Работата без трудов договор вече ще е законна

Това е нонсенс, контрират от социалното министерство
15 май 2016 08:55,
39
Работата без трудов договор вече ще е законна
Снимка: Булфото, архив

Работата без сключен трудов договор ще е законна в селското стопанство. Това ще стане възможно след приемането на промени в Кодекса на труда, предложени от депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, Живко Мартинов, Георги Андонов, Румен Желев, Румен Христов и Никола Хаджийски от Реформаторския блок, Румен Йончев от БДЦ и Иван Станков от АБВ.

Сключването на трудов договор да може да става до 14 дни след като трудът вече е положен, предвижда поправка в чл. 114а. Изключението важи само за еднодневните трудови договори, пише 24 часа.

Според експерти от социалното министерство, които са работили по въвеждането на еднодневните договори в екипа на подалия оставка вицепремиер Ивайло Калфин, този текст е нонсенс. Той не е бил съгласуван предварително със социалното министерство и щял да направи невъзможен контрола дали работниците по нивите са законно наети.

"Този текст отваря реално вратата за работа без сключени договори", коментира и шефът на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

Досега еднодневните договори се сключват задължително сутринта, преди да започне работа на полето, и важат за осем работни часа. Осигуровките и данъците върху тях се предплащат в НАП, а след това формулярите се получават от Главната инспекция по труда.

От началото на годината до 14 май в ГИТ бяха регистрирани над 44 хил. трудови договора. Това е повече от половината от регистрираните през миналата година еднодневни трудови договори. Над 20 хил. от разрешените до момента еднодневни договори са за маслодайни рози, показват данните на ГИТ.

От 1 юни трудовите инспектори започват засилени проверки по полетата за наличие на сключени трудови договори с работниците, съобщиха от Главната инспекция по труда в събота. През миналата година в селското стопанство са установени над 10 хил. нарушения, като в 122 случая е липсвал трудов договор на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
По-голяма глупост не бях чел скоро.Тотален абсурд,достоен за така наречената държава България.Едва ли е обаче е предел за възможностите и.
31
0
 
0
 
! Отговори
Offshor north wind преди 7 години
Oh, kef!:-)
30
0
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Иво Сиромахов е напълно прав !! Че не могат --хубаво ,не могат !/" Кухи ***" 26/ Защо не искат? И до кога така? Четвърт век отмина - ни срама , ни перде!! Вземат си заплатите, каквото откраднат /викат му "бонус"/, никаква отговорност от никого за нищо. Добре, че предупреждават от кога рушветчиите тръгват на проверки...От една държава,в която само самата дума РАБОТНИК е гнусна и неприемлива, какво свястно може да очакваш....? Да, синдикати,социални служби...администрация бол....
29
0
 
4
 
! Отговори
Главчо преди 7 години
Двата щъркела на снимката имат ли трудови договори.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние одавна сме без трудови договори.
27
0
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Кои ли закон в *** се спазва ! Работата в България отдавна е единствено законно гарантирана и нищо друго ! Законна но безплатна ! Младите затова бягат ! Арабите минамащи през България също ! Тук е затвор на доизживяване !Работодатели мутри от различни партии и - роби работници, работещи за по-малки заплати от такива които да им позволят да оживеят!
26
0
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Браво на ***!Изтрил ми е коментара за братята роми дето не плащат данъци.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следваща стъпка - узаконяване на неплащането на данъци! И без това ми се свиди да давам пари на държавата
24
1
 
17
 
! Отговори
Кухи лейки преди 7 години
Като не могат да измислят свестни закони, толкова ли им е трудно да копират тези на развитите държави. Вижте една Дания, Норвегия, Швеция....
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТ
22
1
 
21
 
! Отговори
Пародия на държава! преди 7 години
Честито на робовладелците! Работата на черно вече е законна! Да го духат бедните! Да живее мафията! После политиците ще плачат, че няма пари в хазната, за да увеличат пенсиите!
21
1
 
16
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Че те и сега си бачкат на черно... Сега просто ги озаконихте! И защо пишат от кога ще почват проверките? За да подготвим "работодателите" ли? Да приготвят дебела пачка, че като минат на проверка трябва да се черпи!!! То цяла България се осигурява на мин заплата, а взима 2-3 пъти повече в плик, те проверки по къра ще пускат... България е богата държава, но парите не идват в нашия джоб...
20
1
 
14
 
! Отговори
Това е преди 7 години
територия на неравноправното третиране на населението. За едни важат хиляди условия, за други не. Това не е държава. Вместо да се помогне на определени отрасли да спазват общото законодателство, се пише законодателство за определени отрасли. Неграмотни *** си избираме в парламента...изобщо вносители да се похвалят къде смятат да изхарчат парите от лобистката поправка!
19
2
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Звездичките от *** да се четат роми.
18
0
 
20
 
! Отговори
PD преди 7 години
Не е логичн,о в съвременния информационен бум, да няма разумен начин, преди началото на работния ден всички участници да бъдат регистрирани. Проблема иде от безумните претенции на номенклатурите, с които си придават важност колко много работят и са полезни на държавата. А засуканото законотворчество, цели да даде на другата гилдия хляб, така щото, от сумите които крадат работодателите от държавата, да има и за тях. А иначе се наричат прависти
17
1
 
28
 
! Отговори
Ади бе преди 7 години
До 15Че то по-добре да закрием държавата България.П.П.Ще я кръстим : Крадландия
16
2
 
26
 
! Отговори
7 преди 7 години
Единственото, което тревожи ония кърлeжи и *** от социалното министерство е, че няма да могат да изнудват хората за глоби и рушвети, така или иначе за работника не ги е грижа изобщо - цялата администрация е един ***
15
2
 
33
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Само като се спра на факта:1. Бойко Борисав - комунист2. Цецка - комунист3. Цецу - комунист4. Миков - комунист5. Първанов - комунист6.7. БКП в атака. На всички комунисти им лъснаха озверелите, кръв капещи муцуни.Комунистите се наиграха на комунизъм и сега са бизнесмени. А каква партийка са си сформирали сега и как се наричат, е поредното мошеничество. Всички са се роили от БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Чакай народе, от комунист справедливост?????
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като всеки държавен закон е крадлив и извършва рекет над българското население , по дабре да се работи без договор, защото работа има, хората бягат а държавниците не произвеждат нищо.
13
0
 
15
 
! Отговори
Работяга преди 7 години
Тия в НС, трябва с оптиката да ги изпратим. Иначе, те нас!