Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша

През месеците юли и август на Балканите ще е като в тропиците
16 май 2016 14:00,
52
Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша
Снимка: архив Reuters

Тропически жеги ни чакат през юли и август, а температурните рекорди ще продължат чак до ноември.
Този април е бил най-топлият в историята, съобщиха от НАСА. Според синоптиците невиждани ще бъдат горещините през цялото лято.

Една от най-известните световни метеорологически агенции AccuWeather оповести прогнозата си, според която страната ни, заедно с Македония, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Гърция и Турция ще бъде обхваната от най-големите горещини през последните години.

Заедно с това от AccuWeather предвиждат и голяма суша. Подобна прогноза има и за Италия. Синоптиците предупредиха и за опасност от пожари.

За разлика от Балканите, където почти няма да има дъждове, във Великобритания и Ирландия се очакват много валежи. Същата прогноза се дава и за Германия, Франция и Полша, където ще има и гръмотевици, пише "Новинар".

Изминалият април е бил най-горещият месец в историята, сочат данни на американската космическа агенция НАСА. Освен това той е бил шестият пореден месец, в който температурите са били с 1% над средните за периода 1951-1980 година.

След забележителното топло начало на 2016 г. тенденцията за горещините се запазва и отново поставя рекорди за последните 130 години, допълниха от НАСА.

Според метеоролози само в рамките на последната година глобалните температури са се увеличили с 25 на сто спрямо общото увеличение от края на XIX век.

Затоплянето оказва голямо влияние върху околната среда, като специалистите алармират, че около една четвърт от кораловите колонии са избледнели вследствие на жегите и увеличеното окисляване в океаните.

Експертите очакват температурните рекорди да продължат поне още 4-6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, те за 5 дена напред не могат да познаят времето, че за август знаят. Ха-ха-ха!
24
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 2 дни някой от БАН каза по телевизията, че лятото щяло да е с нормални за сезона температури, с валежи над нормата. Сега невиждани жеги и суша. Вдругиден кой знае какво ще кажат
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирми на ДПС и селски кметове изсичат горите за парно за ромите, а ГЕРП съкращават БДЖ и АЕЦ, вдигат тока и застрояват с магистрали, тирове, коли и хотели и резултата е повече парникови газове и суша с пожари.
22
4
 
24
 
! Отговори
Анелия Донева преди 7 години
Знаете ли какъв въпрос ме занимава след като прочетох статията ви?!?! Какъв е смисълът от нея?! Предполагам, че преди да преведете и публикувате статиите си, ги четете... Горното би имало смисъл за България, ако тази сутрин не беше ми се наложило да си взема зимното яке.... и да ви кажа - не е от горещина, както пише в статията ви!!!!Може би някъде април е бил най-топлият месец, ала тук в България именно той зададе тона, по който м. май свири една безкрайна дъждовна симфония вече 3-а седмица!
21
3
 
19
 
! Отговори
най-важното е, че преди 7 години
" ... Германия, Франция и Полша, където ще има и гръмотевици ..." Ужаст!!!
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на *** пак янките им криви.
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Явно американците са ремонтирали ХААРП-а си и ще ни пекат безмилостно.ами свали си ушaнката и ще се почувстваш човек. От гледане на руска ТВ виж докъде си се докарал.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред майката природа,религии няма
17
6
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
до БерлинВ екваториалния пояс вали всеки ден, а в тропическите валежите са минимални))
16
4
 
31
 
! Отговори
ист преди 7 години
Добре че природата не се влияе от глупави метеорологични прогнози.Тази агенция сигурно ползва услугите на червен Колю.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 15ггг: а бе вие от атака всички се занимавате с земеделие на ушким за да лапате собсидии...
14
6
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Как така хем ни очаква суша, хем ще е като в тропиците?! Авторът не е ли чувал (очевидно не е ходил), че в тропиците вали почти всеки ден?
13
5
 
16
 
! Отговори
ггг преди 7 години
Занимавам се със земеделие и по рано на тия от AccuWeather им следях прогнозите, ами те горките не можеха да познаят за седмицата какво ще е времето а сега дават прогноза за 4-5 месеца напред.Няма да се учудя ако през Юли има студ и слани щом тия хамериканци казват че щяло да бъде като в тропиците.
12
1
 
15
 
! Отговори
младен преди 7 години
"През месеците юли и август на Балканите ще е като в тропиците"То и сега е като в тропиците - вечен следобед.
11
2
 
10
 
! Отговори
ООооо даааа преди 7 години
Айде тия почнаха с простотийте. За потопа нема ли да кажете нещо? Или за моментната жега дето ни разцепва.
10
5
 
20
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Климатът на Земята си прави, каквото си иска. За което човечеството няма никаква вина !!! А разни климатолози, метеоролози и прочие са в незавидната ситуация да дават прогнози. Земята се променя бързо и единственото, което можем е да сме готови ! Готови за суша, дъждове, порои и всички останали природни явления.
9
2
 
26
 
! Отговори
. преди 7 години
Април беше топъл, но пък май е студено- дъждовен.Смятам, че не могат да се правят такива апокалиптични прогнози за лятото и че направените такива са просто бълнуване на хора, които искат да станат по- интересни, плашейси обществеността.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветвам ги да си гледат Ел Ниньото и да не се занимават с Балканския полуостров както в климатично така и в политическо отношение.
7
7
 
11
 
! Отговори
Хм! преди 7 години
Както винаги, неразбиращите проблема с климата четат данните според собствените си усещания. Защо не се опитате да видите нещата глобално. Започнете оттам да правите разлика между КЛИМАТ и МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако не познаят, ще ги уволнят ли?