Дъждът унищожи родния зарзават, идва лош - вносен

80% от черешите в Кюстендил са измръзнали, сеят доматите по-късно
15 май 2016 14:09,
27
Дъждът унищожи родния зарзават, идва лош - вносен
Снимка: Булфото, архив

Тази година ще ядем предимно вносни зеленчуци, алармират фермерите в цялата страна за Нова тв. Проливните дъждове и градушките от последните седмици са оказали неблагоприятно влияние върху продукцията на земеделските стопани в цяла България. Лошото време е унищожило реколтите както на овощарите, така и на зеленчукопроизводителите.

В Кюстендилско сезонът на черешите е пред провал, а производителите пред фалит. Над 80% от дръвчета са измръзнали. От Института по земеделие в Кюстендил са притеснени. Черешовата градина на България е напълно попарена от студа.

Неизменно лошата реколта рязко покачи цената на плодовете. В момента килограм череши се търгува между 4 и 8 лева. Висока ще бъде и цената на едро, след като започне изкупната кампания в района.

В Пловдивско и Пазарджишко проливните дъждове са забавили сеитбата на домати и краставици на открито. Затова българските зеленчуци ще се появят на пазара едва в средата на лятото. Реколтата обаче ще е поне три пъти по-малка.

Дефицитът на българска стока се покрива на пазара от внос със съмнително качество, твърдят родните производители. Като компенсация за загубите тази година зеленчукопроизводителите ще получат със 70 % по-високи субсидии за декар обработваема площ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
само едно забравяте драги ми читатели и коментатори - лесно е да си седиш в апартаментчето и да хулиш и да чакаш всичко на готово! ако може пред вратата да дойде и да е най-хубавото! да не се излагаме и да помислим също че онези на юг както и навсякъде - големите производители ги пръскат продуктите си със страшни химии за да бъдат еднакви - каквито ги купуват големите вериги магазини! ние да - имаме си 4-те сезона и тези химиии не са нужни - само малко грижа! малко желание! стига с тази завист
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В селата живеят само възрастни хора.Всички млади избягаха в големите градове,защото селско стопанство без пари не става.Така че вместо да се пишат небивалици,направете така че селата и труда там да стане привлекателен.Но този който е работил тази работа никога няма да е започне отново!А и селата са ни на светлинни години изостанали.Няма дори автобуси за придвижване от едно до друго място,дори и до града!
19
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
мен ме е яд защото това е целенасочено а и уж се харчат някакви пари за ракети против такива дъждове и градушки - ама само около наш град мил за да не натрошат скъпите автомобили на големите крадци!
18
1
 
3
 
! Отговори
пазарна икономика преди 7 години
Това е като чалгаджийките , като я забравят и пуска PR -а в действие. Като дойде време да се ядат плодове и: Хоп!!! нещо става и цените трява да се вдигнат
17
1
 
1
 
! Отговори
веднага преди 7 години
До БастунаДа,може да седнеш на нечий *** и да накараш некой да те завърти за да влезеш в час и да ти се изяснят нещата!
16
6
 
3
 
! Отговори
Бастуна преди 7 години
Значи това са неестествени думи за западните зеленчуко производители . Знаете ли защо ? Там всичко се предпазва и се покрива с мрежи и покривала разни . Наистина струва пари но за сметка на това продукцията ще се предпази . Стига с този изток хайде да отидем малко и на запад . Много съм работил на "лошите" западняци ,стрнното е ,че никога не съм ходил в Русия , и не съм и работил ,колко ли ще им е надника с последната обезценка .Моля се на русофилчетата да ми подскажат , нали са в час с нещата !
15
3
 
11
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Ами то на нашето селско стопанство му пречат и 4-те годишни времена
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на Горнобански път огромната площ парници изцяло се разруши... Така се прави пазарно стопанство, така се либерализира икономика, така се богатеят недоклепани български продажни икономисти и философи, и паразитират псевдоинститутчета, обслужват продажната пасмина от бивши комунистически функционери, поръчали и изпълняващи плана на проскубляците "Ран и Ът", които ако ги срещнеш на улицата, просто ще се отдръпнеш, а ние ги взехме и им платихме да ни научат как да си убием икономиката и хляба.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателДа, и черешови дръвчета мръзнат при 0 градуса. Очевидно някак трябва да се обясни вероятно повишаване на цените по примера на СО с например 160 %. "Търсете българското"! Като че ли вече 20-25 години ядем нещо друго освен изостаналите петъчни продукти от борсите на комшиите на югоизток и особено на юг.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тази поръчкова статия не хваща декиш. Пуснаха черешите по 10-12 лева за кг. и вече обясняват как вали. Така е в другите държави въобще не вали , ама си имат всичко , а ние само далавери и лъжи .
11
0
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Изглежда дъжд вали и пада град само в България....
10
5
 
16
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Ама стига сте писали глупости. Вие като поговрката с шопа - , че от Витоша по- високо нема и от искъра по- дълбоко нема. Та сега и от кюстендилски череши по- хубаво нема. Глупости. Изкарахте , че 7 милиарда хора по света ядат по- лоши плодове и само в България са единствените хубави. Напротив - нищо българско не трябва да се взима. Доказано е милион пъти.
9
4
 
20
 
! Отговори
lol преди 7 години
Щом на мързеливуя грък с 2те хиляди евро заплата му е по-евтино да произвежда и да изнася прдукция за "богаташите" от чалгостан не искам да знам какво ниво на мързел и простотия сме достигнали тук!!! И да ще си купя узрели гръцки череши на 4 лв. а не български зеленяш на 8 от "унищожената" (от лакомия и мързел) продукция!!!
8
2
 
7
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Както винаги юруш на турските домати
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ.не е имало собствен зарзават.Умишлено бе унищожено всичко за да се внася отвън и да печелят вносителите.
6
3
 
33
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Всяка година все нещо унищожава нашия зарзават...ако не е дъжда ще е сушата, ако не е сушата ще е жегата, ако не е жегата ще са вредителитеако не са вредителите ще са сланите.,..Всяка година производителите реват, че продукцията унищоженаи всяка година все повече зарзават произвеждати всяка година магазините все по-пълни със стокаи всяка година все повече неизядена продукция изхвърлят..........това вече стана банално
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По- богат избор на плодове и зеленчуци и по-евтини от тазгодишните -никога не е имало.Комшиите да са живи и здрави!На нас все нещо ни пречи!Ако не са турските зеленчуци, цените на нашите ще са поне два пъти по-високи.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо, ще се подхранваме с омраза към Русия за сметка на това.
3
7
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Добър ден на колегите и редакцията,а сега по темата:В този свят има нещо,което се нарича застраховане.Всяка година обаче земеделски производител не застрахова ,а знае само да *** и да краде и да надува цените.Почва да се вайка пролетта,за да подготви почвата да стриже и той кожи от хората.реколтите все по-малко,а пикапите все по-големи.Как става това?И да завърша, при застраховане на продукцията срещу евентуални природни бедствия-държавата покрива 60% от сумата на застраховката.Приятен ден!!
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яжте си ги тези череши по 8 лева килото. Аз си пазарУвам в Македония на 80 ст черешки за кило. Като имате предвид че цената е такава само в началото след това падат до 40 стотинки.