Гарантирана заплата и у нас? Красива илюзия или...

Изчисления: В BG всеки може да взима 500 лв. без да работи
6 юни 2016 11:25,
72
Гарантирана заплата и у нас? Красива илюзия или...
Снимка: архив Булфото

Възможно ли е и у нас да се заговори сериозно за въвеждане на гарантиран базисен доход за всеки. Иначе казано – сигурна заплата без да работиш.

Въпросът за този нов вид обществена практика бе на дневен ред не на шега през уикенда, когато в Швейцария гласуваха дали да въведат основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата под 18 години.

Швейцарците обаче гласуваха против идеята с огромно мнозинство – 76,9%.

Още по темата
В България има почва за въвеждане на базисен доход - 250 лева на дете и 500 на възрастен. Това смятат в Българския съюз за директна демокрация. Според Лилия Делирадева, която е част от организацията, швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания.

"Част от заблудата, поради която беше взето това решение е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите", каза тя пред "Нова телевизия". Според нея швейцарците са мислили, че с гарантирания доход ще се увеличат данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните. Делирадева е категорична, че това не е така.

"Парите ще дойдат от Брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България", обясни тя.

Бившият социален министър Иван Нейков обаче оспори възможността за въвеждането на гарантиран доход. Той нарече идеята красива илюзия, която е особено чуваема в едно бедно общество.

Нейков опонира и на Делирадева с ирония: "Научих, че швейцарците не знаят какво правят и какво гласуват. Излиза, че са много глупави".

Бившият министър обясни, че в България от десетилетия има безплатен доход. "Има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават", каза Нейков.

Според него, ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова.

"Източникът на такива пари са данъците. Тези пари идват от бюджета на държавата, а влизат в бюджета през данъци", каза още Нейков. Той беше категоричен, че нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои ще ми каже ли в коя друга държава по света се дължат здравни вноски ако не работиш и нямаш доход !?
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсих си работа в Джобс и нямаше по висока от 500 лв. къде ги тия без да работиш!?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празни приказки от високо. Къде е Швейцария къде България. По времето на БКП бяхме така уравниловка в заплатите. И Пена и Рада и Нане и Футе с еднакви пари. Е ден сее друг, пее с еднаква заплата.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в България от десетилетия има безплатен доход. "Има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ..................................Е, ТЕ ТУК ИЗЛЪГА ЯКО!
47
0
 
11
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Добре, поправям се. Минимален доход без да се бачка - още по-зле. Многократно по-зле.Дали да взимам 500 кинта и да не бачкам или да бачкам и да взимам същото?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, пари без работа и сега се получават, но проблема е кой да сменя цукалото ?
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мързелива кокошка просо сънува !
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 лв. !!! - това е подигравка за "Ало" измамниците.
43
3
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Това предизборен плакат на БСП ли е,по идея на Сергей Станишев???
42
5
 
4
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Икономически абсурд е тая идея.За щастие, като гледам коментарите, повечето хора са наясно с това.Като се вдигне минималната работна заплата, просто хората, които се предполага, че ще я взимат остават без работа.Иначе казано този тип мерки винаги ощетяват гората, на които се предполага, че ще помогнат.
41
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Сега Хасан и Айше най-накрая ще спрат да работят!
40
0
 
9
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
И тука има гарантиран доход,ако нямаш 37г. Трудов стаж хващаш соц.пенсия-116 лв. на месец.
39
1
 
10
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Само Волен може да направи от пръдня - боя. Така че тая Делирадева е шарлатанака.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая сигурно на бензиностанцията казва - налей ми 30 коня бензин, че ми намалява нивото на маслото и ми свети фара
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ама тя тая била от някаква организация за директна демокрация хахаххахха ясно - нископланонски джинджипляктор хартъгадъгел. Така може. Само да не ги допускат до управление ... :) то и няма как да стане
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да кажеш, че ще вземеш пари от бвп е все едно да кажеш, че ще вземеш пари например от инфлацията. Не може неграмотен човек да управлява. Това ако не е за протест, не знам кое е. Това ако ми го каже на работа - или ще ходи да учи, или ще става секретарка. Тя не е по-компетентна от дете в 2-клас.
35
3
 
1
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Анонимен 31Ако според теб стремежа, към трупане на финансови средства е мерило за умствено развитие - само мога да те съжалявам, да човек би трябвало да се стреми към други неща...Ако вземем 4 членно семейство - се получава доход от 1500лв., което изкарва родителите близо до средната работна заплата в момента... всички по-нататъшни разговори са абсолютно излишни
34
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Еми тогава ще блъскаме от сутрин до вечер за мутрю да не вземе да фалира.Да слезе от BMW x7 на х6 ,че останалите мутряги ще го пукнат от базик...Ще си харчим заплатата от 400 лева без да се стискаме....и всичко е мед и масло!Потреблението ,ще е огромно ,ще има търсене и даже и нови работни места ще се отворят.....и един мармот обвива шоколада със станиол...
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая дето казва че ще вземе пари от бвп, тя тая не може да си вземе изпита по икономика в училище. Смятайте за какви хора говорим. Абсолютно неграмотни
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплата се вдига само със стачки--------Не е вярно, опетков.Питай някой икономист, да ти обясни на практика как се вдигат заплатите. Само ще спомена - на пазарен принцип се вдига - като има конкуренция за кадри. Например - ай ти. Някога задавал ли си си въпроса защо в ай ти сектора запшатите са високи.