Деца под 3 години – без море, опасно е!

Дерматолози съветват да купувате слънцезащитни кремове от аптека
11
Деца под 3 години – без море, опасно е!
Снимка: архив, БулФото

Децата под 3-годишна възраст да не се водят на море, за да не се излагат на пряка слънчева светлина, да се предпазят от чревни или дихателни инфекции.

Това посъветваха дерматолози от различни болници на пресконференция. Преди години съветът е бил да не се водят децата на море преди навършване на 5-годишна възраст.

Хроничното слънчево изгаряне на кожата крие сериозен риск от развиване на меланом, каза дерматологът проф. Николай Цанков, цитиран от БТА. Фотозащитните кремове и лосиони трябва да се нанасят върху тялото 15-30 минути преди директното излагане на слънце, каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

По думите й къпещите се в морето трябва да нанасят защитен слой след всяко къпане, а тези, които не влизат във водата - през 2 часа. Количеството защитен крем трябва да е около 35 мл.

Възрастните хора да не ползват фотозащитна детска козметика, която е съобразена със спецификата на детската кожа, интензивността на изпотяването й и др. фактори, съветват още специалистите. Дерматолозите са категорични в мнението си, че фотозащитната козметика трябва да се купува само от аптека.

За синтезиране на витамин Д е достатъчно два пъти седмично краката от коляното надолу и ръцете от лактите до китките да се излагат незащитени на слънце, но за не повече от 5-30 минути, в зависимост от цвета на кожата, обясни доц. Казанджиева.

На 13 май дерматолози в различни градове ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията "Евромеланома".

Подробна информация за лекарите, работното време и записването за безплатните прегледи ще бъде публикувана днес на интернет страницата на Българското дерматологично дружество и на www.derma.bg.

На 2 юни, в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора ще бъде организирана подобна кампания и за родители и деца, чиято цел е ранна профилактика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: дерматолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"два пъти седмично краката от коляното надолу и ръцете от лактите до китките да се излагат незащитени на слънце, но за не повече от 5-30 минути"Вие нормални ли, сте бе ?!? Проблемът е изключително мръсната вода. Слънцето е много по-слабо от южните страни. Там какво да правят?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5Е то преди 60 години е било друго морето сигурно. Сега не става - мръсотии и зарази всякакви.Става дума за нашето море.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА НЕ Я КЪПЕШ В МРЪСНАТА ВОДА, НАЛИ?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водя си детето от бебенце на плаж по цяло лято. Но я водя след 18:00. Не се налага да ползвам слънцезащитни кремове, нито чадър.
4
4
 
9
 
! Отговори
яз преди 7 години
Пълни простотий Никакъв проблем да се пекат на море 1-2 годишни деца Стига всичко да е в норма От 1 годишен всяка година съм воден на море и зимата бях здрав
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тр.на конспирациитеЗащото хората и растенията са един и същи органиъм?! Между другото компютъра, от който пишеш също е токсичен така че си взимай невежеството и отивай да живееш в пещера за по-сигурно...
2
6
 
15
 
! Отговори
тр.на конспирациите преди 7 години
Най-важно е да си осмислите живота си като нищо не купувате от аптеките!Дори и с памперсите внимавайте ,че им слагат токсични вещества.Зенитните същества се издържали милиард години еволюция със слънцето значи всичко е ок!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на българското море и 18 годишните са изложени на същите рискове