Жега, море... 80% от българите рискуват да се удавят

Спортното министерство финансира програма "Научи се да плуваш"
31
Жега, море... 80% от българите рискуват да се удавят
Снимка: архив, Булфото

Жегата настъпва, идва време за къпане в море и в басейн, но спасителите ще имат много работа. Основната причина за това е, че 8 от 10 българи не умеят да плуват. Това стана ясно от въпрос на депутата от РБ Петър Славов до спортния министър Красен Кралев.

Въпреки че се хвалим с морските си курорти, 80% от българите рискуват да се удавят, защото им липсват умения по плуване.

За сравнение 90% от германците са плувци, отбелязва Славов, като се позовава на данни на БЧК.

Министър Кралев обясни, че има има програма "Научи се да плуваш", която се финансира от спортното министерство всяка година.

Тя е насочена към деца от 5 до 11 години и всяка година близо 3000 малчугани се научават да плуват. Треньорите, които имат грижата за това, са около 70.

За тази година са одобрени 27 проекта в 14 населени места. От тях 12 са в София, защото в столицата има повече закрити басейни,а програмата се провежда в периода 1 април - 31 декември.

Спортното министерство е отпуснало за тази година 240 000 лева на спортните клубове за програмата.

През миналата година положението беше горе-долу същото.

Тогава от програмата се възползваха 26 проекта на спортни клубове в 13 населени места.

Целта на програмата е начално обучение по плуване на деца с цел подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

Очакваните резултати от реализирането на програмата са придобиването на първоначални знания за спазване на правила за безопасност при къпане и плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата с оглед намаляване на водните инциденти сред децата, обяснява Красен Кралев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: плуванеКрасен Кралев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Skok koza преди 7 години
Nali sa go uchili v kiliynoto bulgarsko uchiliste?!:-):-):-):-):-)
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До преди години на Созопол си ходех до 2-ра шамандура без проблем и обратно, но сега 20 м. и толкова. Мога ли да плувам или не, влизам ли в тия 20% или не ??? Защото според мен не мога да плувам, но според министъра може и да влизам в можещите.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пръв поглед ме изненада процента. Но като се замислих, повечето ми познати се плацикат само и едвам правят с някакви техни варианти на 'кучешката' една дължина в басейн. Това не е плуване и в открит водоем е опасно. Добре, че си знаят и там са до кръста и толкоз. Процентът ще се окаже верен. Не че точно добрите плувци не се давят като хукнат сами да преплуват язовири, но тов е друга тема
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето беше задължително и от училищата организираха едногодишен курс един път по 2 часа седмично посещаване на басейн. Не че кой знае какви умения се придобиваха, но поне да се задържи на повърхността на водата, колкото да не се удави човек се научаваше. Който искаше да се научи повече, можеше да посещава допълнително басейна с различни групи. Сега това рядко го има и не всеки може да си го позволи, но най-вече няма го като залегнало в програмата на много училища.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данните са верни. Дъщеря е в трети клас. От нейния клас от 25 деца само три могат да плуват. Питали са ги кой може да плува за да ги записват на курс по плуване. При по-големите деца процента на можещите е по-голям, но той се увеличава защото всеки който може да се задържи над водата без да потъне твърди, че може да плува, което е глупаво. Аз сега като отида на море ще съм спокоен защото дъщеря ми е по-добър плувец от мен. Тя си плува на тренировка по два километра, между 80 и 100 дължини по 25.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плуването е най-хубави спорт, развива всички мускули и прави тялото изваяно. Затова записвахте децата - най-вече момчетата на плуване. Хем ще порастнат на височина, хем ще имат перфектни гърбове и ръце.
21
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Кажи сега според теб аз мога ли да плувам или не мога? Мога де преплувам примерно 1, 2 или повече км, без обаче да плувам правилно и доста бавно.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кралев, както останалите от ГЕРБ, не знае какво говори. 90% от немците били плувци. Не са плувци, а имат някакви минимални плувни умение.80% от българите не умеели да плуват. Не не умеят да плуват, а нямат плувни умения над едно доста високо ниво. Може и да има неумеещи да плуват, но аз не познавам такива. Разбира се почти всичките плуват лошо и си го знаят. Малко са добрите плувци.
19
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
До з н а й к оАко човек се занимава с плуване сериозно, 8км се плуват за 2часа тренировка. За не-кандидат олимпийците 8км седмично са си три нормални тренировки от по един час с по 2-3км. Но тук не иде реч за такова плуване. Става въпрос, че е недопустимо да не можеш да изкараш няколко минути без да стъпиш на дъното и да не колабираш при първата срещната вълничка. Но докато неделята за много хора е ден за къпане, няма какво друго да очакваме. Ако не беше жалко щеше да е смешно.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек да "може да преплува поне 20 метра" значи чрез ритане и ръкомахане да се опита да не се удави. Под да "може да плува" се разбира сигурното и до известна степен технически правилно владеене на поне един от трите основни стила. Критерият обикновено е олимпийската дължина на басейна (50 метра). Сравнението с Германия е защото там плуването е част от задължителната учебна програма по физическо на децата.
17
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
По какъв начин министъра е събрал тези данни и ги е предоставил ??? Ако е за хора които са преминали някакви курсови и за това са им издадени документи, то тези цифри нямат никакво значение. Как може да се говори за програми за плуване при положение че в 50% от градовете (да не говорим за селата) няма басеини или излиза твърде скъпо на децата да ходят по 2-3 пъти седмично.
16
2
 
