Забраната на бурките – политическа пропаганда?

Културолог: Да извадим религиозния проблем от този на сигурността
4 май 2016 11:52,
63
Забраната на бурките – политическа пропаганда?
Снимка: Архив Reuters

"Цялата тази забрана за бурките е огромна глупост. Това е политическа пропаганда на една партия у нас, която се нарича патриотична", каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR културологът Ивайло Дичев.

"В България има двадесет и няколко жени, които носят това нещо в Пазарджик, в Пловдив няма нито една такава", настоя той. "Нужна ни е една проста наредба за това хората да бъдат идентифицирани на улицата", смята Дичев.

Още по темата

Арабистът професор Владимир Чуков пък разясни кои са типовете покривала, които жените използват в нашия край на света.

"Българската дума за бурка е фередже", каза той и поясни, че при бурката, която е "тотална изолация", жените дори носят ръкавици. Има и никаб - виждат се само очите. Чадор или чадрия - цялото лице и ръцете се виждат. Забрадка или хиджаб покрива само главата", каза арабистът и подчерта, че не трябва да бъркаме забрадка с фередже.

"Това е един много сериозен дебат", посочи Чуков. "Докъде, по какъв начин подобно нещо трябва да бъде позволено? Ако погледнете, в целия мюсюлмански свят има разлики. В една съседна Турция например много зависи от управлението", посочи той.

"Трябва да различаваме политическата пропаганда от решаването на проблема", заяви Дичев.

"В момента сме в режим на политическа пропаганда, непрекъснато се говори само за това. Първо трябва да извадим културния и религиозен проблем от проблема на сигурността", категоричен бе културологът.

В отговор на въпрос до какво ще доведе забраната Дичев даде пример с Франция и това, че там е въведен този закон и в момента повече жени носят никаби, "защото този символ, който не е религиозен, а е символ на скромността на жената, стана знаме".

"Има страшно много жени психопатки, които се скриват зад това нещо, защото не искат да ги виждат", посочи Дичев. "Има някои хора, които искат да бъдат интересни", настоя той.

"Според мен прецедентът е ромската махала в Пазарджик", каза Чуков. "През 1993-та година там се появиха за пръв път подобен тип атрибути. Тогава имаше една организация - Халифат. Ромите бяха последователи на Метин Каплан, тъй наречения халиф от Кьолн, който Турция издирваше за тероризъм. Това си беше чисто зарибяване, сега ромите, които са в тази махала, обикновено отиват да правят гастарбайтерство в Кьолн. Те си имат просто старите канали", разказа арабистът.

"Тогава се появиха за пръв път бурките, мъжете носеха чалми, пуснаха си бради, тогава се развяваше зеленото знаме на халифата. Прибраха Каплан и станаха протестанти. На този Ахмед Муса предишното му име е Иван Клочак", допълни Чуков.

"Става въпрос за една определена прослойка от населението, те трябва да имат много ясна идентификация пред органите на реда. Не може да се криеш, не може да си част от нещо друго", категоричен бе той.

Ивайло Дичев пък заяви, че трябва да се започне от това какъв е проблемът, има ли такъв изобщо и той сериозен ли е?

"20 жени проблем ли са за България? Тези жени слагат ли си бомби, гърмят ли се, колко терористични акта имаме в страната?", попита той и допълни: "Виждаме, че тази работа не е чак толкова сериозна и може да се реши лесно с няколко мерки".

