Забогатяхме ли? Купуваме два пъти повече месо от 2004 г.

Справка на НСИ посочва: Увеличава се покупателната ни способност
3 май 2016 08:52,
106
Забогатяхме ли? Купуваме два пъти повече месо от 2004 г.
Снимка: архив Reuters

Изненада, но факт: Покупателната способност на домакинствата се увеличава значително през последните 12 години. Оказва се, че сегашният среден доход на човек стига за над 2 пъти повече свинско и пилешко месо, яйца, ябълки, хляб и други, в сравнение с 2004 година.

Изчисленията на Националния статистически институт показват, че ако лице от домакинството изхарчи всичките си пари за свинско, то през 2015 г. е можело да си купи 699 кг. През 2004 г. това количество е било 304 кг. Подобно е увеличението и при пилешкото месо. Сега парите стигат за 1040 кг, а преди 12 г. - само за 524 кг.

Двойно повече е и бройката на яйцата, които могат да се купят със средния доход на човек от домакинство - от 11 456 на 22 209.

Ако за измерител на покупателната способност се използва белият хляб, тогава през 2004 г. е можело да се вземат 2208 кг, а през миналата година - 3817 кг.

Сравнително най-малко е повишението при зрелия фасул и ориза. Със среден доход сега се купуват 1172 кг боб, а през 2004 г. - 1118 кг.

Разбира се, когато се прави извод за покупателната способност трябва да се има предвид, че никой не купува само свинско, яйца или хляб. През последните години увеличението на цените на другите потребителски разходи е с по-висок темп, отколкото на храните. И ако се включат харчовете за ток, парно, здраве, образование, алкохол, цигари - те ще променят покупателната способност, пресмята "24 часа".

Иначе като паричен доход също данните показват впечатляващ ръст. През 2015 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 4953 лв. За последните 12 години това е увеличение от близо 2,2 пъти. Ако се вземе предвид и инфлацията през този период, излиза, че на домакинствата у нас реалните доходи нарастват със 140% спрямо 2004 г. Увеличението през миналата година, в сравнение с 2014 г., е 3 на сто.

През периода 2004-2015 г. са регистрирани и няколко важни промени при източниците на общия доход на човек от домакинството. Например делът на работната заплата се увеличава с 4,4% спрямо 2014 г. и нараства 3 пъти в сравнение с 2004 г. При пенсиите нарастването е 2,5 пъти.

И ако преди години съществен дял от доходите на домакинствата идваха от домашното стопанство, то сега вече не е така. Тенденцията за намалението им продължава, като спадът е приблизително 6 пъти спрямо 2004 г.

Увеличават се обаче доходите от различни социални плащания - пенсии, семейни добавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения за безработица. В номинално изражение те скачат 2,6 пъти през последните 12 години до средно 1455 лв. на човек от домакинството. Социалните плащания носят близо 1/3 от приходите на семействата у нас.

Ядем по-малко хляб, но пием и пушим повече

Промени настъпват и в потреблението на домакинствата у нас. Данните за 2015 г. показват, че намалява консумацията на хляб и тестени изделия с 3,7 кг спрямо 2014 г. и достига 89,5 кг средно на човек. Българинът яде и по-малко плодове обаче – с 2,9 кг и зеленчуци - с 2,5 килограма.

В същото време се увеличава пиенето на алкохол и пушенето на цигари. Според статистиката на човек се падат средно по 29,2 л алкохол при 28,4 през 2014 г. При цигарите увеличението е от 607 на 647 бройки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига са правихте на бедни у.шанки !
78
0
 
1
 
! Отговори
баба преди 7 години
Не знам кой е забогатял, у нас количествата прогресивно намаляват.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, това, което купуваме, не е месо, в най-добрия случай най долнокачествено, пълно с хормони, хранено с ГМО и всякакви бо8луци и за капак тъпкано с вода.Второ, за да има такава статистика, явно някой крупен вносител е излязъл на светло, а до сега просто не е плащал данъци.Нали се сещате, че вече не произвеждаме нищо и ядем вносни бо**ци, 80% от храната ни е вносна, след като по поръчение на новите ни господари умишлено си унищожихме и ликвидирахме земеделието.
76
0
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Мерджанов и Миков какво ще изреват по въпроса ?
75
0
 
