Обмислят задължителен изпит и за старите шофьори

Експерти: Опреснителни курсове за всички с по 2-3 нарушения
Обновена: 3 юни 2016 11:51 | 3 юни 2016 11:14, Анисия Иванова
69
Обмислят задължителен изпит и за старите шофьори
Архив: Булфото

Предвижда се старите шофьори отново да се явяват на изпит, за да опреснят своите знания. Към момента те не са задължителни, но са пожелателни, за да бъде намален рискът от инциденти на пътя.

"Това е пожелателен курс за водачи, които искат да опреснят знанията и уменията си. Разглеждат се рискови ситуации на пътя. Искаме да обърнем внимание на очевидни неща, че трябва да поставяме колани, да превозваме децата в специални детски столчета. Това леко омръзва, но става въпрос за спасяване на човешки животи", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Тя разкритикува практиката, при която, за да подновим шофьорската си книжка, никъде не се проверяват знанията и уменията ни. "Има хора, които просто подновяват документа, но реално нямат почти никакъв опит. Трябва да се проверява дали водачът не само е здрав, но и има способности да управлява автомобила", категорична е Златина Стоянова.

Според бившия директор на КАТ Алекси Стратиев, са нужни нови санкции и нов начин, чрез който нарушителите да изтърпят наказанието си.

"Досегашната практика ги стимулира да бъдат още по-недисциплинирани", посочи той. Гостът в студиото на Bulgaria ON AIR се обяви за по-високи санкции за груби нарушения, които водят до смърт.

"Няма панацея, за която да кажем, че ще реши проблема. Купуват се книжки, дипломи, медицински епикризи, това е национален проблем", коментира още Стратиев.

Експертът е на мнение, че хората сами трябва да осъзнаят, че са рискови на пътя. Опреснителните курсове би трябвало да се прилагат сега и веднага за всички нарушители, които имат по 2-3 нарушения.

"В новия проектозакон е залегнало да има по-големи рестрикции към младите водачи, които излизат на пътя. Да получават по-малко контролни точки, за да бъдат внимателни и да не ги загубят бързо", коментира още бившият шеф на КАТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
До 64 коко преди 7 години
Ти осъзнаваш ли какво си написал?!Темата на статията е опреснителни изпити и курсове. Това, което описваш вероятно са нарушения на Закона. Е, смяташ ли, че с тези опреснителни курсове, нещо ще се промени при описаните от теб нарушения на закона? Проблемът е съвсем другаде,в прилагането на закона,а в случая в органа на държавата, който трябва да прилага закона, т.е. в КАТ.Никъде по света закона не се спазва заради курсове, самосъзнание или нещо друго подобно.Само държавата може да наложи закона
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все има някой който търси под вола теле-може би срещу заплащане от определена гилдия. Закона е предвидил предостатъчно мерки и наказания, но трябва някой да ги прилага.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият реален проблем в случая е, че КАТ не работи, но защо ли всички си затварят очите пред реалния проблем и си измислят разни несъществуващи проблеми, като тези опреснителни курсове и изпити?
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници. Какво ще проверявате хората и ще ги цоцате с още пари, а не си вършите работата. Я вижте на бул. Царица Йоана в ж.к. Люлин какви ралита стават вечер. Къде е нашата ВЕЛИКА полиция, която само реве за пари? И това не е само там!
51
2
 
