Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов

Ще ме е срам да кажем, че ни е трудно в парламента, рече премиерът
Обновена: 17 май 2016 18:47 | 17 май 2016 17:00, Веселина Йорданова
125
Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя, че няма морално основание за предсрочни избори предвид показателите в бюджета и по-ниската безработица.

Още по темата
Коментарът му е във връзка с изнесените от финансовото министерство данни за излишък в държавния бюджет и по европейските средства към края на март.

"През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 процентен пункт по-ниско спрямо същия период на предходната година“, информира финансовият министър Владислав Горанов колегите си на заседанието на правителството, според стенограмата.

Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв. По думите на Горанов България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг.

"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори", казва министър-председателят Бойко Борисов.

"Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България", посочва още той.

Спрямо същия период на миналата година имаме около 1 милиард 100 милиона повече приходи и се очаква по-голямата част от месеците до края на годината да отчитаме положително салдо по бюджета, обобщава Горанов. Той пресмята, че 1.1 процентни пункта по-ниска безработица са 40-50 хиляди нови работни места.

"Виждате, че като показатели държавата и правителството се движат добре. Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне", допълва премиерът.

Борисов поръчва на икономическия министър Божидар Лукарски да отиде да види завода в Кърджали, открит в неделя.

"Близо 2 хиляди нови работни места. И много хубаво го бяха направили. Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: „Произведено в България“ – набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано“, разяснява премиерът.

"Поставили сме си за цел ръстът на икономиката във втората половина на годината да мине 4% и затова искам да се съсредоточите максимум в българските, в чуждите инвестиции. С всеки един – да му се осигурят максимално добри условия, защото на фона на всички останали държави… Виждате, бюджетен дефицит – знаете, намерихме го на 3,8%, сега е 2,1%. Така че тези пари, които събираме, с милиарди повече – покриваме дефицитите“, казва още той.

Премиерът информира, че от пет-шест дни стоковият базар "Илиянци" е поставен под наблюдение, всички складове са затворени и по думите му никой не работи. "Мислят си, че ще си тръгнем, но мога да ги уверя, че няма. И затова си позволяваме и да почваме да планираме с Ненчев в отбраната, в другите сфери, Северозапада", коментира Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
21
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
Бате бойко не се притеснявай.в този парламент и да те няма пак никой няма да ти позволи птедстрочни.щото след този парламент БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е СЪЩАТА.НИКОГА НЯМА ДА Е СЪЩАТА ВСИЧКО СВЪРШИ.НЕ ЗАРАДИ НАРОДА.ПЕРИОДЪТ СВЪРШИ.ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ЩЕ УМРАТ....
97
0
 
21
 
! Отговори
матросов преди 7 години
САМО СЕ ЗАКАНВАШ - ТОВА ЩЕ ОПРАВЯ, ТАЯ ЩЕ Я ОПРАВЯ, в края нищо се не вижда
96
0
 
19
 
! Отговори
матросов преди 7 години
Господин премиер, не ни интересуват вашите избори, цвъка вече се е подготвил, знаем го - а вземи и оправи това никому ненужно земледелско министертство и оная убавица, ДА СИ КОНТРОЛИРА РАНИТЕ, ЧЕ ЗАРАДИ ТЯХ КЕ ТЕ СВАЛЯМЕ, ДА ЗНАИШ
95
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има да ядате още сирене без мляко докато ви занимават с турци с избори.
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А! Ей га и симпатягата- Червеногербер . Шефът на олигархичната популистка корпорация Герб. Може ли без него поне един ден . Винаги до нас .Страх ме е да влеза в тоалетната . Да не изкочи от там ,де .
93
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предсрочни избори може, само ако на нашего брата предсрочно му е дошъл акъла в глава, иначе - старата песен на нов ДС глас.
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори мигрантите вече не искат в ГерманияСтигат до България виждат рая и остават тук завинаги , дори кръщават децата си с български имена и усилено изучават кирилица.
91
3
 