2
 
! Отговори
Полюцай преди 7 години
До АнонименПроста е че чак накъртва а как мирише не е истина !
74
1
 
5
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Статията съдържа глупости - като измислицата, че може да се храним само с един продукт. За другото само е загатнато - а то е, че като не могат да увеличават цените на ХС, увеличават всичко останало - при околонулева инфлация постоянно растат цените на парно, ток, топла вода, и на самата вода при това значително с по-високи темпове от инфлацията. Повишението отива в партиите и членовете им, като по този начин те паразитират върху гърба на българите, не ромите. Какво да кажем за 60% поскъпване?
73
0
 
2
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
*** dnes. bg
72
0
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
Нямаме пари, а? Свършиха скъпите козунаци 59 лвПрочети още на: dnes.bg/sofia/2016/04/29/niamame-pari-a-svyrshiha-skypite-kozunaci-59-lv.301032
71
4
 
12
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
Уважаеми дами и господа,Целта на тази публикация е да ви убеди, че при мъдрото управление на генерал доктор инженер Бойко Борисов, живеем два пъти по-добре от преди десетина години....другата публикация ще бъде:" Купуваме 15 пъти повече зеленчуци от времето на Станишев", може да бъде и :" Българските пенсионери с дилема за лятото-Хавайските или Балеарските острови за почивка", или " Всички смъртни случаи в България се дължат на преяждане"!
70
1
 
10
 
! Отговори
Вече незнам преди 7 години
Драги стъкмисти! Нарастват разходите, а не доходите! Темата е изключително-дразнеща!Нарастнали били доходите! Можело да се купи много повече месо! Вие сте за изгнание на безлюден остров! Невероятни глупости! Храна е менте (цялата), парите и хората - ги няма!А вие - ***, пишете невероятни глупости! Това е нарастване на разходите, а не на доходите!!!
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не сме забогатели. Оядохме се. Навремето по Великден се ядяха яйца и козунаци, а агнешко се ядеше по Гергьовден. Сега стана задължително агнешко на Великден. Това е много вредно смесване на храни, при това - в големи количества.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, купуват много богатите.Като вица с кисело зеле и свинско.Ние ядем зелето, те-свинското.
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера пекох пилешки пръжоли на барбекюто. Толкова вода изтече от тях, че угасиха въглените. Та се питам тези пилета да не ги отглеждат в реката! Че рибата по-малко вода пуска.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който разбира малко от икономика и икономическа политика, много добре ще разбере новина от този тип! Сметките не са толкова прости! По изчисления излиза, че сме забогатели, но това е далеч от реалността! Защо не пуснат една новина за тока? С колко % се е вдигнал за 10г? Има много неща които могат да се приложат в условията на криза, но при нас първо че ужасно много крадат държавни пари, втори че повечето ни стока е внос! Демек от цялата работа печелят тези които крадат и чуждите производители!
65
3
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
До Анонимен 75Тези ги разправяй на някое дете или питай баба си дали е било така...
64
3
 
9
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
Голям виц каза! Стоели на тъмно, защото нямало ток, а гледали телевизия! А тези агенти са отвели баща ти , защото е крадял ток от светофара.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не бяха санкциите на Русия, тук нямаше да има месо от цяла Европа. И заради свръхпредлагането цените останаха ниски.
62
2
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Не знаех, че купуването и яденето на месо е признак за висок стандарт.Напротив, месото трябва да се яде колкото се може по-рядко. Други са здравословните храхи, а и са по-скъпи.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са просто едни икономически статистики и нищо повече! Обикновенния човек който едвам свързва двата края не го интересува нито колко е покупателната способност на глава от населението! Интересува го колко пари взима и дали ще е на работа утре или другия медец! Писна ми от "новини" които ни убеждават колко сме "добре" и как икономиката ни се "развива"!!!
60
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Аз всеки ден си купувам баничка -хм -и ползвам градският транспорт- да! дори и кафе си купувам - значи съм много богат -а аз не знаех -- брей ццц- ами и телевизор имам - даже подминавам с усмивка магазините за дрехи втора употреба -защото там разни богаташи се блъскат за да си купят дрехи за 35 лв на кг -- а аз просто подържам форма за да не си купувам други)) Явно сме много богати ама не сме го разбрали- АМИ ДА - ние купуваме най хубавите стари коли. дрехи от Европа- дори и старата им храна !!