5
 
! Отговори
коко преди 7 години
Само да застанеш до някоя детска градина където и да е и ще видиш как и къде се возят малчуганите . И тия които се въмощават и пишат тук какво ли не ,и те са от тях . Виждал съм полицай със двете си деца във него на волана .
50
2
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Тези които се возят в луксозните тупалки те да се явяват на изпити по кормуване листовки и правилно паркиране то бедния човек кара точно по правилника щото го е страх да направи един фиш защото няма как да го плати с тези винетки,застраховки,данъци
49
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 7 години
Ти само пеша ли ходиш?Браво, само не забравяй да си почистваш пещерата щом искаш да живееш в първобитен свят!
48
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шофери, шофери, няма по-долни *** от вас... Всеки път, когато чета за катастрофа, душата ми пее! Продължавайте да работите за депопулацията на планетата, мизерници.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 30 години съм шофьр и нямам нито една катастрофа. Нарушения и актове нула. Но когато тръгна на път никога не бързам. Съобразявам се с пътните условия и знаци и карам така както трябва да кара всеки който е седнал зад волана и от него зависят здравето на тези които вози и на околните. Но като ги гледам младите шофери нито един не спазва нито скоростните ограничения нито се съобразяват с другите около тях. Карат така като че само те са на пътя а другите не съществуват.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак мислите как да изкарате пари!Който е нарушител и с изпит и без него ще бъде.А тези, които пък без книжки карат?Колата не е лукс, а необходимост.Така че стига сте ни изнудвали.Ако нямаш кола,особено в провинцията си умрял-или от глад или защото няма лекари и трябва да откараш близките си до близкия град!Аман от кожодери!
45
0
 
14
 
! Отговори
че преди 7 години
ТО ,КАТО ЧЕТА,КАТАСТРОФИТЕ СЕ ПРАВЯТ ПРЕДИМНО ОТ НОВОИЗЛЮПЕНИ ШОФЬОРИ,КОИТО СА СИ КУПИЛИ КНИЖКИТЕ.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има по-*** начин да се спасят човешки животи, както казват, че искат тези от Асоциацията там някаква си. Всеки ден, всеки шофьор да се явява на изпит и да не му остане време да шофира - така наистина ще се спасят човешки животи - няма шофьори и коли по пътищата, няма и катастрофи.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност идеята е много добра, само че се предлага половинчато. Трябва всички шофьори всеки месец да полагат проверовъчен изпит, като преди това са минали поне 240 часа опреснително кормуване.....
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опреснителен курс и опреснителен изпит. Кой ще ги плати? Кой ще накара работодателите да се съгласят служителите им да ходят в работно време по опреснителни курсове и опреснителни изпити? Очевидно от това опресняване няма никаква полза за шофьорите, но за мафията има.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еи тва тиквите са много креативни когато искат да истръскат и последните стотинки на старите хора досега бяха младите виновни за катастрофите видя им се малко и сега измислиха нова схема с опреснителни курсове вярваите ми те няма да са бесплатни нови номера нови книжки нови талони екотакси аиде спрете се малко не ви ли е срам вече
40
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Като чета за пореден път какво предлагат тези от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, вече започнах да си мисля, че нещо им има и не случайно точно те са пострадали. Слушам ги по телевизиите, чета ги по новините, но никога не казаха нещо смислено, което да намали нарушенията по пътищата. Винаги искат да накажат някой, а не да направят така, че да не се налага наказание. В случая искат да накажат шофьорите, че са шофьори, като ги накарат да си загубят най-вече времето с някакви изпити.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заменят я просто с испанска защото те са с различен брой точки и иначе не могат да те накажат ако се наложи."И ти хлопват стикера "Спрян от движение" при по-грубо нарушение. Наблюдавал съм го от първо лице как се случва :) После ходи се разправяй(колата беше с БГ регистрация).
38
1
 
4
 
! Отговори
Полу Разбирач преди 7 години
Ако това стане ще си извадя например испанска шофьорска книжка. Достатъчно е да се регистрираш че живееш там (дори и по документи само) за месец например или два, и ти прибират българската. Заменят я просто с испанска защото те са с различен брой точки и иначе не могат да те накажат ако се наложи. Така че... Изобщо не ме плаши тази "мярка".
37
2
 
15
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Нарушенията ще намалеят когато КАТ заработи. Полицаите трябва да са по пътищата
36
1
 
15
 
! Отговори
ННН преди 7 години
А В ПЪРВИ КЛАС ЩЕ НИ ВРЪЩАТ ЛИ????? ЛЬОХМАНИТИ.