Българин да се наричам... Църквата в Добърско

Вижте един от най-забележителните български храмове
16 май 2016 11:30, Екип на Dnes.bg
18
Българин да се наричам... Църквата в Добърско
Снимка: Dnes.bg

В началото на април Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria ON AIR, стартира свой специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България - тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Още по темата

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А след него видяхте и уникалната Тракийска гробница в Казанлък. В третата седмица от нашия проект пък ви показахме един по-малко познат, но много величествен монумент - паметникът на Апостола на българската свобода – Васил Левски в Буново.

Днес е време да ви представим един уникален християнски храм, намиращ се в китното селце Добърско - старата църква "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". И ако пътувате за почивка в Банско или Разлог, то непременно трябва да се отбиете и до църквата. Според историческите сведения до издигането на Банско през края на XVIII век, Добърско е бил икономически водещо селище в Разложката котловина.

Но да се върнем към темата ни днес - храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Той е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан през 1614 година от будни и заможни жители на селището. Всъщност, храмът не е особено голям по размери и според изискванията по време на робството не се е отличавал много от останалите сгради. Но вътре храмът е уникален и това може да го потвърди всеки, който се е докоснал до него. Необичайните похвати, използвани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Исус Христос в... космически кораб.

Църквата е реставрирана през 1975 г., като са отстранени само наслагванията върху стенописите, без да са използвани бои. В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита. Точно стенописите и автентичната архитектура причисляват храма към най-ценните образци на българското изкуство и не случайно днес църквата е част от културното наследство, което е под защитата на ЮНЕСКО. Вижте я в следващото видео.

И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но и доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Медо преди 7 години
Това е и църквата с най-много на брой изографисани жени-светици. Определено си заслужава да се види.
14
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До заинтересованХрама се стопанисва от НИМ, но собствеността е прехвърлена незаконно - в момента се водят съдебни дела за връщането му на законния собственик - така като трябва да бъде.
13
0
 
2
 
! Отговори
заинтересован преди 7 години
Чия собственост е тази църква? Много се спекулира с това защо не се реставрират паметници на културата и интересни монументи, но често разковничето е в собствеността. В същия дух мога да кажа, че църквата Седмочиследници в София запада и вече вместо прозорци е сложен долен шперплат, че бях на кафе в стара къща по ул. Шишман, паметник на културата, понастоящем One more bar...
12
1
 
14
 
! Отговори
traveler преди 7 години
Бях там миналото лято и мястото е чудно. Селцето е заобиколено от красиви планини и се усеща положителна енергия навсякъде. Храмът наистина трябва да се посети, уникален е. Наоколо има много добри къщи за гости също. Ако искате да избягате от стреса и шума, идете непременно.
11
1
 
22
 
! Отговори
££ преди 7 години
Църквата в Добърско е страхотно място наистина!Смята се ,че самоиловите воиски са минали от там след ослепяването им.Хванала ги зимна буря и така те останали там в Добърско .В селото до скоро имало хор на незрящи хора, за който се счита ,че есвормиран именно след като войните на Самуил започнали да пребивават там.Определено смятам ,че си заслужава да се посети!!
10
2
 
17
 
! Отговори
lawyer_21 преди 7 години
Аман от нещастни мрънкачи като 7.Иначе аз организирам екскурзия другия месец до там. Да отидем с приятели да я разгледаме църквата.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате автентична църква - в град Трявна има църква, строена преди близо 800 години, една от малкото, преживели османското иго, тъй като тревненци са се борели и не са допуснали османлии в Трявна 5 века подред.
8
3
 
1
 
! Отговори
Aloe vera преди 7 години
O, chernata madona e tam?!:-)
7
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРАМ и ПОЗОР е да се наричам Българин.....националните ни предатели докараха народа до глад и мизерия която не е било и през Турското съжителство.......
6
0
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
що ти какво си очаквал да видиш - парк за развлечения ли..? тя тая работа с културата не е за всеки
5
0
 
22
 
! Отговори
Стоян Генов преди 7 години
Според легендата с водата от аязмото са мили лицата си ослепените Самуилови воини.
4
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях преди 2 месеца там и да съм откровен, нищо чак толкова забележително не видях.
3
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Църквата наистина е уникална, но Като цяло статията не е коректна - както писах Храма не е в списъка на ЮНЕСКО и не само това - Банско никога не е било икономически водещо селище в Разложката котловина - тя за това е "Разложка", а и при изграждане на дренажа на храма аязмото с лековита вода е пресъхнало...
2
1
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Само дето все още не е в ЮНЕСКО...
1
1
 
27
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Наистина е голяма работа тоя храм - нито един от стенописите не е реставриран, поради уникалната вентилационна система. Отделно, дето Христос възкръсва в нещо като ракета на един от тях