31
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Няма морално основание за избори, 20 милиарда лева дълг не са морално основание ? ТИКВАТА направи цял един народ бедни като репички.
90
1
 
25
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
Като видя инвеститор(и) И инфраструктура - че се обадим !
89
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ни занимавахте с този , защо не напишете нещо за Батак , защо продажници !?
88
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мерак за дъжд! Айде на бас, че каквито и избори да има ГЕРБ ще ги спечели. Пак!
87
1
 
28
 
! Отговори
тукуда тунекуда преди 7 години
Аджъ Бадем холдинг изкупи Токуда и Сити клиник.А БЧК предлага по-висока цена?!!!Чок селям,аркадашлар!Наздраве!
86
5
 
38
 
! Отговори
ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА ББ преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-БЪРЗО РАСТЯЩ ВЪНШЕН ДЪЛГ,НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ,НАЙ-ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ,ПЪРВИ ПО РОБСТВО,ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ ,ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ,113 ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО, ПОСЛЕДНА ПО ПРОЗРАЧНОСТ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ,С НАЙ-НЕЕФЕКТИВНАТА ПРАВНА СИСТЕМА, 35% СА МИЗЕРНО БЕДНИТЕ ,НАД 20% СА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ,ДЪЛГОВЕТЕЕ НА БЪЛГАРИНА САМО ЗА ГОДИНА СА СКОЧИЛИ С 50% САМО ЗА ГОДИНА И ВЕЧЕ СА 742ЛВ.ВЪНШНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА НАМАЛЯЛИ 7 ПЪТИ.ЗА КАКВО ГОВОРИМ,НАРОДА МИЗЕРСТВА,ДЪРЖАВАТА ПОТЪНА В ЗАЕМИ
85
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 79Как да го осъдим, Цацаров каза, че не щял да си изяде хляба и да хапе ръката, която го угоява с държавна пара.
84
2
 
32
 
! Отговори
ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА ББ преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ С 15,7 ПРОМИЛА.НА ВСЕКИ ЧАС В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ 7 ЧОВЕКА А 4 ЗАМИНАВАТ . В БЪЛГАРИЯ СЕ ВОДЯТ 1,3МИЛИОНА МЪРТВИ ДУШИ ИЛИ НЕ СМЕ 7 МИЛИОНА А 5,7 МИЛИОНА.МЪРТВИТЕ ДУШИ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ГЕРБ ЗА РЕШАВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ,ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ЕВРО ПРОЕКТИ,ЗА ТОЧЕНЕ НА БОЛНИЦИ,УЧИЛИЩА,ГРАДИНИ И ОЩЕ И ОЩЕ.60% ОТ НОВОРОДЕНИТЕ БЪЛГАРЧЕТА НЯМАТ ЗА МАЙЧЕН ЕЗИК БЪЛГАРСКИЯ
83
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв премиер, кви 5 лева бе, човекопобни ми приятели?!Тоя е подставено лице на Държавна Сигурност, в най- мизерната, пропаднала и корумпирана държава на света.
82
3
 
36
 
! Отговори
УЖАС преди 7 години
ТУРСКИ ЗАВОДИ,ТУРСКИ ИНВЕСТИЦИЙ ,ТУРЦИ ВЗИМАТ ЛЕТИЩАТА,ТУРЦИЯ КУПУВА ЗЕМЯТА НИ,ТУРЦИЯ НИ ПАЗИ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО И ТИКВАТА СЕ РАДВА
81
2
 
36
 
! Отговори
ХА ХАА преди 7 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ НОВИЯ БАЙ *** В ЕВРОПА
80
1
 
35
 
! Отговори
трайно изостанала преди 7 години
Колкото и да се хили и да се пъчи пожарникаря по кабеларките, каруцата България е трайно изостанала на всички възможни последни места в Европа.
79
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко смело напред. Само ГЕРБ!