Лек летен скок от 10 ст. при горивата? Нормално е!

Производителите все пак търсят изгода, призна експерт
Обновена: 25 май 2016 10:57 | 25 май 2016 09:07,
48
Лек летен скок от 10 ст. при горивата? Нормално е!
Снимка: Reuters, архив

Покачването на цените на горивата през лятото е нормално. Все пак производителите също търсят своята изгода, настоя енергийният експерт Атанас Тасев.

По думите му може да се очаква "леко покачване" от около 10 стотинки на литър.

Още по темата

Според Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията, е възможно да има и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, тъй като тече производство на комисията по темата.

"Санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин", поясни той пред БНТ и допълни, че не може да се санкционира само за високи цени на отделна бензиностанция.

"Все пак сме пазарна икономика", настоя той.

Атанас Тасев пък бе категоричен, че покачването на цените има свое икономическо обяснение.

"Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика - става дума за изчисление на търсене и предлагане", обясни той.

Според финансиста Владимир Каролев поскъпването на горивата е нормално. Причините, които открои, са фалитът на Венецуела, войната в Либия, липсата на поддръжка на рафинериите в Нигерия и намаления добив в Канада и САЩ ще вдигнат още цената на петрола.

"72 стотинки е минималната цена на дизела, дори направо да влиза от небето в резервоара заради акцизите и данъците", обясни той пред Нова тв.

"Когато се намеси държавата и има политическо говорене се вдига цената на бензина", обясни той кризата във Франция, където заради стачка в пет рафинерии някои бензиностанции спряха работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не е нормално. Но какво значение има мнението на "плебса" пред алчността на властниците с пари??!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе правете го направо 5лв./литъра. То е ясно, че в страната са останали мишки, ревящи само по сайтовете и никой няма да се възпротиви!
41
0
 
15
 
! Отговори
минувач преди 7 години
Е, какво му е "лекото" с 10ст. на литър ???След 1 месец, ще скочи с още 20ст., после с още 30ст...без цената на петрола да се е променила...
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лек летен отказ от зареждане в БГ...до есента.
39
0
 
6
 
! Отговори
Italia преди 7 години
И тук вчера увеличиха газта. С....1 цент.
38
0
 
18
 
! Отговори
Стига преди 7 години
Как веднъж не се сетихте да увеличите и заплатите и тогава да дадете разумно обяснение на увеличението с 10 стотинки на горивата, а то да бяха само горивата. Докога да стягаме коланите, без дъх останахме.
37
0
 
15
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Ало, Ви нас за боядисани врабчета ли ни вземате. Всички без да сме енергийни експерти или анализатори може да кажем, че като идва сезона на отпуските всички ще вдигнат цените, а през зимата леко сваляне. Тези работи, че цената зависи от някакви котировки, го обяснявайте на старата ми шапка.Всичко зависи от това колко иска да печелятакулите в бранша
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До като крадливите *** не бъдат изгонени с камъни, нещата няма да се оправят!Русолизците - предатели на всичко българско в полза на враждебна нам "държава"- тоже.
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАма защо купувате горивата от Путин. Купувайте шистов газ от Америка щом Путин е виновен за високите цени!
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената вече се вдигна с няколко стотинки по всички основни вериги бензиностанции. Картелът действа с пълна сила.
33
0
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Ама разбира се, че ще вдигнат цената, след като цената на нефта е ниска. После ще вдигнат много цената, защото цената на нефта се е повишила. Движение надолу при цените на горивата няма, особено в България с този картел на продавачите на горива.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в тази държава само за увеличения се говори... Скоро не съм чул или видял на нещо да му пада цената! Не е проблем според мен акциза на горивото който прибра държавата, него го има навсякъде! Проблема е, че нашите "търговци" няма кой да ги контролира! Договарят се да има една цена и това е, без тъй няма от къде другаде да си заредиш гориво! Тук се получава теорията за естествен монопол, само че държавата не го регулира. Същата е ситуацията с тока например.
31
2
 
12
 
! Отговори
дран недоодран преди 7 години
Нали Румен Овчаров ни защитава интересите ,благодарим му за отличното представяне.
30
1
 
23
 
! Отговори
_ преди 7 години
Атанас Тасев пък бе категоричен, че покачването на цените има свое икономическо обяснение."Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото."Хвала на такива експерти на хранилка...
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gostХаха...вие *** сте непоправими.Няма нещо, за което да не можете да обвините Запада. Най-вече за собствената си некадърност и кражби.Значи, само защото сме решили да сме в ЕС, си заслужаваме високите цени на горивата от Русия, така ли, бе???И какво си мислиш? АКо не сме в ЕС, Путин ще ни дава горива безплатно???
28
3
 
13
 
! Отговори
gost преди 7 години
Участието на ЕС в това стригане и доене на овчия народ е 72 стотинки, заради тези 72 стотинки на литър никога няма да има евтини горива в БГ.Няма какво да псувате руснаците, те не са виновни, че решихме да сме в ЕС и да ни доят и стрижат ежедневно ;)Заплатите са ни ниски, както каза някой по-долу, не са ни високи цените :)
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 ст. - "Лек" скок?
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дран недоодранМи не купувайте горива от руснаците бе, защо купувате неизгодно от руснаците? Купувайте изгодно шистов нефт от господарите във Вашингтон, кой ви спира? Нали сега е пазарна икономика, България не е под санкции, купувайте евтин шистов нефт от братята америланци а не от Лукойл и цената на бензина ще падне.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези и подобни на тях НЕДОРАЗУМЕНИЯ управляват България след 89-та.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той Марешки показа кое е нормално и кое не, предлагам всички специалисти ако са на държавна заплата да се освободят заради некомпетентност.