.
10
1
 
7
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ние атеистите също сме възмутени...това беше голям цирк ...толкова нелепо като слизането на индивид с анцунг от ЕС класа....за модерните вярващи само ще кажа че религията не може да бъде модерна тя е традиционна ,хилядолетна, канонична ....на мен ми е все тая обаче поне уважавайте това в което вярвате...
9
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До д - не ти ли подчертах изрично, че нито осъждам нито хваля разбиранията на Ботев? Човека си е имал идеал и е умрял за него, достойно за възхищение. Само не разбирам, какво общо има според твоя пост между кривата социалистическа доктрина и Спасителя Христос? Не знам дали бих искал да чуя версията ти, но опитай все пак. Както знаеш, никога не е късно човек да стане за ... нали се сещаш?
8
0
 
5
 
! Отговори
консерватор преди 7 години
Ами то все някога има първи път и на втория вече му се вика ТРАДИЦИЯ ... Щом нещо е за хубаво - лошо няма. Но и едно ДОРЕ ОБМИСЛЕНО сценарийче щеше да остави по-добро впечатление, но млъкни сърце. Виж ако почнат разни чалгарски елементи да се прокрадват - тогава няма да е добре. В западните църкви се вършат доста по-отворени неща - това е, за да се привлича повече електорат. Абе членската маса е важно нещо ! В какви интересни времена ни се падна да се мъчиме да живеем ... Да сме живи и здрави !
7
1
 
9
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ами да, уважаеми сънародници, простотия е. Първо, това, че го има в съседни нам държави, не е повод за грубо "плагеатство". Второ, Ботев е бил на крачка от социализма. Имал е доста своенравно виждане за религията - не определям - добро или лошо - но, своенравно. Е, Ботевия марш нещо не се съчетава с Воскресение Христово. И, да не забравяме, дето точно тази Православна Църква скочи срещу възстановката на Априлското възстание дни по рано. Ха накрая да се самоопредели БПЦ, кое от кое е по свято.
6
1
 
13
 
! Отговори
Поп мераклия преди 7 години
А, ама приятно беше. Аз очаквах и мажоретки....Ама хайде- догодина.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се по стар комунистически обичай самоинициативата се смята за нещо много лошо и най-вероятно ще бъде наказана от светото лентяйство. За това държавната ни администрация е на такъв хал... Всеки се таи и скътава, гледайки да мине деня. Ако случайно свършиш някаква работа, то не се гледа с добро око, натискаш се за шефския пост, злепоставяш останалите търтей...
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простотия българска , за този народ вече няма нищо свято , няма никакви ценности и скоро , много скоро ще се самозатрие !!!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е като от комунисти станаха попове. И има да се учат в движение.А президентът е бил наясно с организацията на тържеството, и щом не е реагирал, значи спада към гореизброените.
2
3
 
17
 
! Отговори
Багра преди 7 години
Ахах.. Ботевия марш... "О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;"Да беха поръчали и некой да пее "Харе кришна"...
1
11
 
7
 
! Отговори
не било гаф значи преди 7 години
Е, щом се прави така в Русия, не е гаф, както оаканата преса прегракна да ни осведомява през целия Великден. Горките русофили и те си съсипаха празничните дни да злословят по адрес на Президента - без вина виновен. Сега, ония там от "библиотекарския", трябва да му връчат орден, както направиха неотдавна. Какво ли ще прави сега стадото!