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно е, че покрай новоизлюпените мюсюлмани, до снощи протестантки, ще страдаме нинджите :(Шегата на страна, ще дойде един светъл ден за човечеството, в който ще бъде забранен исляма, както бяха забранени почти навсякъде нацизма и болшевизма.Сега мюслитата са твърде много, но така се н**ират с атентати и омраза, която проповядват, че скоро всички останали ще ги ненавиждат и ще ги изолират.Процесът е започнал и е необратим.Аман от *** идеи и експерименти с човечеството.
18
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 7 години
Въпросният културно нямаше да има възможността да упражнява тази невероятна професия ако бяхме част от турция?!? Дори в Турция феновете и бурките все още са забранени от Ататюрк. Този талибан да си е е *** ата безродна предателска
17
10
 
3
 
! Отговори
правило преди 7 години
Носенето на бурки би трябвало да е позволено в случай, че нямаш други дрехи и обувки по тялото си.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам закриване на джамиите и спестените пари да отиват за лечение на болни хора.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е светска държава и бурките трябва да бъдат забранени, както и радикалния ислям, който се насажда в главите на необразовани роми и деградати.ТОЧКА.ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ВАЖНИТЕ ТЕМИ - ГЕРБЕРИТЕ ИСКАТ ДА НАЦИОНАЛИЗИРАТ ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, ДЪРПАТ МИЛИАРДИ НОВИ ЗАЕМИ, В СЪГЛАШЕНИЕ СА С РУСКАТА ДПС И ТУРСКАТА ДОСТ....НОВИЯ САРАЙ НА ДОГАН И КРАДЕНЕТО ПО МОРЕТО С ПОМОЩТА НА ВИСШИ АДМИНИСТРАТОРИ И КМЕТОВЕ.Има по важни неща от бурките в момента.
14
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9, бурката също е предпазно облекло! Предпазва жените от това чужди мъже да ги пожелаят, изнасилят и т.н.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквам реклама по БТВЕвтини бурки само за 9.99
12
3
 
17
 
! Отговори
+ преди 7 години
Въпросът е принципен - днес позволяваш бурка, утре нелегална джамия в трафопоста до вас, след месец се оказва, че си станал чужденец насред арабски катун.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм виждал наживо жени с бурки. Явно са само на определени места.
10
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7, Саудистка Арабия е радикална диктатура, но в 90% от мюсюлманските държави няма проблем да ходиш облечен както си искаш. Отиди на някой плаж в Дубай, Малйзия или Индонезия и ще видиш стотици хиляди туриски по бикини!В Европа и Българи уж се хвалим, че сме свободни държави.
9
4
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Мотористите и пожарникарите носят предпазно облекло, за да не получат наранявания, бурката няма такава функция, така че сравнението ти е нелепо. Лекарите носят маски, за да не замърсят пациента с бактерии или болести, с което да му усложнят лечението, военните носят маски защото това им е професионалното облекло, когато са цивилни не ходят маскирани. Може ли да си толкова *** ми е въпроса?
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на хелоуин ще може ли да носим бурки
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да се облича в бурка да отиде в Саудитска Арабия. А ако там ако се облече в минижуп, ще бъде обезглавена на мига!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог е любовРелигиите са в основата на световните конфликти
5
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На лекарите, зъболекарите, пожарникарите, войниците и т.н. също трябва да им се забрани ползването на маски и противогази, защото това пречи на идентифицирането им! Утре може някой терорист да се облече като пожарникар или моторист! Какво ще правим тогава?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Цялата тази забрана за бурките е огромна глупост."Опитите да се налага носенето на бурка в християнска светска държава е най-голямата глупост. Бурки се носят в арабските държави, България не е арабска държава, а мнозинството от българските мюсюлмани не са араби. Много правилно се въвежда забраната за бурки още в зародиш, защото ако го отлагаме, после ще е късно.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази идея за бурките е комплексарска. Значи мюсюлманите карат жените им да носят бурки, за да не ги харесат другите мъже.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има едно видео: жени с бурки ядат спагети. Та това хранене повече прилича на обяда на някой пеликан, който сипва всичко в гушата си.
1
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се забранят каските за мотористи, маските на карнавалите, скиорските маски за лице и т.н. на публични места, защото тези които ги носят не могат да се идентифицират. Който иска да си носи каската за мотор или скиорската маска вкъщи! :)