Фондът за лечение разглежда 90 деца, одобри 20, а другите?

Няколко организации излизат на протест срещу действията на фонда
1 юни 2016 09:37,
8
Фондът за лечение разглежда 90 деца, одобри 20, а другите?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес няколко организации излизат на протест срещу действията и последните решения на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Йордан Петров от организацията "Спаси, дари на...", коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че проблемите във Фонда са огромни и той изобщо не функционира.

"Умишлено не се завеждат заявления и не се попълва електронният регистър. Сегашният директор проф. Пилософ сам си измисля неща, които ги няма в правилника, това е абсолютно забранено. Причината е децата да не се изпращат на лечение в чужбина, а да се пестят пари и да се пренасочват към нашите болници", обясни Йордан Петров.

Той е категоричен, че щом има експертно решение за определено дете, че то трябва да отиде на лечение в чужбина, значи е така.

"Думите на Пилософ са, че парите са на Министерството на здравеопазването и те ще решават къде да отидат. Оправдават се, че нещата не били спешни и може да се изчака. Всяко изчакване на болно дете скоро става спешно и струва по-скъпо. Разглеждат 90 деца, одобряват 20, а другите 70 ги отлагат. На някои деца това им струва живота. Имаше такова дете, което не можа да изчака трансплантацията и почина", разказа още Петров в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Той посочи, че мечтата на ръководителите на Фонда за лечение на деца е Общественият съвет да бъде закрит, а обществото да няма никакъв поглед върху случващото се с парите в него. Тези хора взимат заплати от нашите данъци.

"Директорът казва: "Това дете ще го пратим на консилиум". Фондът не е болница, той е финансираща институция, която работи по документи, изготвени от болнични заведения. Това са дни, в които се променят съдбите на децата. Децата трябва да са на първо място за всички", добави възмутено Йордан Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Един възмутен преди 7 години
От описаните действия на едни чиновници и техните грешки, обществото ще се плаща в следващите 50 години.Нека тези които пишат коментари като 1 се замислят върху това.
5
0
 
4
 
! Отговори
Един възмутен преди 7 години
На по късен етап родителите заведоха дело срещу фонда за отказано лечение и го спечелиха. На практика стана така, че хем лечението им продължи, хем фонда плати маса пари за съдебни разноски, а виновните за спрялото лечение останаха ненаказани. Единствената постигната цел бе, че се забави лечението на едни деца, на които отнетото от болеста няма как да им се върне. Тези деца утре ще станат тредови хора, а работоспособността им няма да е на ниво.
4
0
 
8
 
! Отговори
Един възмутен преди 7 години
Колкото по рано са махне сегашния директор, толкова по рано ще заработи фонда отново, но това ще стане само с обществен натиск. Помните ли и министър Андреева искаше да направи същото с фонда и назначи един чиновник Ива Станкова. За нейното управление спря тотално одобрението за лечение на деца, тогава Пилософ беше председател на комисия с цел да прекрати лечението на много деца. Покровителстван от Андреева, той успя да извърти с витиевати фрази диагнозите на децата и лечението им беше спряло.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dr deza moskov schte gi lekuva s upoikite si besibradie modkov e nai nakadarnia minister no priatel na vojda boiko
2
1
 
10
 
! Отговори
художника преди 7 години
Сега се разбра защо махнаха предишния шеф на фонда. Щото пречеше на усвояването на едни пари от български болници с лоби в правителството и парламента под мотото:-Що да ги лекуват в чужбина, като може да ги утерпаме тука и да вземем парите.
1
20
 
6
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Нека да не критикуваме фонда, то затова е направен този фонд, за да преценява кои деца имат нужда от лечение и кои могат да минат без него или просто няма смисъл да се харчат пари за тях. Така, че е нормално от 90 случая одобрените да са 20, а останалите да са преценени като несъвместими.