Цената на перфектния бал? Три учителски заплати!

Джобните на абитуриента за нощта са колкото една пенсия
22 май 2016 21:36,
45
Цената на перфектния бал? Три учителски заплати!
Снимка: архив, Булфото

Сезонът на абитуриентските балове започна. Бюджетът, който трябва да подготви едно средностатистическо семейство е между 3000 и 5000 лева, показа проучване на "168 часа". Тази сума би трябвало да покрие всички опорни точки на перфектния бал.

Оказва се, че през последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си.

"Хората не могат да спестят 1500 лв. и затова разчитат на бързи кредити, които се отпускат при по-облекчени процедури", заяви Марина Григорова, ръководител на фирма за бързи кредити. Максималната сума, която може да получи човек при първо теглене на бърз кредит е 800 лв. Груба сметка показва, че за организирането на бал, са нужни поне два такива кредита. Справка показва, че за година заемът от 1500 лв. се оскъпява с 320 лв., което е общият доход средно на лице от домакинство в България.

Минималната работна заплата в България е 420 лв. и въпреки това родителите се бъркат дълбоко в джоба, макар да са заплашени от безработица.

Някои майки признават, че са дали 2000 лева за рокля и аксесоари. Сумата е равна на три учителски заплати в държавните училища.

"Човек само веднъж е абитуриент", гласи девизът, който оправдава всички разходи. С двестата лева, давани за самата абитуриентска вечер, пенсионерите в България живеят цял месец.

Традициите повеляват абитуриентът да бъде облечен официално.

Днешните млади момичета избират тоалетите си от интернет, като основните им вдъхновения идват директно от червения килим, светските събития и висшата мода по света.

"Добрата новина е, че тази година тенденциите в балните рокли са женствените модели, а голотата остана на второ място, за разлика от миналите години. Загатващо секси, а не вулгарно е новата мода", споделя София Борисова - водещ топдизайнер.

Друг важен елемент от цялостната визия на завършващия е прическата.

Цените тук са доста различни и зависят от къде сте. Ако живеете в провинцията, една прическа за бала ще ви излезе от 30 до 50 лева. В столицата обаче такава тя може да достигне и до 120-150 лева. И тук подобно на тоалетите прогнозите са повече от позитивни: "Младите момичета залагат на нежни и женствени прически. Изправените коси, обемите и екстеншъните останаха сякаш по-назад" , споделят топкоафьори.

Наред с външния вид друг важен елемент от празника е превозното средство. Колкото по-екстравагантно е возилото, толкова по-голямо впечатление ще остави абитуриентът. От последен модел коли, през багери до хеликоптери - изборът е безкраен. Ако все пак нямате паркирана лимузина в гаража си, спокойно може да наемете такава за скромната сума от 150 до 400 евро на час. Може да наемете и яхта и дори хеликоптер за 1600 евро за час, като в тази сума не са включени летищните такси.

България е най-бедната страна в ЕС. Всеки пети българин живее с по-малко от 100 евро на месец. Но когато става въпрос за абитуриентски бал, парите не са важни. Тези събития са необикновени - лимузини, шикозни тоалети, духова музика и нощни барове.

И това в една страна, в която от година на година намалява броят на сключените бракове. Защо тогава абитуриентският бал да не бъде отпразнуван като сватба? Още повече че при тази криза не е ясно кога човек ще има друг повод за празнуване. В крайна сметка - нали само веднъж в живота си човек завършва училище, разсъждават много родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са им жалки ценностите на тези младежи. На какви глупости се радват : алкохол, наркотици, скъпи коли на заем , тоалети от версаче, шити в Турция и др.подобни .Въобще - интелектуално падение.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22 - и така ще го хранят докато умрат, защото със сигурност ще е хайлазин.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по дисит заплати за похарчат - все тая. Няма как да станат грамотни с тези преписвачески истории на матуритеТози който е научил думата *** и я повтаря постоянно , чувал ли е че има богати простаци (наричат се парвенюта) и бедни аристократи. Парвенюто не може да стани аристократ, дори и да е милиардер. Аристократът си е аристократ, дори и беден.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова пари и накрая - аборт през юли - още 1000 лева.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22И аз съм чувала за такива извратенящини... направо ужас, представям си на първия учебен ден какво ще е....
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то без пари бе - няма и една дупедатска заплата!.
31
0
 
