Пробив: Телефон 112 и за хора с увреждания

Промяната ще улесни около 100 000 български граждани
12 май 2016 15:14,
5
Пробив: Телефон 112 и за хора с увреждания
Снимка: Reuters

Парламентът прие промяна в закона за телефона за спешни повиквания 112, с която се дава възможност и хора със слухови и говорни проблеми да подават сигнали. 

Предложението бе внесено от БСП и месеци наред не успяваше да намери място в дневния ред на депутатите. В крайна сметка обаче от ГЕРБ проявиха разбиране и не само включиха предложението в програмата, но и го подкрепиха. 

До шест месеца МВР и мобилните оператори ще уточнят формата, под която ще стават повикванията. Най-вероятно това ще става чрез sms и видеоповиквания, които ще се приемат от хора, владеещ жестонимичния език. 

Промяната ще улесни около 100 000 български граждани със слухови и говорни промени.

"Опитът на други страни в тази област е показателен. В някои страни е създаден номер, различен от 112, на който да се изпращат кратки текстови съобщения. В голям брой от тях, включително Естония, Швеция, Дания, Великобритания и Франция, са предприети конкретни действия за осигуряването на достъп до услуги за спешна помощ за ползватели с увреден слух", пишат в мотивите си вносителите.

Те уточняват, че във Франция например е създаден допълнителен номер 114, а във Великобритания 999.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко милиона ще налапат от далаверата?
4
0
 
1
 
! Отговори
до 3-ти преди 7 години
Ето как са поправили софтуера.Аз пък се чудех как са успяли толкова бързо-само за две седмици!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли,че всички имащи достъп до информация от 112 са подписали декларация за мълчание????Може би ви звучи нелепо,но е факт.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То лошо няма, даже напротив. Обаче да не забравяме в коя държава сме все пак, а това означава да вкарат и тези хора в нервна криза от чакане...
1
0
 
5
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Точно преди ДВЕ СЕДМИЦИ плакаха за провален софтуер за обикновените повиквания на 112 - сега се изсилиха да приемат и тая чудесия . . . ? ? ? ! ! ! ! !