1
 
! Отговори
СА преди 7 години
И това ако не е калпав народ,няма какво друго да е!!Добре,че поне тия,които все пак се къпем,не се давим в банята!!
15
1
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Би ли конкретизирал. Това за всички възрасти ли се отнася? Едно и също ли е за 100 годишните, за 80 годишните, за 40 годишните, за 20 годишните, ... От това, което си написал излиза, че е едно и също за жените и за мъжете, че и за децата. Колкото до танците, то може да си елитен спортист, примерно в спринта, но да не можеш да играеш хора и ръченици. *Не дефинираш двигателна култура, а дефинираш нещо друго - физически възможности.Та, за какво пишеш?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата трябва да започват от малки, по-лесно е, когато не ги е страх. Малкият ми син плуваше 25 метра на 3 години, 50 метра на 4г. Това е способност за цял живот. Сега плуват състезателно с тренировки по 8-10 километра на седмица. Хубав спорт, записвайте си децата!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи според теб "елементарна двигателна култура"?Да можеш да се набереш 5 пъти на лост, да направиш 10 лицеви опори и да можеш да изиграеш едно "Дунавско" и "Елено моме" :)
12
1
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Какво значи според теб "елементарна двигателна култура"?
11
4
 
6
 
! Отговори
аааааааа преди 7 години
"Това не може да е вярно - 80% чак. Е то излиза, че нямаме никаква физическа култура."Ами нямаме никаква физическа култура, факт. Хората с поне елементарна двигателна култура са много-много малко. И добре, че не ходим голи - че направо ми се драйфа от разплути шкембъли, а поне 80% от мъжете ни са с такива.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависи какво се разбира под може да плува. Ако е примерно да може да преплува 100 метра за под определено време, може и 90% в България да не знаят да плуват. Ако критерият е да преплува 20-30 метра без да се гледа времето, може би 90% знаят да плуват.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то оцеляването във водна среда е вродено. Чак такива тюфлеци да сме е невъзможно.
8
1
 
7
 
! Отговори
Аз не мога да плувам преди 7 години
Не пари трябват, а желание. Желание за движение и желание за спорт.Това, че 80% не могат да плуват, е вярно. От всичките ми приятели и роднини я има 2-3-***, които да могат да плуват добре, я не. Останалите или плуваме супер зле (т.е. издържаме 10-тина секунди над водата без да стъпваме на дъното), а пък другите и толкова не могат. Така че, да, зле е положението.