18
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Казват, че скромността краси човека!! Скромността и най-вече младостта ! Суетата и простотията могат да докарат човеку не само конфузии ,притеснения,наранявания. Има хора,които ще помнят за цял живот "абитуриентския си бал" и всеки божи ден ще им напомня за него, защото от келешлик и серсемлик са се осакатили дори !! Двадесетина години след Втората война средношколските баловет бяла красиви тържества ! После народа забогатя, изпростя и с демокрацията направо изкукурига !!!
30
3
 
5
 
! Отговори
Ico преди 7 години
Kakvo ochakvate ot edna degradirala naciq....vsichko si e tochno kakto trqbva,hora kupuvashti obuvki na izplashtane,tel. S internet kakto e moderno i staro BMW ot Italia,ama mnogo zapazeno,kakvo da ochakvate ot takav narod....prost i ogranichen do bezobrazie.
29
4
 
16
 
! Отговори
Абитуриент преди 7 години
Напит съм брат ми! От чалга и евро-ценности! Най-важното, което научих от даскало е да мразя Русия! Казват, че по време на соца не е имало банани! А сега ако знаете какви големи БАНАНИ ядат младите!!!
28
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19Това че твоята е 500 лева не значи и другите са такива бедняци като теб.Свиквай. Нито си най нито си важна.Една от плебса.За това и не се обаждай когато не те питат.
27
4
 
45
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
И с костюми Версаче, и с рокли Шанел да ги облечете - все тая!След два месеца децата ви ще работят за мен, ще им плащам по 400 лева месечно, ще работят всеки ден по 14 часа, ще ги мачкам, унижавам и тероризирам, а те ще търпят, защото са ***, прости и малодушни, също като вас, родителите им!
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 20г когато се обърнете назад и вместо екскурзионни снимки и спомен от някоя държава имате спомен за оскотяло повръщане като прасета да не кажете ,че бачо ви не ви е предупредил.Ще си му берете гайлето ама късно не мое се поправи!
25
2
 
19
 
! Отговори
хххххх х преди 7 години
Може да наемете и яхта и дори хеликоптер за 1600 евро за час, като в тази сума не са включени летищните такси...Алооо, вие наред ли сте?...яхта и летищни такси...???
24
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е само във възпитанието на децата. Изхвърляниците често идват и от самите родители, защото "иначе какво ще кажат хората". И се получава междусъседско състезание по простотия. Нашите искаха да ходя на бала, но аз отказах. Те: "Ама после да не съжаляваш". Не само не съжалих, ами цяла вечер се возих в градския транспорт да гледам сеира през прозореца и да се радвам, че не съм с тях.
23
1
 
41
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"На голи цици - лисици!"Пискат че нямат пари, ходят щърби, с развалени зъби и срудливи усти, а по 3 заплати дават за данданията и цигаията!?
22
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези пари да се хванат целия клас и да идат на една почивка или екскурзия до някъде, вместо да се наливат в някой ресторант.И ще им остане незабравим спомен.
21
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моето дете тази година завършва преучилищна. За мен е просто поредна година, но за другите майки е нещо много специално. Събираха пари за какво ли не - професионален фотограф, албум на групата, подаръци за г-жата, организират тържество, специален ден с празненство в заведение, почти абитуриентски бал го докараха. Докато им дадат свидетелствата за завършен подготвителен клас кой знае какви още глупости ще измислят.
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната БРУТНА работна заплата в България е 420 лв, чисто колко остава, стига сте писали глупости, важно е с колко пари ще влезеш в магазина, нето остават около 320 лв.
19
3
 
65
 
! Отговори
Антрополог преди 7 години
В България всеки иска да бъде такъв, какъвто не е!Затова и се карат масово 15 годишни Мерцедеси, БМВ-та и Аудита, вместо нови Шкоди, Опели и Фордове!Теглят се кредити за някакви скъпи костюми и бижута, все едно е голяма работа да завършиш средно образование!А лятото всички абитуриенти на морето с 450 лева заплата!Да ви имам и идеалите, и празненствата!Бетер турска работа!
18
3
 
32
 
! Отговори
Holly преди 7 години
До DaskalДаскале, аз за това ги чакам да си завършат "1,2...12" и като замълчат крещя: "Трудова борсааааааа!"