Всеки втори българин пуши! Момичетата водят на момчетата

Здравен експерт: Цигарите да се увеличат драстично – с лев и 20
93
Всеки втори българин пуши! Момичетата водят на момчетата
Снимка: Булфото, архив

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно.

Още по темата

За тези данни алармира д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея държавата не прави нищо по този въпрос.

Д-р Гаврилова изрази недоволството си, че забраната за пушене в заведенията не се спазва, а контролът не е ефективен.

"Актовете падат в съда, тогава когато изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект", коментира д-р Гаврилова.

Тя уточни, че се очаква стряскащите изображения на опаковките да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. любители на цигарите.

При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред пушачите.

"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00, а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", тя.

Медикът предупреди, че ако половината хора пушат, то останалата част също е изложена на пушене.

"Най-много това влияе на децата. Вредиш на околните, когато пушиш. Трябва да мислиш за тези около теб", призова д-р Гаврилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе гении, преди да давате акъл кой колко осигуровки да внася сетихте ли се, че аз като пушач,който се осигурява на 2000 лв,внасям много повече осигуровки от непушачите,работещи в сивия сектор?А сещате ли се,че бонбонките и шоколадчетата,с които тъпчете децата си,им докарват най-различни заболявания и повече,отколкото цигарите на пушачите?
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласна съм. Изборът на човек дали да пуши си е негов, а хората безмозъчно вярват на всякакви пропаганди. Дайте да вземем да облагаме с по-високи осигуровки и тези, които не си слагат слънцезащитрн крем всеки път като излизат,че може да хванат рак на кожата, колко безотговорно от тяхна страна !А това,че пушачите около вас не се съобразяват,че ви пречат,значи че познавате хора с ниска култура,незаинтересовани от Вас. Не слагайте всички под общ знаменател. :-)
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
blitz.bg/article/28775Фео Мустакова,най-великата българска балерина на всички времена.Световна звезда.Умира на 102 г.До последно пуши по 2 кутии цигари на ден.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-великата наука е статистиката.Каза това,което искаш,без да лъже.Взимаме 1000 непушачи,от тях 1 умира от рак на белия дроб.Взимаме 1000 пушачи от тях 3 умират от рак.Излиза заглавие "Тютюнопушенето увеличава ракът на белия дроб с 300%". Стряскащо.И истина.От 1 до 3 нарастването е 300%.Но,че 997 пушачи не заболяват от рак и че,3 от 1000 е 0,3% не се споменава.
59
1
 
1
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. Живейте, дишайте, не пушете.Бъдете свободни хора.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушенето е коварно деяние.За този,който пуши ,но и за онзи,който е до него и от няма и къде, гълта отровния дим.Но човеците за разлика от животните сме доста глупави и сами си причиняваме страдание и болка.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушещите пушат единствено от ТЪПОТА. Абсолютно убеден съм, и аз съм бивш пушач. Няма умен и уравновесен пушач, всеки си избива някакъв комплекс.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следвайки логиката на някои хора-да се вдигнат осигуровките и на тези, които ядат мазни меса и картофки и имат висок холестерол. Да се вдигнат на спортистите-много контузии, много медицински грижи искат(аз като бивш такъв имам 2 операции само на коляното!). Да вземат и на майките, които раждат секцио да вдигнат. Естествено всичко казано е ирочнично. Не ми се правете, че всеки от Вас живее като монах и в живота му няма нещо, което да не вреди. Не защитавам пушачите, но всеки има избор как да живе
55
0
 
8
 
! Отговори
Бив пушач преди 7 години
Добре че се отървах от тая смрад струваща ми по 5лв на ден..... сега си ги изпивам спокойно и тях :D
54
0
 
2
 
! Отговори
Виза преди 7 години
20 мил. пушачи ?! Къде в ЕС ?! Няма как само в България Гърция и Румъния са повече.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен58 Тази простотия не ти е от цигарите. Още малко и от парите за цигари съществува държавата - плоско!
52
2
 
11
 
! Отговори
Бивш пушач преди 7 години
Аз ги отказах след повече от 20г. пушене. Да качих малко килца, но ДИШАМ ЛЕКО! Напълно ги разбирам повечето пушачи, това е техен избор. Стига да не пречат на останалите-няма никакъв проблем. Цигарите могат да се спрат, но алкохолната и наркотичната зависимост - НЕ. Считам и че има много по-вредни неща за хората от цигарите - наркотици, алкохол, химикали в храната, ГМО, замърсяване на въздуха, кем-трейлс и много други. Считам, че несправедливо за цигарите се шуми повече отколкото за наркотиците.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има задължителни неща - да не пречиш на околните, а пушачите пречат.
50
3
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
Ама няма задължителни неща. Това са препоръки, който иска се влушва. Иначе, кой колкото си иска да си яде, пие, пуши и т.н. Всеки според номера на обувката.
49
5
 
6
 
! Отговори
ivanov преди 7 години
абе тая бабичка,д-р Маша Гаврилова няма ли да ни остави намира най накрая. Бабушкерница решила на дърти години да си изписва актив. ще си пушим колкото искаме и наволя. капиш
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99 процента от пушачите са с интелект на ***. Божа работа е какво е заложено в главата на т.нар.хора. така или иначе, много хора, малко човеци. Маймуните също много обичат да пушат. В цирка това е задължителен номер на всеки маймун. А в БГ циркът е по всички улици, градинки, паркове, пред всеки магазин, на всяка спирка на градския транспорт, във и около училища, вузове, високи институции. Накратко, цялата държава е цирк. Пушенето? Ми то си е коронният номер на маймуните от цирка.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги ми е било странно, защо толкова много жени пушат в България - и млади и възрастни. Повече са от мъжете.Трябва в училищата да се предприеме нещо, защото там е нещо страшно ако се огледате около тях.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непушачите спамят под всяка тези за цигарите и се изкарват много интелигентни, а не гледат себе си като половина от тях са "спортисти" на анаболи и твърдят, че се хранят и живеят здравословно. Погледнете си анаболите и стероидите дето взимате да сте толкова "спортни" и после ме гледайте мен какво пуша. Гледайте себе си, че вземате истински наркотици, а не мен, че пуша безобини цигари. И съм забелязал, че има по-нагли от пушачите. Това са непушачите. Форумът в сайта го доказа.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, пък теб да те назначат към касата да броиш цигарите на двама-трима пушачи, нали, че ти омръзна да дремеш по цял ден над лаптопа.
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва наистина на всеки пушач да му вдигнат здравните вноски. Който пуши 1 цигара на ден - двойно, който пуши две цигари на ден - тройно, ..., който пуши 20 цигари - 21 пъти да му вдигнат вноската и т.н.