БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...

Съдът: Ангел да не доближава бития от него ром Митко
31 май 2016 18:00,
102
БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...
Снимка: кадър Youtube

Българският хелзински комитет поиска прокуратурата в Пазарджик да отстрани от поста разследващ полицай заради дискриминационна реплика.

Това е поредният епизод от историята с побоя над 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци. Тя започна след като ромският тийнейджър бе пребит от съселянина си Ангел Калеев заради думите му, че българите и ромите са равни. Грозната сцена доби публичност след като самият Ангел засне с телефона си и публикува побоя над младежа.

Още по темата

След инцидента БХК пое защитата на Митко. НПО-то поиска отвод и на лекар, който също се изказал дискриминационно по отношение на момчето. Пред юрист на комитета съдебният медик казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Днес от БХК поиска отвод на служител на МВР за подобна реплика. По време на разследването на побоя разследващ полицай Близнаков от Районно управление "Полиция" – Пазарджик попитал младежа: "Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?". 

Въпросът бил зададен в присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков.

"Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи", коментира адв. Маргарита Илиева от БХК.

Според нея държавата е опънала чадър над расистите и заради това част от българските полицаи не се свенят открито да проявяват своя расизъм. 

Илиева е убедена, че в случая може да се говори за тройно уязвим човек – дете, представител на малцинство и жертва на насилие.

От БХК информираха и че на 16 май районният съд в Пазарджик е определил мерки за защита на Йонков и е забранил на нападателя му да го доближава, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Антибългарския ****аски комитет им е много гот когато ги попържа цял народ и се чудят какви простотии да измислят,по-често да ги споменават.Продажни ***,за пари са готови и майките си да продадат.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на БХК сме на това дередже и ще става още по-зле, докато ги има такива.
56
10
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тая кука, ако беше в Джърмани, щеха да й скъсат трътката. Ама при вас куките колят и бесят безнаказано народонаселението. И люпят семки, разгащени... хаха. :)))
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бхк е раково образувание,което трябва да бъде забранено от държавата.или отстреляно.няма друг вариант за тези българофоби и предатели.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тази под прикритие ли е била ?Че те много прости тез куки били !Заради един ром ще осъдат държавата за много пари !
53
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на тая адвокатка от БХК няма ли кой да и разтвори един чадър в хралупата ...
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BHK.. diskriminirat I sazdavat etni4esko naprejenie v BG !Zashtoto pomagat na opredelenI etnos balgari a ima i dvoino pove4e postradali ot tiah... i makar uj vsi4ki da sme ravni pred zakona .
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аман от тея юдейски ***/гои/ от бхк--това не са българи ,това са продажници -анатема у роди.
50
2
 
48
 
! Отговори
Анти БХК преди 7 години
Тези от БХХ са големи ***.
49
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми от тези глупости... Това БКХ и тем подобни да се забраняват с закон и стига тези глупости. То не бе БКХ, ДПС, не знам още какво си... Ай сиктир...
48
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен е правилно, че БХК защитават малтретирано момче, но не разбирам и недоумявам защо не защитават и българи от български етнос а винаги и само защитават хора от малцинствата.
47
2
 
28
 
! Отговори
Чичо дядко преди 7 години
Дискриминирани сме всички българи, пак повтарям - българи. И както е тръгнало БХК ще защитава всеки *** гражданин в България
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той да целува ръка, че първо са го питали, защото едни други първо бият а често забравят да попитат след това!
45
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
дисциплинарно наказание - строго мъмрене с предупреждениеа за уволнение - какво пита тоя - не вижда ли? не подушва ли?
44
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бой .
43
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре тези навлеци от БХК ще почнат да искат и отвод на съдии ,прокурори ,а защо не да искат смяната на министри ,премиери ,президенти ,ако не дай си боже някой от тях се изтърве и каже една думичка с която целокупния български народ от векове определя едно племе .Не виждате ли към къде се върви -чакат българския народ да изчезне и да го заменят с това племе и вякакъв останал талаш от бежанци и мигранти от Африка ,но понеже българския народ не изчезва бързо - от злоба почват да губят търпение .
42
0
 
25
 
! Отговори
До нормален №36 преди 7 години
Най-лесно ще бъде решена тази задача, ако възстановят Строителни войски, като службата там да е задължителна за всеки, който е навършил пълнолетие, но няма основно образование. Така 99% от събратята на това момче ще се окажат там. Хем няма да има основание да се каже, че набирането на младежи е на етнически принцип. Ако българин, турчин, евреин или арменец попадне в тази категория необразовани, и той ще иде в Строителни войски. А там - 1 година ОГРАМОТЯВАНЕ и получаване на професия и 2 год. ТРУД
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако го беше набил, без да пита, според БХК щеше да е по-добре, такали?
40
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалка работа, повечето бабаити родолюбци ще се накъкат пред кварталния сутеньор, даже пред кварталния дилър на хероин, които са от същия етнос, ама нали са мъжкари, дай им поне някое дете да набият.
39
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малкия ако беше му отвьрнал як тупаник на бабаит ангел, едвали ще ше да пусни клипа!