Жилища стават "мравуняци" - пълнят се с фантоми

Чиновниците били с вързани ръце заради заварено положение
13 май 2016 07:00, Елка Василева
19
Жилища стават "мравуняци" - пълнят се с фантоми
Снимка: архив, Булфото

Дупка в Закона за гражданската регистрация оставя фиктивни адресни регистрации да пълнят списъците с населението, а собственици да делят дома си с непознати, макар и само на книга.

Въпреки че от юли миналата година действа поправка, която по принцип дава възможност за служебно отписване от регистрите по сигнал на собственика или по инициатива на кмета, такова на практика трудно се извършва, да не кажем, че се оказва почти невъзможно, пише "Монитор".

Столичанин например дели жилището си по документи със седем евреи, напуснали България още през 40-те години на миналия век. Въпреки желанието си да се отърве от мнимите си съквартиранти, решение на казуса няма. За куриозния случай съобщава омбудсманът Мая Манолова в доклада за дейността на институцията през миналата година.

Човекът потърсил съдействие от обществения защитник, след като останал недоволен от местната администрация. Той писал заявление до кмета на район "Възраждане“, че на адреса на собственото му жилище са регистрирани лица, които не живеят там и той не познава. В отговор обаче бил информиран, че не може да му се предоставят конкретни данни за тези лица, както и че няма правна възможност за служебно заличаване на адресната им регистрация. Последвалата проверка показала, че неговият адрес е бил посочен от въпросните евреи след 1990 г. в рамките на процедурата по установяване на наличие на българско гражданство. Адресната им регистрация е била извършена при спазване на действащите тогава изисквания и макар да не живеят там, не могат да бъдат отписани. Случаят останал без последствие, тъй като сигналът бил подаден преди юли миналата година, когато бе разписана поне възможността за служебно заличаване.

Друг куриозен случай, стигнал до омбудсмана, е за столичанин, който искал да регистрира свои близки в дома си, но му било отказано, защото се оказало, че на адреса вече е пълно с хора. В закона действа лимит на броя лица, които могат да се регистрират на квадратен метър жилище, според това дали са родственици или не. В случая летвата била надхвърлена, без собственикът да знае за подобен брой регистрирани лица на своя адрес.

Практиката показва, че най-голям брой лица, регистрирани на един адрес, има в общежития за студенти, ученици или бежанци.

Общо 175 лица пък са вписани на улица „Ивайло“ №12 в Кюстендил. Репортер на място не можа да открие никой на посочения адрес, но бройката е определено завидна. „Вземаме постоянно мерки при подобни случаи и се извършват проверки“, увериха от местната администрация, но без да съобщават за заличени регистрации.

В ромските гета също е пълно с множество лица на един адрес. При премахването на незаконно издигнати постройки миналата година в варненския квартал „Максуда“ стана ясно, че на един адрес там е имало регистрирани и по 80 души.

Граждани, от една страна, водят битка с администрацията, за да отпишат от своите адреси хора, които никога не са виждали или пък са отдавна изгонени наематели. От друга страна пък, и при желание, общински администрации се оказват с вързани с ръце, тъй като юристите им са категорични, че няма процедура, по която може да бъде направено служебно заличаване на лицата в заварено положение – т.е. регистрирани по реда на старите законови текстове, действали преди изменението.

Такъв се оказва масовият случай в София например, където има близо 300 „мравуняка“ - т.е. адреси, на които са регистрирани повече от 10 души.

От справка, предоставена на Агенция „Монитор“ от Столична община, става ясно, че точният брой на адресите е 293. В множеството от случаите обаче ставало въпрос за заварени регистрации по отменените вече законови текстове, които действаха до 2011 г. и даваха възможност хора да се вписват адресно в общината дори без знанието на собственика.

В „мравуняци“ се превръщат и апартаменти, в които са се регистрирали чужденци в процедура за получаване на българско гражданство.

В същото време, докато в някои случаи чиновниците се оказват с вързани ръце заради закона, то другаде - най вече в по-малките общини, има и кметове, които пречат на изчистването на мъртвите души и фиктивните адресни регистрации, обясни пред „Монитор“ шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Ставало въпрос за места, в които такива неразбории в списъците могат да помогнат на кмета да запази поста си по време на избори.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Милите преди 4 години
Цветът на нацията-240 народни избраници не могат(или на искат?)с години да променят
закона за гражданската регистрация!
Логично.Ако беше за личните им интереси,100 пъти да са го променили!
Сбърках! Разбира се,че е за лични(но и партийни)интереси.Докарват си електорат от
Дирин-Дишково.Лични интереси-да бъдеш или да не бъдеш(не Хамлет, а)депутат.Ако
трябва ще направят и подводен град.Важно е да си във властта,че тя е сладка и доходна!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиновниците им са вързани ръцете, когато се отнася за електората на ДуПеСе. Ако става въпрос да съборят къщата на някое възрастно българско семейство са първи!
6
0
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
„Вземаме постоянно мерки при подобни случаи и се извършват проверки“....избухвам в смях, когато бг администрации и служби вземат ''постоянно мерки'' :)
5
1
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Първенци сме по това да правим от мухата -слон. Като не знаят как да решат въпроса да се огледат как е по другите държави , а те ти разправят как някаква тривиалност е нерешим проблем.
Ама заплатата не я отказват.
4
1
 
11
 
! Отговори
NoWay преди 4 години
А в същото време голяма част от наемодателите не желаят да окажат дължимото по закон съдействие на наемателите си, за да могат последните да сменят настоящия си адрес.Така че от едната крайност - свободно регистриране на всеки, в момента преминахме в другата - молби към св. Наемодател да благоволи да се яви с наемателя в общината.
3
0
 
12
 
! Отговори
художника преди 4 години
А тия, които са починали и те ли вечно ще се водят на адреса или ги заличават служебно???
Ето ви един казус за БЕЗСМЪРТИЕ :-)
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полезна информация за мен. Аз съм един от тези хора. Дойдох да уча в бг, останах на работа, получих гражданство, но като постоянен адрес ми е предишна квартира. Собственика не знае, че съм се писал на неговия адрес. Сега съм на друга квартира, където хазяина не иска да плаща данък, пък какво остава да дойде в общината за да си сменя адреса. Но нямам собствено жилище, тогава какъв адрес да имам?
1
18
 
10
 
! Отговори
Wrx преди 4 години
Марш селтаците от софия