Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша

През месеците юли и август на Балканите ще е като в тропиците
16 май 2016 14:00,
52
Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша
Снимка: архив Reuters

Тропически жеги ни чакат през юли и август, а температурните рекорди ще продължат чак до ноември.
Този април е бил най-топлият в историята, съобщиха от НАСА. Според синоптиците невиждани ще бъдат горещините през цялото лято.

Една от най-известните световни метеорологически агенции AccuWeather оповести прогнозата си, според която страната ни, заедно с Македония, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Гърция и Турция ще бъде обхваната от най-големите горещини през последните години.

Заедно с това от AccuWeather предвиждат и голяма суша. Подобна прогноза има и за Италия. Синоптиците предупредиха и за опасност от пожари.

За разлика от Балканите, където почти няма да има дъждове, във Великобритания и Ирландия се очакват много валежи. Същата прогноза се дава и за Германия, Франция и Полша, където ще има и гръмотевици, пише "Новинар".

Изминалият април е бил най-горещият месец в историята, сочат данни на американската космическа агенция НАСА. Освен това той е бил шестият пореден месец, в който температурите са били с 1% над средните за периода 1951-1980 година.

След забележителното топло начало на 2016 г. тенденцията за горещините се запазва и отново поставя рекорди за последните 130 години, допълниха от НАСА.

Според метеоролози само в рамките на последната година глобалните температури са се увеличили с 25 на сто спрямо общото увеличение от края на XIX век.

Затоплянето оказва голямо влияние върху околната среда, като специалистите алармират, че около една четвърт от кораловите колонии са избледнели вследствие на жегите и увеличеното окисляване в океаните.

Експертите очакват температурните рекорди да продължат поне още 4-6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
9
 
! Отговори
мм преди 7 години
Като пилци тоест .
4
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно американците са ремонтирали ХААРП-а си и ще ни пекат безмилостно. Щото сега е повреден и какъв студ е навън.
3
5
 
4
 
! Отговори
мм преди 7 години
Ще измием като палци.
2
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо общо както винаги. Цялата ви работа такава, за Бургас давахте дъжд,градушки и студ днес, а вече 14:00ч. е 26 градуса жега и няма нито 1 облак
1
8
 
58
 
! Отговори
Бен Ган преди 7 години
Аз по-студен април/май не съм виждал.