Дишам по-свободно, изкачих Анапурна и Макалу!

Алпинистът Боян Петров: Това е само първото полувреме
30 май 2016 12:52, Анисия Иванова
18
Дишам по-свободно, изкачих Анапурна и Макалу!
Снимка: Bulgaria On Air

Вече дишам по-свободно, защото съм изкачил два от най-трудните от 14 осемхилядници, коментира алпинистът Боян Петров пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че това са: Най-смъртоносният Анапурна, за който е имал притеснения, и Макалу, който е бил много по-лесен за изпълнение и трудност.

Алпинистът определи покоряването на два от осемхилядниците като първото полувреме на мача, който е планирал да изиграе тази година.

"Завърши с 2 на 0 за гостите. Бях гост в Хималаите. Може да е добър резултат за мача, но е само първото полувреме", посочи той.

"Искам да приключа тази тема с българския алпинизъм, че не сме качили всичките 14 осемхилядника. Така че следващите три години съм ги дал на алпинизма, а след което ще се отдам повече на наука", добави той.

Двата върха ги качихме с търпение и с очакване, разказа Петров. По думите му големите върхове се катерят само с желание да изчакаш твоя ред.

"Аз го изчаках и го направих. Имаше 3-4 души, които напуснаха, защото не можаха да се адаптират към чакането. Беше много дълго време изчакване - осемхилядниците си искат време", посочи Петров.

Той припомни, че и за двата върха е направил по един неуспешен опит за изкачване.

"Мотивира ме неуспехът. Ставам още по-бърз и енергичен във финала - умението да запазиш фокуса докрай е ключово за всеки един от високите върхове. Въобще големите цели в живота стават с търпение и фокус", подчерта Петров.

Той очаква през следващите две седмици да се възстанови и това да му даде възможност да погледне към следващите си цели.

По думите му слизането е 50% от всеки един от върховете и концентрацията винаги трябва да е на 100%.

Попитан какво е оставил горе на върховете, той отвърна: "Мартенички. Имам още няколко и очаквам да ги закача тази година".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
34
 
! Отговори
135 преди 7 години
Респект!!!Бояне, стискам ти палци и ти пожелавам УСПЕХ!
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бачкаторНе знам какво бачкаш, на съм сигурен, че го правиш лошо. За всяко, е - почти всяко бачкане трябва поне малко ум, а при теб няма и намек. Но имаш кола. Мисля, че Боян има само мотор, не съм сигурен. Аз нямам, никога не съм имал и никога няма да имам кола, но това не ме прави нещастен. Напротив, не се занимавам със застраховки, винетки и псуване по кръстовищата или където се случи да олабиш жилката. Боян е великолепно момче, умен, енергичен, работещ, уважаван от колегите - познавам го!
15
0
 
37
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Е, това е новина за нещо постигнато - с труд, воля и лишения ! А не, че некоя си била със скъпи дрехи на бал / понеже няма, как да избие комплексите си иначе.../.
14
0
 
38
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Браво,Бояне ! Стискам ти ръката ! И едно уточнение към журналистите...Ако обичате, не употребявайте думата "покорил" ! Връх не се покорява - той се изкачва !
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До king_for_a_day - не бе другарю, не пиши на англииски, не минава - ако беше некое хамериканче щехме да знаеме дали пра-пра- пра дядо му се е бил за Конфедерацията, и по майка е евреин, но понеже е наше момче - абе, просто българин, зоолог, човек с цели - епа бр'ао, викат сърбите, нема лошо!
12
2
 
35
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Във връзка със темата колко са големи мечтите на човек - в едно друго интервю Боян казва, че няма мечти, а цели. Така е, мечти имат хората, които не желаят да положат усилия, да оставят част от себе си за постигането на целта. Пример - долу на някой си не му стигали парите и до Сливен. А на Боян как му стигат? Показал е потенциал, привлякъл е спонсори, бори се и се развива с всяко качване. А на 99% енергията им отива да се оплакват от заплатите си на себеподобни в тенекиена кръчма пред блока.
11
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
напраете го герой на СССР! УРА ДРУГАРИ!
10
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
де бре, пишете кой е дал парите, по колко, колко от бюджета, колко от музея дето работи! едно време пишехте - мо та мо. са .. бра'о Боби, излезнал от дома и аре на Анапурна, аре у некоя фурна за 'леп!
9
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
умирай тихо, бе, пич! ние така праиме!
8
8
 
35
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
И мойте мечти са за по- големи върхове ,но заплатата ми стига до Сините....
7
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бачкатор,Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Твойте стигат до Сините камъни...
6
14
 
36
 
! Отговори
бачкатор преди 7 години
То всичко ясно....ами от къде взима кинти за да катери байрите?Цялото това "покоряване"на върхове струвас многоооо пари?!!!!!?Те много хора искат на се катерят ,нооо или шефа дава 1-2-3 дена дена почивка в месеца...а и като напълня колата с гориво като купя винетка ,гражданска ,преглед и най много да стигна до Сливен и да покоря Сините каманаци....
5
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има поне един Българин като Боян, има надежда за България!
4
3
 
63
 
! Отговори
С преди 7 години
Вижте му биографията на този велик човек като биолог,алпинист,какви болести е победил и тагава се надсмивайте!
3
21
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баир будала
2
4
 
61
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Респект към този човек!Стигал съм до 4000, представям си какво е нагоре без кислород и да си носиш сам всичко.
1
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, и?